Kétes állítások Hosszú Katinka levelében

A reggeli FINA-ellenes írás akár a 2024-es rövid pályás magyar pályázat sikerét is befolyásolhatja.

2017. 06. 21. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy hazajött Hosszú Katinka a számára hat aranyérmet termő Mare Nostrum versenysorozatról, terjedelmes levelet tett közzé a Facebookon angol és magyar nyelven. Ebben hosszan kritizálja a Nemzetközi Úszószövetségnek (FINA) a világkupa- (vk-) sorozatát érintő reformjait és azt a szerinte lekezelő stílust, amivel a sportolókhoz hozzááll. Ismert, május végén jelentette be a FINA új csomagját, ennek emblematikus intézkedése szerint a vk egyes futamain egy úszó legfeljebb négy számban rajtolhat.

Az Iron Lady ezúttal több változás ellen is szót emelt. Szükségtelen előnynek érzi például, hogy selejtező nélkül döntőzzenek a legjobbak az egyes versenyeken, ez ugyanis hátrányos a feltörekvő úszók számára. Azt is kifogásolja, hogy nem lesz minden úszószám minden állomáson, így ugyanis előfordulhat, hogy egy német úszónak Kínába kell majd utaznia, hogy fő számában versenyezhessen. Hosszú úgy véli, a világkupa „elsorvasztásával” a FINA a szervezet vezetőinek fontos világ- és Európa-bajnokság státuszát erősíti, amelyek dollármilliós tévés bevételeiből az úszók nem részesülnek.

A reggel kelt levél nagy karriert futott be a magyar sajtóban. Híre a FINA-ig is eljutott, amelynek vezetői delegációja a magyarországi vb kapcsán tíz nap múlva érkezik Magyarországra, és mint Cornel Marculescu, a FINA általános igazgatója napközben kelt közleménye megjegyzi, reméli, „a közelmúlt eseményei nem vetnek árnyékot a budapesti vb-re” (erről részletek keretes írásunkban). Jelzése azért sem mellékes, mert épp a vb első napjaiban dönt a FINA a 2024-es rövid pályás világbajnokság odaítéléséről, amiért hazánk is versenyben van.

A FINA berkeiből azt is megtudtuk, a – Katinka egy nyilvános szponzori eseménye napján kelt – levél több kétes állítást is tartalmaz: például nem igaz, hogy a legnagyobb világversenyeken nem jut tévés pénz az úszóknak, a közvetítésekből befolyt mintegy 6,5 millió dollárt osztanak szét a legjobbak között, egy aranyérem nem kevesebb, mint 20 ezret ér, és külön horribilis pénz jár egy-egy világcsúcsért. A Magyar Nemzet arról is értesült, hogy a számritkításnál Katinka téved a német–kínai példával, ugyanis az adott verseny házigazdája dönthet afelől, mely verseny marad a programjában, ezáltal pedig épp a hazai versenyzők segítésére nyílik lehetőség. A FINA – állítása szerint – a szabálymódosítást a szövetség technikai bizottságához érkezett sportolói javaslatokból állították össze.

Hogy kiéiből, az egyelőre homályos, ugyanis a legjobbak legjobbját, Hosszú Katinkát valóban nem kérdezte meg a FINA – ezt érdeklődésünkre az Iron Lady sajtósa, Tóth Fanni erősítette meg, aki szerint, bár a közvélemény számára lehet, hogy így tűnik, Hosszú nem a FINA-t szólította meg, hanem a magyar és nemzetközi úszótársadalmat, követelve, hogy saját sportáguk érdekében kezdjenek el gondolkodni, kérdezni. Mint fogalmazott, „kicsiben” Gyárfás Tamás elmozdítása a magyar szövetség elnöki posztjáról is azt mutatta meg, hogy igenis lehet cselekedni, de a Katinka-levél szándékosan nem nyúlt ehhez a példához.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem lehet a facebookos botrányok kirobbantását megelőzően a FINA-hoz fordulni, úgy vélekedett, a szervezett arroganciájával már korábban sem lehetett mit kezdeni, ezért fordult most az úszóvilághoz, hogy a közös gondolkodás gyümölcsével hátha eredményesebb lehet a világ legjobb úszója. Arra reagálva, hogy a FINA a sportolók hangját meghallva máris módosított a vk-kiíráson, növelve a díjazás mértékét és a díjazottak körét is, Tóth azt mondta, a rossz döntésekből fakadó gondokat nem pénzzel lehet megoldani.

Mivel Hosszú Katinka levelében külön kitért egy hetvenes évekbeli teniszes példára, ahol bizonyos reformok eléréséért a sportág krémje a bojkott eszközéhez nyúlt, ennek lehetőségéről is érdeklődtünk: Katinka nem tervez ehhez az eszközhöz nyúlni, nem engedhető meg, hogy az emberek ne a legjobbakat lássák a versenyeken.

Cornel Marculescu, a FINA általános igazgatója szerdai közleményében tudatta lapunkkal, lezárult a FINA Büro elektronikus körszavazása, melynek során elfogadták a magyar javaslatra született módosítást – ennek értelmében megemelik az úszó-vk egyéni összetettbeli győzteseinek pénzdíját, az állomásgyőzteseknek járó 3x50 ezer dollár mellett az eddigi 100 ezer dollár helyett 150 ezret kap mind a férfi, mind a női nyertes. Marculescu írásában reménykedésének adott hangot, hogy a budapesti FINA-világbajnokság hangulatán nem rontanak az elmúlt időszak eseményei. A FINA vk-szabályváltozásaival kapcsolatban megerősítette korábbi véleményét: az a sorozat jobb eladhatóságára, izgalmasabbá tételére irányult, amelyet megelőzően a szakemberek konzultáltak a sportág több képviselőjével, így sportolókkal is. A pénzdíj emelését – mint a vezető közleménye megjegyzi – a legjobbak kompenzálására, akik elesnek a négynél több indulás lehetőségétől, Gyárfás Tamás javasolta a Bürónak. A közlemény ugyanakkor nem kommentálta Hosszú Katinka nyílt levelét, de megjegyzi, a FINA barátságos kapcsolatra törekszik a magyarokkal, és hálás azért, hogy Orbán Viktor vezetésével Magyarország átvállalta Mexikótól a 2017-es vb-rendezést. Arra viszont kitér, hogy Bienerth Gusztáv magyar úszószövetségi elnök tévesen értekezett a budapesti önkormányzat ülésén arról, hogy mi a rövid pályás vb-pályázat menetrendje és mik a magyar kandidálás paraméterei, mert ezek már tavaly szeptemberben kőbe voltak vésve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.