Sabaté: A kritikák csak erősebbé tettek

A Veszprém trénere a lapunknak adott interjúban azt mondta, olyan BL-döntő többé nem lesz, mint tavaly.

Arday Attila
2017. 06. 02. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Télen és kora tavasszal, úgy tűnt, mély válságba került a csapat, sokan az ön fejét követelték. Mára mintha minden megváltozott volna...
– Nagyon-nagyon világos volt minden akkor is. Tudtuk, hogy rendkívül nehéz dolgunk lesz karácsonyig, rengeteg meccset kell játszanunk, ez benne volt a tervben. Sokat kellett utazni, karácsony után pedig következett a világbajnokság, rettenetesen fáradtak lettek a játékosok. De az is benne volt a tervünkben, hogy ezután kevesebbet játszunk, kevesebb lesz az utazás, többet tudunk együtt készülni. A szezonban a legfontosabb úgyis az utolsó két hónap. 

– Mindig hitt abban, hogy összeáll a csapat?  
– Száz százalékig biztos voltam benne. A Barcelona elleni hazai vereség után azt mondtam, nyugodtnak kell maradnunk, jól dolgoztunk, bízom benne, hogy jól is alakul minden.

– A játékosok sem veszítették el az önbizalmukat?   
– Soha nem volt problémám velük és ezért hálás vagyok nekik. 

– Hogyan viselte el a szurkolók kritikáját, akik között szervezkedés indult a leváltására?
– Ötezer-ötszázan szurkolnak a csarnokunkban. Az csak egy csoport volt, amelyik engem támadott, de rengetegen támogattak. Magyarország szerencsére egy szabad ország, mindenki azt mondhat, amit akar. Elfogadom a kritikákat, motiválnak engem, később úgyis kiderül mindig, ki hibázott. Megköszönöm azoknak, akik támogattak, és azoknak is, akik nem, ők is erősebbé tettek.

– Ha a Barcelona elleni meccs után Kielben is kikaptak volna, ön lenne még az edző?
– Nem tudom, én elvégzem a munkámat, az pedig, hogy ki az edző, a vezetők feladata.

– Magyarországon és a sportágban szokatlan nyugalommal áll meccs közben a pálya szélén. Így volt ez a bajnoki döntőben is, amikor a Szeged öt góllal vezetett Veszprémben. Ekkor is előre látta a végét?
– Nem voltam biztos benne, hogy fordítunk, edző vagyok és nem jós. De bíztam a csapatomban és abban a munkában, amelyet az egész szezon során elvégzett, már ősszel is. Megterveztünk mindent, csak jót mondhatok a kézilabdázóinkról. 

– Hatalmas, két csapatra való játékoskerettel kellett dolgoznia. Bejött ez az újítás? 
– A szezon előtt a vezetőség úgy határozott, három ligában is elindulunk, a magyar bajnokság és a Bajnokok Ligája mellett megint benevezünk a SEHA-ligába. Mivel én vagyok az edző és én dolgozom a csapattal, tudtam, hogy ehhez nagyobb keretre van szükség. De nem tudtam mindenkit idehozni, akit szerettem volna, ám ezért már nem akarok ujjal mutogatni senkire.

– Ön hogy bírta elviselni a többszörös terhet úgy, hogy még a szövetségi kapitányi tisztséget is ellátja a nyárig?
– Kilencven meccset játszottunk, ha a Veszprém és a válogatott mérkőzéseit összeadom, ez háromszor annyi, mint amennyi normál esetben vár az emberre. De nagyon jó stáb dolgozik velem, amelyet én választottam, kiváló a kapcsolatunk, erős a motivációnk, és rendkívül sok munkát tudtunk elvégezni. Reggel héttől este kilencig itt voltam az arénában. Sokat kellett dolgozni a fiatalokkal, ennyien még soha nem készülhettek közülük a Veszprém keretében.

– És mi kell ahhoz, hogy közülük többen bekerüljenek a nagycsapatba és a válogatottba?
– Sok-sok meccs, ez nagyon fontos. Többen már húszéves koruk körül a nemzeti csapat tagjai lettek, más klubokból is, Ligetvári Patriktól, Juhász Ádámon és Győri Mátyáson át Bodó Richárdig, akit még az előző szövetségi kapitány, Talant Dujsebajev tett be a válogatottba. Korábban problémát jelentett Magyarországon a fiatalok beépítése, pedig fiatalítani kellett, és most el is kezdtek játszani, a jövőben ez folytatódhat. A kulcs az, hogy minőségi munkát végeztessenek velük.

– A hétvégén viszont még aligha lesznek ők a főszereplők a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében. Mire számítsunk szombaton, a Paris Saint-Germain elleni elődöntőben?
– Csak a legjobb csapatok vannak ott a legjobb négyben, hiszen a másik elődöntőben a Vardar Szkopje és a Barcelona került össze. A PSG-nek a legnagyobb a költségvetése és a legnagyobb sztárokat vonultatja fel. Nagyon gyors kézilabdát játszik, nehéz lesz ellene, de neki is nagyon nehéz lesz ellenünk. A legjobbkor érkeztünk a négyes döntőhöz, a játékosok magabiztosak, frissek, mindenki egészséges, jól tudtuk cserélgetni őket. Tisztán látjuk, mit kell tennünk a párizsiak ellen, aztán meglátjuk, mi lesz belőle.   

– Gyakran eszükbe jut a tavalyi döntő, amelynek második félidejében hiába vezettek már kilenc góllal a Kielce ellen? 
– Sokat beszéltünk róla. Ilyen meccs, ilyen BL-döntő soha többé nem lesz a kézilabda történetében. A tavalyi finálé a múlt, most pedig csak a jelen számít. 

– És a jövő? Mi lesz önnel, miután a nyártól Ljubomir Vranjes váltja a Veszprém és a válogatott kispadján? 
– Én most kétszáz százalékig a kölni négyes döntőre koncentrálok. Profiként kellett gondolkoznom, a kinevezésem után az első napon is a munkára figyeltem, és ez így lesz az utolsó napig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.