A balos, amely rettegésben tartotta a világot

Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya ma lenne 90 éves. Pelé szerint a Száguldó Őrnagy még a Holdon is a legnagyobb lenne.

Havasi Zsolt
2017. 04. 01. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencven évvel ezelőtt, 1927. április 1-jén született Puskás Ferenc. A labdarúgó, aki nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi futball valaha élt egyik legmeghatározóbb alakja. A Purczeld Ferenc néven, Kispesten született zseniről köztudott, hogy ballábas volt, az azonban már talán kevéssé ismert, hogy bal kézzel is írt. Felvetődik a kérdés, a ritka jelenségnek van-e bármilyen, a labdarúgópályán jelentkező hatása. – Nem gyakori, hogy egy ember egyszerre balkezes és ballábas legyen. Az orvostudomány azonban csak a „kezességgel” és annak hatásaival foglalkozik, a „lábassággal” nem. Előbbi kapcsán egyes feltételezések szerint elmondható, hogy a balkezes emberek kreatívabbak – nyilatkozta Buda Botond ideggyógyász a Magyar Nemzetnek.

Puskás ösztönös zseni volt: kivételes lövőtechnikával, jó helyzetfelismerő készséggel, mozgékonysággal és cselezési képességgel rendelkezett, aki folyamatosan fejlesztette tudását. S minden, ami belőle fakadt, azt a pályán bal lábbal hajtotta végre. Bár egy városi legenda szerint pályafutása elején az egyik mérkőzésen jobb lábbal próbált gólt rúgni, de a lövés a kapust találta el, akinek az összes bordája eltört, ezért a későbbiekben csak a „gyengébbik” lábát használta a kapura lövéshez. Az igazság azonban az, hogy a bal volt az erősebbik lába.

Mindenesetre az utóbbi évek nagy sztárjaival (Ryan Giggs, Arjen Robben, Lionel Messi, Roberto Carlos) ellentétben Puskás korában kevesebb ballábas sztár rohangált a pályán, ahogy nem létezett videotechnológia sem, így felkészülni is jóval nehezebb volt egy-egy csapatból, játékosból. Ezt az előnyét használta a Száguldó Őrnagyként is becézett játékos például az „évszázad mérkőzésén” szerzett, s máig talán legismertebb góljánál is. Anglia ellen a Wembley-ben 1953. november 25-én egy jobb oldali magyar akció után Czibor passzolt Puskásnak, aki az ötös sarkánál, jobblábas szögből egy csellel elfektette Wrightot, – majd ahogy Szepesi György, a mérkőzés akkori kommentátora fogalmazott – „az évszázad mérkőzésén az évszázad legszebb gólját lövi”.

Világszerte tisztelték Puskást. – Ha ma élne, a televízió és az internet korában a legnagyobb labdarúgó lenne, nemcsak itt a Földön, de még a Holdon is – nyilatkozta korábban a brazil futballikon, Pelé az olimpiai bajnokról. Tény, a több évtizede felállított rekordjai közül van, amit még napjainkban sem sikerült megdönteni. Az Aranycsapat kapitánya 1960-ban a Real Madrid–Eintracht Frankfurt 7:3-ra végződő Bajnokcsapatok Európa-kupája fináléjában egymaga négy gólt szerzett. Ezt még a modern labdarúgás jelenlegi két legnagyobb alakjának azaz, Cristiano Ronaldónak és Lionel Messinek sem sikerült felülmúlnia. Egyelőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.