Borkai szerint igen, vetélytársai szerint nem szükséges a politikai támogatottság

Három jelölt, három kérdés, három vélemény: ütköztettük a MOB elnökaspiránsainak elképzeléseit.

Radványi Benedek
2017. 04. 28. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első így szólt: szükséges-e, hogy politikai támogatottsággal rendelkezzen a MOB jövendőbeli elnöke? A jelenlegi vezető, Borkai Zsolt ekképpen reagált: – Amikor ma arról beszélünk, hogy a magyar sport soha ekkora támogatást nem kapott, s legyünk őszinték, ez elsősorban a politikai oldalról jön, mert sportbarát kormányunk van, akkor úgy vélem, igen, kell politikai támogatottság. És ha azt nézzük, hogy azok a politikusok, akik a szövetségek élén vannak, próbálnak minél nagyobb támogatást szerezni anyagi, erkölcsi és egyéb téren, akkor azt gondolom, hogyne lenne szükséges.

Vetélytársai azonban nem pont így látják. – A Magyar Olimpiai Bizottság a Vöröskereszt után a legrégebbi civil szervezet, hatalmas tradíciókkal rendelkezik, úgy gondolom, ez nem a politikáról kell hogy szóljon, hanem a sportról – mondta Szabó Bence, a korábbi főtitkár. A harmadik jelölt, Kulcsár Krisztián így fogalmazott: – A tagok néhány kivételtől eltekintve nem alanyi jogon tagjai a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hanem képviselnek egy, a hazai sport életében fontos szerepet vállaló szervezetet vagy intézményt: egy sportági szakszövetséget, egyesületet, az olimpiai bajnokokat, a sportújságírókat, sportorvosokat, oktatási intézményeket vagy önkormányzatokat. Egy másodpercig sem gondolom, hogy egy-egy döntés megszületésekor más szempont alapján döntenének, mint amit az általuk képviselt szervezet és a magyar sport általános érdeke alapján kialakult legjobb személyes meggyőződésük.

Aziránt is érdeklődtünk, hogy melyikük milyen mértékű jelenlétét tart megfelelőnek. Borkai – akivel szemben többször megfogalmazódott, hogy kevésszer jelenik meg személyesen a MOB-irodán vagy a szervezet képviseletében – így válaszolt: – Vannak aktív és kevésbé aktív időszakok, az operatív részt elsősorban a főtitkár fogja végezni; a szponzorokkal, szövetségekkel való együttműködés, a különböző versenyekre való felkészülés, nagy döntések meghozatala pedig a MOB elnöki feladatához fog tartozni a jövőben is. Így voltam ezzel én is, még ha sok kritikai is ért. Minden héten volt egy nap, amikor biztosan bejártam, de megesett, hogy négyszer-ötször kellett a MOB-os teendőim miatt Budapestre utaznom. Azt gondolom, amikor oda kellett tennem magamat, mindig ott voltam, kemény munkával végeztem a dolgomat – mondta Győr polgármestere, aki hozzátette, hogy a hétfőn elfogadott alapszabály szerint az elnök csak társadalmi munkában tevékenykedhet, nem vehet fel semmilyen tiszteletdíjat.

Tévévita, más kérdésekkel

Csütörtökön reggel az M4-en élőben vitázott a három jelölt. Borkai Zsolt és Szabó Bence alapvetően pozitívan értékelték a MOB elmúlt négy évét, Kulcsár Krisztián kevésbé. Az általunk feltett három kérdésből az első kettőt nem, a harmadikat részint érintették. Az 52 perces, nem túl éles vita itt tekinthető meg.

Kulcsár Krisztián ezzel szemben azt állítja, nem lát a dokumentumban olyan passzust, amely arra kötelezne, hogy kizárólag ilyen elnök irányítson, szerinte a nemzetközi példák is inkább ebbe az irányba mutatnak. – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, de több külföldi és néhány hazai sportági szakszövetség is alkalmazza ezt a modellt. E kérdéskörben is természetes követelmény azonban az átláthatóság – véli a Nemzetközi Vívószövetség 45 éves sportigazgatója.

Elmondta még: – Nincs optimális recept, attól függ, kik a jelöltek, illetve milyen vezetőben gondolkozik a tagság. Akkor indokolt társadalmi elnökben gondolkodni, ha az illető olyan közösségi, politikai befolyással vagy gazdasági erővel bír, ami önmagában kellő erőt és súlyt jelent. Ennek a felállásnak alternatívája az olyan operatív elnök, aki személyesen is jelen van a Magyar Olimpiai Bizottság mindennapi életében és közreműködik a feladatok megoldásában. Az én esetemben a vállalati versenyszférából hozott és a nemzetközi sportvezetőként szerzett operatív tapasztalatok jelentenek kompetitív előnyt – nyilatkozta Kulcsár. Szabó Bence egyértelműsítette: az elnöknek napi szinten kell foglalkoznia az ügyekkel.

A harmadik kérdés így szólt: ha egy dolgot emelhetne ki elképzeléseiből, mi az, amin változtatna a MOB vagy a magyar sportirányítás kapcsán? A két korábbi vívó, Kulcsár és Szabó válasza hasonló volt: – A partnerség – mondta az előbbi. – Feltétlenül javulást szeretnék elérni abban a kapcsolatrendszerben, mely a Magyar Olimpiai Bizottságot a hazai sportvilág többi szereplőjével köti össze, így az állami sportirányítással, a sportági szövetségekkel és egyesületekkel. Azt szeretném, ha a MOB által vezetett szakmai irányítás mentén alakulna a hazai sport jövője.

Szabó Bence szerint az elkövetkezendő négy évben a MOB-nak alkalmazkodnia kell a koncepcióváltáshoz. – Egy sokkal nyíltabb, barátságosabb, szövetségeket, klubokat segítő MOB-ot tudok elképzelni, ahol a szervezet vezetői jelen vannak a sporteseményeken, próbálják minél inkább testközelből átérezni az egyes olimpiai sportágak problémáit. Továbbá nagyon jó kapcsolatra van szükség az Emmi sportállamtitkárságával, amellyel nem versenyezni kell a feladatokért, hanem úgy tekinteni azokra, hogy ki mit tud megoldani.

A regnáló elnöknek is van új elképzelése: Borkai az olimpikonok klubjának létrehozását tervezi (nem a bajnokokét, olyan már létezik). – Ez az igény már régóta megfogalmazódott, a kialakítása nélkülözhetetlen, hiszen valahogy elfelejtettük azokat, akik helyezettek lettek vagy akár helyezetlenül tértek haza az ötkarikás játékokról. Ha ezt a nagy társadalmat össze tudjuk fogni és ők is népszerűsíteni tudják az olimpiai mozgalmat, akkor ez egy jó irányvonal lehet más feladatok mellett.

Három névjegy

Borkai Zsolt: 1965-ben született, tornászként olimpiai és világbajnok. 1996-ban tagja lett a Magyar Torna Szövetség elnökségének, 1999-től 2002-ig betöltötte a Győr-Moson-Sopron Megyei Sportbizottság elnöki tisztségét is. 2006 óta Győr polgármestere, 2010-től 2014-ig fideszes országgyűlési képviselő. Schmitt Pál köztársasági elnökké választása után, 2010 novembere óta a MOB elnöke (2012-ben újraválasztották).

Szabó Bence: 1962-ben született, kardvívóként kétszeres olimpiai bajnok, kétszeres ezüstérmes és kétszeres világbajnok. 1992 és 2005 között a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, 1998 és 2001 között az Újpesti TE elnöke volt. 2001 és 2005 között a magyar vívóválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, később volt a venezuelai vívóválogatott technikai igazgatója is. 2011 márciusában a MOB sportigazgatója lett, majd 2012 októberétől 2016 novemberéig – Borkaival való „szakításáig” – a MOB főtitkáraként tevékenykedett.

Kulcsár Krisztián: 1971-ben született, párbajtőrvívóként világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes. A CIB Banknál főosztályvezető, majd négy évig a BÁV vezérigazgatója volt. 2004 és 2012 között a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, 2013-ban általános alelnöke lett. 2014 óta a Nemzetközi Vívószövetségben, Lausanne-ban dolgozik, jelenleg is ő a szervezet sportigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.