Többen is igen jól keresnek a Budapest 2024 Zrt. felszámolásával

Miért tart 2018 végéig, és miért kerül 308 millió forintba az olimpiai pályázatot kezelő cég végelszámolása?

Radványi Benedek
2017. 06. 28. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már február végén bizonyossá vált, hogy nem izgulhatunk házigazdaként a hét év múlva esedékes ötkarikás játékokon. Azóta eltelt csaknem négy hónap, mire a céget ötven-ötven százalékban birtokló Fővárosi Közgyűlés június 14-én, a MOB pedig múlt kedden határozott a végelszámolásról.

– A nonprofit zrt. meghozta azokat a belső döntéseket, amelyeket egy ilyen folyamat esetén meg kell tenni, a végelszámolótól kezdve a szerződések áttekintéséig, a munkaszerződések felmondásáig – nyilatkozta lapunknak Fábián László, a MOB megbízott főtitkára, aki a társaság felügyelőbizottságának elnöke lett (utóbbiról kicsit később).

A végelszámolás kezdő időpontjaként a Budapest 2024 Zrt. igazgatósága 2017. szeptember 1-jét jelölte meg, ám ez még nem az út vége, hanem egy újabb út eleje. Fábián László így tájékoztatott: – A folyamatok nem zárulnak le azzal, hogy megkezdődik a felszámolás, a törvényi előírás szerint még 2018-ban is lehetnek esetleg követelések a zrt.-vel szemben, ezt ki kell várni. Ebből kifolyólag a 2018-as évet is még végig kell csinálnia egy nagyon szűk csapatnak a felszámolóbiztos vezetésével, betartva a jogi és a pénzügyi szabályokat.

De a zrt. kitűzött céljával, az olimpiai pályázattal kapcsolatos feladatait gyakorlatilag elvégezte, annak értékeit, elemeit sportszakmailag és Budapest szempontjából megvizsgálta,

átadta a MOB-nak és a fővárosnak, most már gyakorlatilag csak a száraz jogi, pénzügyi elszámolás van hátra.

Ám még ez is 308 millió forintba fog kerülni. A társaság végelszámolásának teljes költségvetése szerint – amelynek nyilvános változatából kitakart rubrikáit a Hír TV mutatta be – bérekre 26 millió forint, irodabérlésre 38 millió forint, ügyvédi díjakra újabb 38 millió forint megy el, de az előre nem látható költségekre is beírtak 36 milliót.

A végelszámolást havi nettó félmilliós fizetésért végzi Fodor Gergely a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. nevében, de ennél meghökkentőbb nevekre és összegekre is bukkantunk a Fővárosi Közgyűlés június 14-én elfogadott határozatának előterjesztésében. A Budapest 2024 Zrt. igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagságáról a közelmúltban lemondott három személy helyére ugyanis

a MOB három magas rangú vezetője került: Kulcsár Krisztián elnök, Fábián László megbízott főtitkár (augusztus 10-től sportigazgató) és Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató,

akik szerepvállalásukért elődeikkel megegyező összegű, havi bruttó 250-250 ezer, illetve Nagy esetében 150 ezer forintos díjazást kapnak.

Tény, hogy így a MOB közelebbről tudja felügyelni a folyamatokat, de hogy pontosan milyen szerep hárul rájuk, arról is Fábián Lászlónál, a felügyelőbizottság új elnökénél érdeklődtünk. – A felszámolás ideje alatt is működik mindkét szakmai grémium, jelen esetben sajnos a felszámolással kapcsolatos feladatok ellenőrzése, illetve ezek meghatározása a dolga az igazgatótanácsnak, illetve a felügyelőbizottságnak – mondta konkrétumok említése nélkül, de jelezve, hogy ez folyamatos munkával jár, amely idén december 31-ig tart. – Tervezni kell az összes részt a felszámolással kapcsolatosan, az igazgatótanács mutatja meg az irányt, hogy mit kell csinálni, és ennek a pénzügyi, illetve szakmai felügyeletét a felügyelőbizottság adja.

A Budapest 2024 Zrt.-nek egyébként a cégkivonat szerint hat igazgatósági, valamint hat felügyelőbizottsági tagja van, előbbiek névsorában ott van Fürjes Balázs, Bienerth Gusztáv és Schmitt Pál is, hasonló díjazással. Fábián elmondta még, hogy a társaság korábbi, 78 munkatársat felvonultató állománya 12-14 főre csökkent, a szeptember 1-jén kezdődő végelszámolás után pedig már csak 3-4-en fognak dolgozni. (Igaz, Mihók Attila vezérigazgató – akinek nettó havi keresete 1 millió 795 ezer forint – korábban a Hír TV-nek azt mondta, szeptember elsejéig az összes munkatársat elküldik, maga is elmegy.)

Egy cég végelszámolásának menetét jogszabályok rögzítik, maximum három évig tarthat, s ha a Budapest 2024 Zrt.-é idén szeptember 1-től a jövő év végéig elhúzódik, ennek csaknem a felét ki is használják. Úgy, hogy fél évvel az olimpiai pályázat visszavonása után vágnak bele.

Reklámozni már nincs mit

Orosz Pálnak, a Ferencváros ügyvezetőjének cége, a Humán Telex Reklám Kft. volt az olimpiai pályázat kommunikációs kampányának fő irányítója, csak 2017-re nettó 4 milliárd forintot kaptak reklámozásra a Mindshare médiaügynökséggel karöltve. Nemcsak óriásplakátokon, valamint online nyomtatott hirdetéseken olvashattuk, hogy „Mindent bele!”, hanem például rendezvényeken való megjelenések formájában is próbálták népszerűsíteni az olimpiarendezést. A kandidáció visszavonásakor ezek egycsapásra eltűntek, ám az együttműködések formai felbontása tetemes munkával járt, illetve mivel a kampány szeptemberig folyt volna, rengetegen elestek a várt bevételtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.