415 milliárdot vettek ki a kasszából látványsportágakra

Az összeg csaknem fele, 191 milliárd forint futballfejlesztésre jutott.

MNO
2017. 03. 16. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

414 milliárd 937 millió forint támogatást kapott az öt látványcsapatsport – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – üzleti vállalkozásoktól a társasági adókedvezmény révén a taorendszer 2011-es bevezetése óta – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a 24.hu az öt sportági szövetségtől kért ki.

Az összeg csaknem fele, 191 milliárd forint futballfejlesztésre jutott. A portál megjegyzi, hogy a labdarúgás előnye csökken, nyomában van a kézilabda. Utóbbi támogatására tavaly már 26,4 milliárd forintot adtak a cégek, amely a két évvel korábbi összeg duplája. A foci pedig hozza az évi 30-40 milliárdos átlagot.

A 24.hu felhívja a figyelmet, hogy 2011-hez képest tavaly szinte két és félszer több pénz jutott a látványsportokra, vagyis míg hat éve csak 38,6 milliárd, addig 2016-ban már 99,2 milliárd. Az összeg azonban még tovább növekedhet, hiszen a kormány ígérete szerint az év végére az eddig hanyagolt röplabda is részesülhet a tao-felajánlásokból.

A csaknem 415 milliárdos végösszeg alig 20 százaléka (85,5 milliárd) lett amúgy a sportági szövetségeké, a pénz 80 százaléka a kluboknál kötött ki. Ugyanakkor a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező egyesületek kivételezett helyzete nem új keletű. Így nem meglepő, ha 12,5 milliárd forint Orbán Viktor falujába, Felcsútra folyt be. A korábban Tállai András adóügyi államtitkár által elnökölt Mezőkövesd, amely tavaly megduplázta taobevételeit: 778,8 millió forintot kasszírozott – jegyzi meg a portál.

A 24.hu becslése szerint a 415 milliárd forint szinte pontosan megfelel az egy évben pedagógusbérekre szánt pénznek, az állam évente százmilliárddal kevesebbet fizet ki családi pótlékként, háziorvosi ellátásra viszont csak négy év alatt költ ennyit.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.