Olimpia: aki bukja 2024-et, viheti 2028-at?

A NOB végrehajtó bizottsága azt javasolja, egyszerre döntsenek a 2024-es és a 2028-as házigazdáról.

Radványi Benedek
2017. 06. 09. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága azt javasolja, hogy a szervezet szeptemberi limai kongresszusán egyszerre ítéljék oda a 2024-es és a 2028-as nyári olimpia rendezési jogát – idézi a bizottság közleményét az MTI.

A NOB elnöke, Thomas Bach március 17-én jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot állít fel a kérdés megvitatására. Ha továbbgördítik az ügyet, a NOB július 9–12-ig tartó ülésén a teljes tagság akár az olimpiai chartát is megváltoztathatja, amelyben jelenleg az áll, hogy a rendezőt mindig hét évvel a játékok előtt jelölik ki.

Míg Bach „legerősebb” nyilatkozata a témában az volt, hogy az olimpiai charta elég rugalmas e tekintetben, a nemzetközi sajtóban már olyan állítások is megjelentek, amelyek szerint a NOB a háttérben egyezkedik a témában a franciákkal és az amerikaiakkal, s a Párizs 2024, Los Angeles 2028 forgatókönyv lesz a befutó. Sőt múlt csütörtökön a kaliforniai város polgármestere, Eric Garcetti konkrétan meg is erősítette, hogy a NOB megkérte őket, miként a párizsiakat is, hogy gondolkodjanak el a négy évvel későbbi rendezés lehetőségén; Los Angeles első embere 2028 elfogadásáért ifjúsági sportprogramjuk támogatását kérte. Ám Thomas Bach még aznap tagadta, hogy bármiféle megállapodást kötöttek volna Los Angelesszel. – Megvizsgáljuk a kérdést először a végrehajtó bizottság ülésén, aztán ha arra jutunk, hogy a dupla pályázat megfontolásra bocsátandó, akkor megtárgyaljuk a NOB-tagokkal is – közölte Bach.

Az amerikaiak tehát nyitottak 2028-ra is, persze elsősorban 2024-re koncentrálnak, a franciák viszont csak arra. Kifogásuk szerint kizárólag így tudják garantálni, hogy a tervezett helyszínen húzzák fel az olimpiai falut, mert a Saint-Denis-i városrészben építendő házak 2028-ra már lakottak lennének.

A munkacsoport egyik tagja, a korábbi NOB-elnök fia, ifjabb Juan Antonio Samaranch szerint ha megtörténik a kettős helyszínkijelölés, a két város együttműködhet, megosztva például olyan eszközöket, amelyeket mindketten használhatnak. Ugyanakkor állítja, nem tartanak attól, hogy 2028-ra ne lenne jelentkező. Időközben ki is derült, többek között Oroszország is fontolgatja, hogy pályázzon – csak hogy még egy kicsit bonyolódjon a helyzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.