MAFC és BEAC: az 1800-as évek óta a magyar sport értékei

Az árnyékot a hokipálya jelenti az atlétikapálya közepén. A fényt a szabadidősport csúcslétesítménye.

Arday Attila
2017. 04. 30. 4:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetemi sport kerül középpontba jövő szombaton, május első hétvégéjén, az immár ötödik alkalommal kiírt Dunai Regattán, amely az utóbbi évek egyik legjobb magyar kezdeményezése. Adottság a Duna, adottak a partján fekvő fővárosi egyetemek, többek között a Műegyetem és az ELTE, így vált valóra az az álom, hogy a legendás Oxford–Cambridge evezősversenyek mintájára hazai felsőoktatási intézetek is vízi csatát vívjanak. Látványos sporteseményre készül tehát Budapest, ám az egyetemi sport – jóval szűkebb körben – e héten is középpontba került. 

A Magyar Sporttudományi Társaság konferenciájának előadásaiból kiderült, patinás egyetemeink patinás klubjai mekkora szerepet játszottak a magyar sportéletben – és milyen fontos szerepük lehet. A Műegyetemhez kötődő

MAFC-ot maga Hajós Alfréd, a modern sport hőskorának univerzális géniusza alapította 1897-ben.

Hajós Alfrédről köztudomású, hogy egy évvel korábban úszásban (az Égei-tengerben) első olimpiai bajnokunk lett, hogy építészmérnökként a nevét viselő margitszigeti sportuszoda vagy a debreceni Aranybika Szálló és a Megyeri úti Újpest Stadion is az ő műve. Az talán kevésbé ismert, hogy miközben az atlétikában és a tornában is otthon volt, csatárként játszott a magyar labdarúgó-válogatott első hivatalos mérkőzésén, 1902-ben.

Mérnök élsportolóink között számon tarthatjuk a gépészmérnök Kulcsár Győzőt,

a párbajtőrvívás négyszeres olimpiai bajnokát vagy a műszaki menedzser Szécsi Zoltánt, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdakapust. Annak idején mindkettőjüket kitüntették a „Jó tanuló, jó sportoló”-elismeréssel. Lauber Dezső neve azért lett a köztudat része, mert az ő nevét viseli Pécs sportcsarnoka. Építészmérnökként ő is megtestesítette a sokoldalúságot, a kerékpár, a golf, a jéglabda, a bob és a tenisz is a sportága volt.

A Műegyetemen a II. világháború idején már tizennégy sportág közül választhattak a hallgatók, számukra már a húszas években bevezettek heti két óra testnevelést. Ebből lett a háború után a „bombatölcsér-testnevelés”, hiszen a lágymányosi sporttelepen egy-egy bomba becsapódásának helyén sportolhattak. A paletta idővel így is újra kiszínesedett, létezik (és profilba vág) a BME Formula Racing Team, amely versenyautókat tervez, akárcsak a sportrepülő-egyesület vagy a modellező klub, amely időnként a főépület híres aulájában mutatja meg a tudását. A lövészegyesület történetét a 2006-os tragédia árnyékolja be: a három tűzoltó halálát hozó tűzeset után a lőteret bezárták.

Az új kor fényét a kampusz közepén, az egykori építőmérnöki labor helyén öt éve működő sportközpont jelenti,

amely „a szabadidősport csúcslétesítménye”, a hallgatók 25-30 sportágat űzhetnek itt a labdajátékoktól az extrém sportokig.

A szomszédos ELTE és klubja, a BEAC esetében ugyanilyen fontos, hogy a hallgatókhoz közel található a sporttelep. Ma 18 sportág közül választhatnak a tudományegyetem diákjai. Sőt a Treffort-kerti kazánház is alkalmassá válik a sportra a Magyar Vívó Szövetség segítségével. A múlt nem kevésbé fényes, mint a MAFC esetében. Szemere Miklós, a BEAC egykori elnöke meghívására érkezett hazánkba a múlt század elején Sasaki Kichisaburo, és hivatalosan 1906-ban meghonosította a cselgáncsot. A klub tagja volt a teniszező Asbóth József, aki 1947-ben megnyerte a Roland Garrost, így máig az egyetlen játékosunk, aki egyesben győzni tudott Grand Slam-tornán. Gyuricza József az átmenetileg Haladásnak hívott BEAC vívójaként 1955-ben az első magyar lett, aki tőrvívásban egyéni világbajnoki címet szerzett. A jövőre 120 éves BEAC épületének bejáratánál márványtábla őrzi a klub olimpiai bajnokainak névsorát, köztük Németh Angéláét, aki 1968-ban gerelyhajításban győzött – máig ő az utolsó aranyérmes.

Az egyesület egyetlen élő olimpiai bajnoka a vívó Hámori Jenő, aki 1956-ban a kardcsapattal nyert, évtizedeken át azonban hiányzott a neve a márványtábláról.

Disszidálása miatt ugyanis a szocializmusban nem kívánták számon tartani a klubnál, a rehabilitációjára csak nemrég került sor.

Tragikomikus, hogy Lágymányoson, a Rákóczi híd lehajtójánál található a világ talán egyetlen atlétikapályája, amelynek közepén egy sátorral fedett jégkorongpálya található, a Kanadai Magyar Hokiklub kapott itt üzemeltetési jogot. Az atlétaedzők számára a futópálya fele így beláthatatlan, a színvonalas szakmai munkára alkalmatlan a hely. A maratoni futó Csere Gáspár itt próbált készülni a riói olimpiára.

Sokkal inkább a jövőbe mutat a BEAC női kosárlabdacsapatának összetétele: ez az egyetlen csapat az NB I-ben, amelyet csak magyar játékosok alkotnak. Többségükben (volt) egyetemisták, akiket Balogh Judit, a klub egykori Európa-klasszisa készít fel. Nagy érdeme továbbá az ELTE-nek és a BEAC-nak, hogy házigazdája a KEK-nek, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának, amely futsalon és a kosárlabdán át segít a nemzet újraegyesítésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.