Botrány a síelőknél, Kálomista Gábor már bedobta a törölközőt

Megpiszkálták a testület pénzügyeit – doppingvétséghez mérhető eltiltások miatt áll a bál a szövetségben.

Gabay Balázs
2017. 06. 14. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bomba, már ha lehet annak nevezni a Magyar Sí Szövetség elnökének hirtelen távozását, május 29-én robbant. Kálomista Gábor, aki a Telekom Veszprém társelnöke és neves filmproducer, a hétfői tisztújító közgyűlésen felállt, első napirendi pontként eldarálta az előző év beszámolóját, majd bejelentette lemondását, és elhagyta a termet. A távirati iroda röviden summázta a történteket, de érdemes mögé tekinteni, miért lépett le viharos sebességgel a hat éve megválasztott sportvezető.

Amiről nem esik szó a MTI anyagában, az a beszéd, melyet az egyik hazai síklub tagja mondott el a közgyűlésen. Ebben megvédte a Nivelco SE három versenyzőjét, Szőllős Barnabást, Szőllős Benjámint és Szőllős Noát, akiket két-, illetve egyéves eltiltással sújtott a szövetség, felszólalását pedig többek részéről is helyeslés fogadta. Az eltiltás oka a síszövetség honlapjára feltöltött közlemény szerint az, hogy

„a Nivelco SE versenyzői – a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megtévesztésével – valótlan tartalmú okiratot használtak fel annak érdekében, hogy Szőllős Barnabás és Szőllős Benjámin részesülhessen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által meghirdetett ösztöndíjban”,

és hogy részt vegyenek a 2017. évi magyar alpesibajnokságon. Szőllős Noával pedig az volt a probléma, hogy érvényes sportorvosi engedély vagy háziorvosi igazolás nélkül indult a magyar bajnokságon. A bizonyítékok átvizsgálása és a tanúk meghallgatása után a fegyelmi bizottság a súlyos eltiltás mellett döntött, ami azt jelenti, hogy hiába ért el Barnabás és Benjámin is A kvalifikációs szintet, nem indulhatnak a jövő évi, phjongcshangi olimpián.

A Nivalco SE-t Szőllős Péter, a fenti három versenyző édesapja vezeti. Meggyőződése, hogy a szövetség azért indított hadjáratot klubja ellen, mert ő hónapokkal ezelőtt jelezte: szeretne betekinteni a szervezet könyvelésébe és egyéb dokumentumaiba, ugyanis anomáliákat, hiányosságokat észlelt. Szerinte a szövetség gazdálkodása átláthatatlan. Úgy látja, hogy a jelenlegi elnökség ugyan jóval komolyabb állami támogatási összeget tudott kiharcolni a korábbi évekhez képest, a pénz túlnyomó része két versenyzőre megy el: Miklós Editre és a horvátból magyarrá lett Samsal Daliborra, az utánpótlásra alig jut. Mindezt úgy, hogy a közgyűlésen szinte bocsánatot kér a vezetés, hogy ezt a döntést kell hoznia, mégis meghozza évről évre.

„Meguntam ezt az egészet, és mivel mi jó eredményeket értünk el az utóbbi időben, és szerencsére a mi klubunk – másoktól eltérően – nem függ a szövetségtől a támogatások miatt, kérdéseket tettem fel a szövetségnek. Szerettem volna betekinteni a szövetség könyvelési és egyéb irataiba. Mint egyesületi vezető, ehhez jogom van. Tavaly decemberben fordultam a kérésemmel a szövetséghez, februárban pedig a felügyelőbizottságot vezető Szieben László azzal fogadott, hogy sajnos ő sem jutott hozzá a kért dokumentumokhoz. Viszont egy listáról választhattunk, mely határozatot szeretnénk kézhez kapni, amihez a ígéret szerint hozzá fogunk jutni” – emlékszik vissza a klubelnök.

Szőllős Péter már akkor jelezte, aggályosnak tartja, hogy a síszövetség honlapján nemhogy az elnökségi határozatok, még az alapszabály sincs fent. Akkor azt mondta neki Szieben, a feltöltés folyamatban van, a versenyszezon végeztével mindennel végeznek, és az iratokba is be lehet nézni. Később újabb személyes találkozón sem sikerült kikényszeríteni az iratmegtekintést, és ezután Szőllős levélben közölte az elnökséggel, ha ezt továbbra sem teszik lehetővé, bírósághoz fog fordulni. Be is váltotta ígéretét, áprilisban az ügyészséghez fordult az ügyben. Ezt követően született meg az elnökségi határozat, miszerint mindhárom versenyzőjét, gyermekét eltiltják a hazai és a nemzetközi versenyektől. Az egyik klub tagja ennek nyomán állt fel a május 29-ei közgyűlésen, és mondta el Szőllősék sztoriját, ennek tudható be Kálomista Gábor közgyűlésről való elrohanása.

Kálomista hívásunkra annyit válaszolt, a Magyar Nemzetnek ő semmit sem mond. A 24.hu a májusi közgyűlésről írt beszámolójában azt írta, Szieben László is lemondott bizottsági elnöki posztjáról. Amikor a kialakult helyzetre reagáltatni szerettük volna Sziebent, jelezte, hogy nem mondott le, a fejleményekről azonban nem kívánt nyilatkozni.

Az egész ügy kísértetiesen hasonlít arra a sztorira, amit Tóth István, a szentendrei úszóegyesület elnöke mesélt nekünk arról, milyen régóta küzd azért, hogy betekinthessen az úszószövetség szerinte aggályos pénzügyeibe, melyhez egyesületi elnökként joga van. Részletek keretes anyagunkban.

Titkolózás

A szentendrei Honvéd SE úszóklub vezetője, Tóth István, aki Bienerth Gusztáv kihívójaként az elnökválasztáson is elindult, Szőllös Péteréhez hasonló problémákat feszeget a Magyar Úszó Szövetség kapcsán. Arról panaszkodott, hogy bár a MÚSZ tagegyesülete élén áll, így joga lenne betekinteni bizonyos dokumentumokba, ezt nem tették lehetővé számára, pedig többször is bent járt a szövetség székházában e célból. Nehezményezi, hogy nincs fent a testület honlapján rendszerezve az összes elnökségi határozat, sőt olyan információi is vannak, miszerint bizonyos dokumentumokat nem is találnak a szövetségben. Tóth a felsoroltak és számos egyéb rendkívüli visszásság miatt rendkívüli közgyűlést kezdeményezett.

„Kétéves eltiltással doppingoló sportolókat szoktak sújtani, nem olyat, akinek nem érvényes a sportorvosija. Ez a büntetés kerékbe törheti egy ilyen korú versenyző karrierjét” – vélekedett Szőllős Péter. Arra gyanakszik, gyermekein bosszulták meg, hogy ő aktívan elkezdett érdeklődni a szövetség gazdálkodása iránt. Törekvését több magyar síklub támogatja, a napokban petíció is indult a szövetség döntésének visszavonására. A történtek nyomán nyílt levelet posztolt a Facebookon Gönczi Vera korábbi többszörös magyar bajnok és olimpikon síző, aki igazságtalannak tartja a szövetség eljárását. A levélben azt írja, tanúja volt a Szőllős Péter és Kapitány Ildikó főtitkár közti heves vitának a magyar bajnokságon; Szőllős lapunknak megerősítette, valóban volt konfliktusa a főtitkárral, és ez is hozzájárulhatott az eltiltáshoz.

S hogy miért tűnik aggályosnak maga a fegyelmi eljárás? Szőllősék a versenyengedély kiváltásához a válogatott keretorvosa által kiállított magyar és angol nyelvű sportorvosi igazolást adták be a szövetséghez a sportorvosi alkalmasság igazolására. Ezt a keretorvos a Magyar Olimpiai Bizottság pályázathoz állította ugyan ki, viszont

amikor a síszövetség elbírálta a versenyengedély iránti kérelmüket, simán elfogadta ezt a dokumentumot.

Szőllős Péter hozzáfűzte, hogy mikor a verseny előtt körültekintésből ímél útján is érdeklődtek a szövetség titkárságánál arról, hogy rendben vannak-e a kérelmek, azt a választ kapták, hogy a két nagykorú versenyzőé igen, és csak az U14-es korosztályban síző Szőllős Noától szükséges a háziorvosi igazolás. Ezt még a bajnokság előtt beszerezték. A verseny után közvetlenül sem érkezett óvás vagy panasz, csupán hetekkel ezt követően indult meg ellenük az eljárás. A fegyelmi bizottság tanúkat is meghallgatott, így Bartha Csaba egyetemi tanárt, a Nemzetközi Síszövetség vizsgázott bíróját, és Nagy Csabát, a Rozmaring SE egyik vezetőjét. Szőllősék elmondása alapján ők azt állították, nem tőlük indult az ügy, hanem kifejezetten megkeresték őket a szövetségtől. Szerintük ugyanis nem olyan problémáról van szó, mellyel jogosulatlan előnyt szerezhet a Nivelco SE.

Az igazolásokat kiállító keretorvos, aki egyébként a MOB vezető orvosa, azt mondta meghallgatásakor, hogy az érintett sízők egészségi állapota kiváló, és a magyar rendszerben elvárt mértéket többszörösen meghaladóan ellenőrizték.

Kapitány Ildikót számos kérdéssel kerestük ímélben, ezekre a következő válaszokat adta. A szövetség által kijelölt technikai delegátusról, aki a versenyengedélyeket ellenőrizte, korábban nem érkezett panasz, ők nem tudnak róla, hogy például Szőllős Noának vagy más versenyzőnek volt-e hiányossága korábban. A főtitkár fontosnak tartotta tisztázni, hogy Magyarországon edzeni vagy versenyezni kizárólag sportorvosi engedéllyel, nem pedig igazolással lehet. Ehhez képest a szövetség keretorvosa arról adott ki igazolást Szőllőséknek egy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által meghirdetett ösztöndíjprogram keretében, hogy Szőllős Barnabás és Benjámin 2017. augusztus 25-ig rendelkezik érvényes sportorvosi engedéllyel. Kapitány tájékoztatása szerint utóbb bebizonyosodott, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Így az sportorvosi engedély híján versenyengedélyt sem kaphattak volna, amely a nevezéshez szükséges. Mivel ők a fentiek alapján érvénytelen dokumentummal jutottak versenyengedélyhez, megsértették a szabályokat. Kapitány Ildikó jelezte, hogy a fegyelmi bizottság rótta ki a kétéves eltiltást, a határozatuk nem jogerős, lehet fellebbezni ellene.

A főtitkár elismerte, hogy valóban a kétszeres világkupa-dobogós Miklós Edit kapja arányaiban a legtöbb anyagi támogatást, hiszen ő az, aki olimpiai dobogó elérésében reménykedhet idehaza. A 2014-es olimpián szerzett hetedik helyének köszönhető, hogy a szövetség kiemelt támogatásban részesülhet – ez újabban évi 110 millió forint –, ennek folytonosságát pedig további sikerei biztosíthatják. Ebből a pénzből fedezik az összes síválogatott felkészülését, nevezését, egyéb költségeit. Kapitány kiemelte: a Nivelco SE három versenyzője a 110 millió forint közel 10 százalékát kapta, mintegy 9 milliót, melyhez hasonló mértékű dotációban egyetlen másik klub sem részesült.

Végezetül a főtitkár kifejtette: Szőllős Péter betekinthetett a Magyar Sí Szövetség dokumentumaiba „olyan mértékig, amellyel nem veszélyezteti a szövetség folyamatos működését, a szponzorok jogos üzleti érdekeit és az egyes érintett személyek adatvédelemhez fűződő jogát.”

Szőllös Péter erre reagálva elmondta, a támogatásra az elért eredmények alapján jogosultak a klubok, ezért fordulhatott elő, hogy a Nivelco SE a 2016-os évben 28 600 euró eredményességi és alaptámogatásban részesült. Viszont nem egy évre, hanem a 2008 és 2016 közötti eredmények alapján kapták az összeget, melyet elmondása szerint 2016 előtt többszöri kérés ellenére sem utalta a szövetség. Végül tavaly egy összegben kapták meg a pénzt, aminek a 2016-ra eső része arányosan 1,5 millió forint.

Hogy kiket sújtana kétéves eltiltással a szövetség? Szőllős Benjámin 20 évesen, ifjúsági versenyzőként többször győzött nemzetközi felnőttversenyen, vagy dobogóra állt. Ő az első olyan magyar férfi, aki nemzetközi versenyt tudott nyerni a magyar válogatott színeiben.

A 18 éves Szőllős Barnabás tavaly a szocsi ifjúsági vébén a 18 éven aluliak között bronzérmes lett óriás-műlesiklásban, és szintén sokszoros dobogós nemzetközi felnőttversenyeken, a 2016-os ifjúsági olimpián az eddigi legjobb magyar férfieredményt érte el műlesiklásban: hetedik lett.

Szőllős Noa a 2017-es Trofeu Borrufa nemzetközi versenysorozatban öt dobogós helyet ért el, két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyert. A legnagyobb észak-amerikai versenysorozatnak számító Whitsler-kupán pedig óriás-műlesiklásban győzött, műlesiklásban második lett, parallel szlalomban pedig harmadik helyet szerzett. Barnabás és Benjámin, mint korábban is írtuk, a phjoncshangi olimpiáról is lemaradna, ha érvényben marad az eltiltása.

A Nivelco SE fellebbezést nyújtott be a szövetséghez, emellett a MOB-nak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának is írt levelet az ügyben, de egyelőre sehonnan sem kapott választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.