„Nem a cápa a legveszélyesebb”

Kevesebb mint hét óra alatt úszta át az új-zélandi óceáni szoros 26 kilométerét fulladáshoz közeli állapotban Mányoki Attila.

2017. 05. 10. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április végén sikerrel úszta át az ötödik szorost is Mányoki Attila, a nemzetközi hírességek csarnokába is beválasztott hosszútávúszó: nem kis nehézségek árán tette magáévá az új-zélandi 26 kilométeres Cook-szoros átúszását. Az Ocean\'s Seven elnevezésű sorozatban már csak kettő hiányzik neki, még egy hónapig tartó pihenőidejében most szakított egy kis időt arra, hogy a Digi Sport tévé stúdiójában élménybeszámolót tartson.

– Nem pihentem még ki magam, egy hónap még hátravan a regenerálódásból – kezdte állapotjelentéssel Mányoki, elmondva, hogy eredetileg 3 hétig tervezett Új-Zélandon lenni, de olyan rossz volt az idő, hogy ki kellett tolni az időablakot, és 5 hét után végre megpróbálkozhatott az átkeléssel, igaz, ehhez meg kellett győznie a helyieket, ő dönthetett, hogy bevállalja-e. Az időjárás sajnos nem javult közben – ismert: a déli féltekén jelenleg késő ősz van –, de végül nekivágott az útnak, 14 fokos vízben.

6 óra 57 perc alatt teljesítette az egyáltalán nem kockázatmentes utat: hogy cápák vannak a vízben, az csak egy dolog, ugyanis ennek a szorosnak van egy olyan tulajdonsága, hogy míg az egyik partján dagály van, a másikon apály, tehát úgy kellett időzíteni az indulást és az érkezést is, hogy teljesíthető legyen a feladat. Mányokit egyébként két hajó kísérte a 3-4 méteres, gyors mozgású hullámok között, egy nagyobb, amelyen az útja paramétereit számolgatták, és egy kisebb, amely az útvonalat biztosította, például figyelte a cápákat

– Rengeteg a fehér cápa itt. Benne van, hogy ki kell menekíteni az embert, ilyenkor a kísérletnek vége. Ezt persze nagyon nehéz mentálisan elfogadni – említi Mányoki.

Bizony, mint ő is mondja, sok a hasonlóság emez extrém sport és a hegymászás között, mint ő is mondja, magát a 8000-eseket hágó hegymászókhoz hasonlítja, akiknek a kihívás kell, és semmi más.

Az eddig öt átúszott szoros közül egyébként nem a mostani volt a legrosszabb, úgy a középmezőnyben van szerinte, a japán szorossal együtt.

 

Ha vége a pihenésnek, újra edzésbe áll, mert a maradék kettő óceáni szorost is át tervezi úszni, elsőként októberben teljesítheti a Gibraltári-szoros átúszását, majd jövő év augusztusában Írországba repül, hogy úszva menjen át Angliába. Felkészülése során egyébként 6-7 kilométert úszik nyílt vízen, és akár hidegben is, hogy szokja a megpróbáló körülményeket. Ki hinné, de az egyik fő veszélyforrás a szél, amely sosem kisebb 40 kilométeres óránkénti sebességűnél, ami „porossá” teszi a vízfelszínt, ezáltal állandó légszomja van az úszónak, kifejezetten fulladásveszélyes a helyzet, de szerinte ezt is meg lehet szokni sok edzéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.