Gémesi a parlamenti fociválogatott benfentességéről

„A jó szándékot nem kérdőjelezem meg, a hatékonyságot igen” – mondta a taopénzek kapcsán Gémesi György.

MNO
2017. 03. 21. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Gémesi György, az Új Kezdet néven pártot alapított korábbi kardvívó a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendégeként többek között annak kapcsán fejtette ki álláspontját, hogy a múlt héten kiderült: 414 milliárd 937 millió forint támogatást kapott az öt látványcsapatsport – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – üzleti vállalkozásoktól a társasági adókedvezmény révén a taorendszer 2011-es bevezetése óta.

„Valóban a leghatékonyabban lett felhasználva? Valóban a legfontosabb sportlétesítmények épültek meg? Valóban ennek az érdeknek és ennek a szándéknak megfelelően kerültek be a rendszerbe?” – tette fel a kérdéseket Gémesi.

Jelezte, hogy a „parlamenti fociválogatott néhány tagjának” lehetőségei komoly befolyással vannak arra, hová is kerülnek a pénzek. Példának a balmazújvárosi esetet hozta, ahol nem használják a termálfürdőre alapozott fűtési rendszert.

Hiányolta a komoly előzetes szakmai átvilágítást a beruházások előtt. „Mi van a fenntarthatósággal, ki fogja fenntartani,

ki fogja ezeket az elképesztő működési költségeket kifizetni?

Miből fogja kifizetni?” 

Az esetek átvilágítását szorgalmazta, de nem fejjel a falnak tartva. „Nagyon sokrétű a magyar sport mozgástere, s nem az a cél, hogy politikai szempontokat érvényesítve azt mondjuk, hogy egy új politikai erő esetén így fog alakulni, mert az előző politikai erővel szemben szeretne kampányolni.”

Bennfentesnek tartja magát: „Nekem a sport szívügyem, vívtam harminc évig, több mint húsz éve vagyok sportvezető, pontosan tudom, hogy a legalacsonyabb szinttől kezdve, hogy épül föl az egész. Azt is látom, hogy nagyon sok pénz van benne,

a jó szándékot nem kérdőjelezem meg, a hatékonyságot igen.”

Hozzátette: azt is megkérdőjelezi, hogyan tudunk ebből hosszú távon építkezni.

Gémesi György – aki 2000 és 2008 között a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is volt – a sportminisztérium visszaállítását is támogatná. A közelgő hazai világesemények kapcsán azt mondta, marketingszempontból szükség van ezekre, de kijelentette: „Az egy más kérdés, ha mi megrendezünk valamit, a korrupciós elemek elképesztő nagy turbulenciával kerülnek előtérbe.” Jelezte: ebben lehet tisztulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.