Ezúttal a Szeged nyert, de megint a Veszprém ünnepelt

Lékai és Pálmarsson játéka jelentette a különbséget, de Bodó Richárdból akár világklasszis is lehet.

Arday Attila
2017. 05. 24. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegeden ugyanolyan lelkesedés fogadta a bajnoki döntő visszavágóját, mintha 0-0-ról kezdtek volna a csapatok. Pedig nagyon nem ez volt a helyzet, hiszen szombaton a Veszprém hazai pályán 23-17-re verte ellenfelét, szinte lehetetlen helyzetbe hozva az aranyszerzés szempontjából.

A Szeged legutóbb éppen tíz éve ünnepelt bajnoki címet

Vladan Matic vezetésével; a meccs előtt őt és csapatát ünnepelte 3000 ember. A veszprémi rigmus szerint sose lesz (többé) bajnok a Szeged, és hajlamosak is elkönyvelni örök másodiknak a Tisza-parti együttest, amely a kupában az idén is nagyon közel állt az első helyhez, de mintha nem lenne képes átlépni a saját árnyékát.

Olyan nem nagyon volt még nagy meccsen, hogy a Szeged első négy góljából hármat a brazil Thiagus Petrus lőjön, aki évek óta inkább csak védekezésben van a pályán a legfontosabb találkozókon. Persze még azzal is sokkal jobb sors jutott neki, mint a Veszprémnél Gulyás Péternek, Ancsin Gábornak vagy Chema Rodrígueznek, akik ezúttal is a lelátóról nézték szomorú szemmel a fejleményeket, érezve a bizalom állandó hiányát.

Thiagus Petrus dél-amerikaias lelkesedésének is köszönhetően többször is kettővel vezetett a Szeged,

amikor azonban három lehetett volna a különbség, rendre hiányzott a határozottság vagy éppen a bátorság: Sego kapusnak például el kellett volna vállalnia üres kapura a lövést.

Ő a törött ujjú Sierra helyett kapott lehetőséget Carlos Pastortól, de a túloldali kapuból is hiányzott (egy ideig) az első meccs egyik főhőse, Mikler Roland. Húsz perc után viszont beküldte Xavier Sabaté, Alilovic ugyanis ritkán találkozott a labdával.

A veszprémi falat Bodó Richárd és Buntic, a szegedit Lékai és Pálmarsson szedte szét általában, jóval több volt a gól, mint Veszprémben, ami megint csak rosszat jelentett a Szegednek, hiszen így nem is hat, hanem hét góllal kellett (volna) nyernie. Bodó játékára azért megint csak ki kell térnünk, minden esély szerint újra lehet magyar világklasszisunk a balátlövő posztján, ott, ahonnan kikerülnek a gólkirályok, nálunk azonban válogatott szinten két évtizede hiányposztot jelent (egy ideig Carlos Pérez honosítása hozta az átmeneti megoldást).

Úgy igazságos, ha Bunticot is kiemeljük, az első meccsen ugyanis hiányoztak a Szegednél a balkezes akciógólok, míg most beindult a horvát átlövő. Akárcsak a másik balkezes lövő, Balogh Zsolt, aki szintén jóval hatékonyabb volt, mint az első meccsen.

Skube játékát viszont időnként luxusnak éreztük a Szegedben. Az átlövésgólok reménye nélkül játszotta végig ezt a meccset is a csapat tengelyében, csak a játék szervezésében tudta kivenni a részét,

ezzel szemben a veszprémi irányítók, Lékai Máté és Pálmarsson állandó gólveszélyt jelentenek, ezúttal szinte akkor lőttek gólt, amikor akartak. Ezen a poszton jelentkezett igazán nagy különbség a két csapat között (mindkét meccs alapján), ami eldöntötte az arany sorsát.

A Szeged az utolsó percig becsülettel harcolt, végül 30-27-re győzni tudott, ám a bajnoki címet megint a Veszprém nyerte, ahogy 2008 óta mindig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.