Ahol a magyarok a románokkal összeölelkezve éneklik a székely himnuszt

Minden meccs előtt együtt mondják a miatyánkot is a román első osztályba feljutott sepsiszentgyörgyi focisták.

Radványi Benedek
2017. 06. 02. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2011: klubalapítás. 2012: feljutást érő győzelem az ötödosztály megyei bajnokságában. 2013: második hely a Liga IV-ben. 2014: veretlenül bajnoki cím a negyedik ligában, feljutás az osztályozó meccsen tizenegyespárbajban diadalmaskodva. 2015: harmadik hely a Liga III-ban. 2016: bajnoki cím a harmadosztályban, amely a Liga II-be jutást ért. 2017: második hellyel feljutás az élvonalba. Ezt a tündérmesébe illő sorozatot produkálta a Sepsiszentgyörgy labdarúgócsapata, amely vasárnapi győzelmével biztosította be, hogy második helyével a román első osztályba léphet.

Kovászna megye túlnyomórészt magyarok lakta székhelyének egyesülete az első a székelyföldi települések közül, amely a Liga I-be jut – igaz, Marosvásárhely csapata pont most esett ki onnan, de az az együttes a román városvezetés klubja. A Sepsi OSK-t viszont egy helyi vállalkozó, Diószegi László alapította, s a magyar hátterű klub- és szakvezetés (az elnök például a Diósgyőr előző sportigazgatója, Árki Gábor) nemcsak a sorozatos előrelépést tette lehetővé, hanem például azt is, hogy a télen törökországi edzőtáborba utazzanak.

Vasárnap a másodosztály utolsó előtti fordulójában Bukarest közelébe, a Metalul Resita otthonába vezetett az út, ahol elég volt egy pont is a feljutás bebiztosításához. A találkozó egészen a hajráig 0-0-ra állt, a 88. percben azonban a Hadnagy Attila buktatásáért megítélt tizenegyest a szenegáli Issa Thiaw értékesítette, így megkezdődhetett az ünneplés. A csapatot bő kétszáz drukker kísérte el, zengett az „Aki ugrál, büszke székely!”, majd a székely himnusz is, miként a szurkolók gyűrűjében lévő polgármester, Antal Árpád András posztjából kiderül:

– Amikor visszaértünk a városba, ötszáz ember várt minket, együtt szurkoltunk, együtt énekeltünk, szuper volt – nyilatkozta lapunknak a csapatkapitány, Hadnagy Attila. Elmondta, egyedi érzéseket élt át azon a napon, hiszen történelmet írtak. A szurkolók pedig – élükön a Székely Légió fanatikusaival, akik a 2016 után idén is bajnokságot nyerő sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapatot is buzdítják – mindenhol különleges hangulatot varázsolnak. Függetlenül attól, hogy nem csak magyar ajkú focisták alkotják a klubot.

Hadnagy Attila azt mondja, a csapat 80-85 százalékban román nemzetiségű és románul beszélő játékosokból áll, saját magán kívül három labdarúgót sorolt fel, aki magyar. – Ám nálunk ilyen soha nem volt, hogy ez most román, az meg magyar, nagyon összetartók vagyunk. Azért is lett ez az eredmény, mert mindenki egyfelé húzott. A szurkolók viszont 95 vagy talán száz százalékban magyarul énekelnek, és 

minden mérkőzés után a román csapattársakkal összeölelkezve elénekeljük a székely himnuszt.

Jó, hát ők nem éneklik, de megállnak, és megvárják, aztán pedig megtapsoljuk a nézőket.

Ám ennél is meglepőbb, ami a meccsek előtt történik. – A kezdő tizeneggyel egybegyűlünk a pályán, összeölelkezünk, és elmondjuk a miatyánkot. A románok románul, a magyarok magyarul, egyszerre. Én ilyet máshol nem láttam, az öltözőben még csak-csak elmond egy imát valaki, aki felvállalja a hitét, meg olyat is sokat láttam, hogy valaki keresztet vetett, de ez új volt – állítja Hadnagy Attila. Amikor tavaly – visszatérve szülővárosába – csatlakozott a csapathoz, már megvolt ez a szokás, de nagyon jó érzésekkel töltötte el, mivel ő is hívő ember.

Egyébként a klubvezetés is két nyelven kommunikál, a csapat Facebook-oldalán minden bejegyzés olvasható magyarul és románul is, bár hozzászólások szinte csak magyar nyelven találhatók.

A piros-fehérek gólfelelőse 33 meccsen 27 találatot szerzett, hárommal lemaradva a második a góllövőlistán. – Én már 36 éves vagyok, de hála a jó istennek, soha nem volt komoly sérülésem. Azt mondom, még egy évig simán bírom – állítja Hadnagy, akinek a rutinjára szüksége lesz a Sepsinek, hiszen korábban 191 mérkőzést játszott az első osztályban (45-ször volt eredményes). Egyébként a 2007/2008-as szezonban a Brassó csapatában szerepelve a második ligában 24 találattal lett gólkirály, de ezért semmiféle elismerést nem kapott a román szövetségtől. Így aztán ez már nem cél számára, ráadásul finoman szólva is gyanús, hogy az őt most három találattal megelőző Remus Bogdan, a Juventus Bucuresti csatára hogyan rúghatott hatot az egyik márciusi bajnokin.

A sepsiszentgyörgyieknek eleinte az volt a céljuk a másodosztályban, hogy az első tíz között végezzenek, aztán ahogy telt az idő, és jöttek sorra a sikerek, felismerték, hogy a feljutás is összejöhet. Az élvonalban pedig egyértelműen a bentmaradás a cél. – Már most megígérem, hogy

minden erőnkkel azon leszünk, hogy büszkék legyenek a szentgyörgyiek a csapatra, és szeressék

– nyilatkozta a hét elején a Sepsi rádióban a csapat tulajdonosa, Diószegi László, aki azt is elmondta, nem szeretnék átformálni a keretet az első osztályra. – Szerintem ez a korrekt, aki megharcolt a feljutásért, érezze legalább fél-egy évig, hogy ő is első ligás. Ha kicserélsz 10-11 játékost, az biztos nem lehet a csapat javára, július 15-én kezdődik a bajnokság, nincs sok idő, csak öt-hat új ember érkezhet erősítésként, nehogy mire összeszokunk, késő legyen – véli Hadnagy Attila.

Nagy kérdés azonban, hogy hol fogják játszani hazai mérkőzéseiket. A minisztériumi tulajdonban lévő sepsiszentgyörgyi stadion befogadóképességét 2000-ről 4500-ra kellene növelni ülőhelyekkel. Ehhez és további más kritériumok megvalósításához (például fedett lelátórész, emelvény a tévéközvetítésekhez) 300-400 ezer eurónyi befektetésre van szükség, ám ennek egy részét társadalmi munkával spórolják meg: a nagy lelkesedésben sokan mennek ki kétkezi munkával besegíteni, szerdán például 415 műanyag széket szereltek fel, amelyet még Budapestről, a lebontott Albert Flórián Stadionból és később a Puskás Ferenc Stadionból kaptak. (Így lesz a nagy kalákázás végére a piros-fehér csapat lelátója zöld-fehér.)

Ám valószínű, hogy a bajnokság első hazai mérkőzéseit így is más városban kell rendezi, úgy tűnik, a százötven kilométerre fekvő medgyesi pályán fognak játszani, s amint sikerül a korszerűsítés, visszatérhetnek a saját stadionjukba. (A román liga képviselői egyébként a ploiesti pályát javasolták a sepsiszentgyörgyieknek, csakhogy ott meglehetősen ellenséges hangulat szokta fogadni a magyarokat )

A másodosztályú bajnokság most szombaton zárul, a Sepsi OSK délután kettőkor fogadja a negyedik helyen álló Miovenit, a meccsre 12 órától vonulással zarándokolnak a szurkolók. Bár lehet, így is kevesen fogják ekkor ünnepelni a csapatot, ugyanis ezzel egy időben zajlik hetven kilométerrel arrébb a csíksomlyói búcsú, az erdélyi magyarok legfőbb ünnepe. Ám a feljutás bulija nem marad el: jövő szerdán Sepsiszentgyörgy főterén külön ünnepséget rendeznek tűzijátékkal és Edda-koncerttel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.