Félvállról veszik a taoellenőrzéseket

Milliárdokat költhettek el szabálytalanul, az Emmi nem kapkod.

Jandó Zoltán
2017. 05. 11. 11:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő választ adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Transparency International Magyarország (TI) taotámogatások (társaságiadó-felajánlások) elköltésének ellenőrzését firtató kérdéseire. A szaktárca az ügyek jelentős részében ledobja magáról a felelősséget, a TI által nevesített esetekről – amelyek közül többet szinte biztosan csak a kérdések beérkezése után vettek elő – pedig azt állítják: eleget tettek kötelezettségeiknek.

A TI azt követően fordult a szaktárcához, hogy kiderült: a Magyar Vízilabda-szövetség 566 millió forint értékben tárt fel visszaéléseket tagszervezeteinél a taotámogatások bevezetése utáni két esztendőben (tehát 2011 és 2013 között). Bár a vízilabda-szövetség ezekkel kapcsolatos észrevételeit megküldte a döntési helyzetben lévő minisztériumnak, előrelépés idén március végéig az érintett ügyekben mégsem történt. Később lapunk megírta: a szövetség esete véletlenül sem egyedi, a futballban is hasonló problémákkal küszködnek. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a 2011–2012 és a 2013–2014 közötti három szezonban ugyan több mint 300 sportfejlesztési program kapcsán állapított meg szabálytalan felhasználást, az Emmi mostanáig mindössze 10 szervezet esetében hagyta jóvá a szövetség kizárásra vonatkozó javaslatát.

Ilyen előzmények után, a kérdéseken közel egy hónapig ülő szaktárca lényegében azzal vágta ki magát, hogy nekik csak a 300 millió forint feletti sportfejlesztési programokat kell vizsgálniuk, a kisebb összegű, klubokhoz befolyó adóforintok felhasználásának ellenőrzése a sportszövetségek feladata. A törvény betűje szerint ez valóban így van, mindössze annyi a probléma, hogy az állítás önmagában féligazság. A szövetségek jogköre ugyanis a szankcionálásra nem terjed ki: nem megfelelő felhasználás esetén a támogatás visszafizetéséről, és az esetleges büntetésekről – a szövetségek vizsgálati eredményei alapján – csak az Emmi dönthet. Tulajdonképpen a TI kérdései is arra vonatkoztak, hogy ez miért nem történt meg, és hogyan fordulhat elő, hogy 4-5 éves ügyek porosodnak valahol egy minisztériumi fiókban.

Bár a szaktárca válaszlevelében azt is állította, hogy a kérdésekben nevesített vízilabda-egyesületek mindegyike esetében elkészültek az értesítő levelek – vélhetően a visszafizetési kötelezettségről, bár ez a dokumentumból nem derül ki –, valójában ez az állítás sem bontja ki az igazság minden részletét. Kezdjük azzal, hogy a minisztériumnak elvileg köteleznie kellene a támogatást rosszul elköltő szervezetet a dotáció visszafizetésére, erre pedig egy „értesítő levél” teljes mértékben alkalmatlan.

Arról nem is beszélve, hogy még ezeknek a dokumentumoknak egy jelentős részét is csak azt követően postázta az Emmi, hogy a TI, illetve lapunk erre vonatkozó kérdéseit megkapta. Úgy tudjuk, az érdeklődést követő napokban a sport-szakállamtitkárságon gőzerővel azon dolgoztak, hogy fel tudjanak valamit mutatni, miközben a megelőző hónapokban egyetlen vízilabdás ügyet sem zártak le.

Szintén nagyon furcsa a minisztériumnak az az állítása, hogy a vétkes klubok esetleges kizárásának elrendelése is a szakszövetségek feladata. Utóbbiak ugyanis korábban épp azzal indokolták az ilyen határozatok alacsony számát, hogy az Emmi jóváhagyása nélkül ők nem hozhatnak döntést. Az MLSZ-nél például úgy fogalmaztak: „a súlyos szabálytalanságot vétő sportszervezet kizárására csak az ellenőrzés Emmi általi lezárását követően van lehetőség”. A szövetség tájékoztatása szerint jelenleg is 30 olyan eset ügyintézése van a szaktárca előtt, ahol ők kizárásra tettek javaslatot, ám érdemi reakciót még nem kaptak erre. Tíz sportszervezetnél viszont már hatályba lépett ilyen büntetés, ami arra utal, hogy a minisztériumi illetékesek is tisztában lehetnének az ügymenettel.

Mindenesetre az Emminek a következő hetekben valószínűleg lesz lehetősége részletesebben beszámolni arról, hogy a sport-szakállamtitkárság miként „tett eleget jogszabályban rögzített kötelezettségeinek”, ahogy válaszukban ezt állították. A TI ugyanis közérdekűadat-igénylést is benyújtott az ügyben. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója lapunknak úgy fogalmazott: az Emmi semmitmondó válaszát kézhez véve úgy döntöttek, hogy rákérdeznek, pontosan hány vízilabdacsapatot ellenőrzött, mekkora összegben állapított meg jogosulatlan támogatásfelhasználást, és mely csapatokkal, pontosan mennyi taopénzt fizettetett vissza az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca a kérdésekre válaszul első körben egy 77 ezres számlát küldött, ennyire becsülték ugyanis a kért adatok előállításának költségét, mivel azonban a TI ezt befizette, hamarosan a konkrét számokat is prezentálniuk kellene.

A taopénz lényege, hogy a felajánló cégek ahelyett, hogy az államkasszába fizetnék be társasági adójukat, egy sportszervezetnek adják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.