Nem ment a magyar női válogatottnak a „kétbalkezes” kanadaiak ellen

Óriási csalódás a negyeddöntőben, éles reakciót is kaptunk: „Ha gondoljátok, akkor valaki jöjjön be és próbálja ki!”

Radványi Benedek
2017. 07. 24. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abból kiindulva, hogy Kanada a két évvel ezelőtti vb-n tizenegyedik lett, nem várt kifejezetten nehéz feladat ellenük a női válogatottra a tegnap esti negyeddöntőn. Ezzel szemben viszont nemcsak a két csapat júniusi döntetlenje tűnt intő jelnek (akkor, a Világliga-szuperdöntőben ők ezüstérmesek, a mieink negyedikek lettek), hanem az is, amit Bíró Attila a budapesti világbajnokság előtt lapunknak mondott: – Az amerikaiak után ott vagyunk a szűk élmezőnyben az oroszokkal, spanyolokkal, olaszokkal, görögökkel karöltve, és ide sorolnám a kanadaiakat is – jelentette ki a szövetségi kapitány, aki a hétfői párharc előtt azt is kiemelte, a kanadaiak két balkezes játékosának semlegesítése lesz a mérkőzés kulcsa. 

A juharlevelesek szombaton Új-Zélandot győzték le a nyolcaddöntőben, míg a magyar válogatott tagjai háromnapos meccsszünet után csobbantak ismét a Hajós-uszodában (péntekre kimenőt kaptak, szombaton pedig kondiedzés után agyaggalamblövészettel tarkított csapatépítésen vettek részt a galgamácsai lőtéren). A fogadtatás és a hangulat a múlt heti három csoportmérkőzésen tapasztaltakat idézte a Margitszigeten, még úgy is, hogy a délutáni eső áztatta padokon, illetve székeken kellett helyet foglalni a lelátón – már annak, aki bírta ülve.

A meccs ugyanis már az elején izgalmas volt, lévén, hogy a magyar lányok az elejétől kezdve nem találták a kanadaiak különleges védekezési taktikájának az ellenszerét. Az egyedi stílus abból áll, hogy szinte a kapussal egyvonalban az egyik védekező játékos is felemelt kézzel tapossa a vizet, szűkítve a „céltáblát” (de feladva a szoros emberfogás lehetőségét). 0-1-es állásnál, az első negyed vége előtt kettő perccel épp Chrisitine Robinson blokkolta ebben a szerepben Szilágyi Dorottya kísérletét, akié előtt és után is több kaput elkerülő kísérletünk akadt, Bujka Barbara például 6 és 3 másodperccel az első játékrész végét megelőzően is mellétrafált.

A folytatásban aztán végre sikerült gólokat szerezni, de Szilágyi, Czigány Dóra és Illés Anna találatára is volt válasz, Monika Eggens neve mellé már a negyedik (!) strigulát húztuk, 3-4-re álltunk, majd a félidő előtt Takács Orsolya egyenlített.

Bíró Attila előzetesen Emma Wright és Kyra Christmas játékától tartott (a két balkezes), ám úgy tűnt, a kanadaiak többi játékosa sem sorolható a kétbalkezes kategóriába, nagyon felkészültek ellenünk. A harmadik negyedben a magyarok az elsőben mutatott teljesítményt hozták, egy idő után az ötlet és a vállalkozó kedv is hiányzott, a korábban az olasz Cataniában is szereplő Eggens pedig ismét betalált (4-5).

Bajban volt a magyar válogatott, semmi nem akart sikerülni, például Antal Dóra három méterről mellé, Illés Anna nem sokkal ezután majdnem ugyanonnan a kapusba lőtt. Bő két perccel a vége előtt Wright is betalált, s innen már nem volt visszaút. Mindenki értetlenül állt a történtek előtt. A végeredmény: 4-6, a margitszigeti lelátón pedig döbbent csend. Belegondolni is borzasztó, hogy a második félidőben egyáltalán nem sikerült betalálni, mind a négy gólt a második negyedben lőtte a magyar csapat.

A mieink találkozója után kezdődött Görögország–Spanyolország mérkőzésen eldőlt, hogy Kanada a spanyolokkal találkozik a szerdai elődöntőben. A másik ágon Oroszország az Egyesült Államokkal meccsel majd a fináléért.

A mieink a görögökkel mérkőzhetnek az ötödik helyért, először szerdán délután háromkor. Pedig titkon nagyon sokan az aranyérem megszerzésére számítottak...

Reakciók

A magyar válogatott tagjainak egy része sírva vagy arcát köpenyének kapucnijába takarva haladt át az újságírók interjúinak teret biztosító vegyes zónán. Azért többen megálltak, ám Keszthelyi Ritán például látszott a feldúltság. Miután elmondta, hogy többet lőttek kapura, csak nem pontosan, s talán türelmetlenek voltak, az általam látottak alapján megkérdeztem, hogy elillant-e a vállalkozó kedv, mire így válaszolt: „Azt gondolom, nem illanhat el, amikor mi 35-öt lövünk, ők meg 21-gyet. Úgy nehéz kapura lőni, hogy van két blokk a kapuban, de ha gondoljátok, akkor valaki jöjjön be és próbálja ki” – mondta érthető csalódottsággal, miközben a háttérben a kanadai lányok sikítoztak az örömtől.

Illés Anna viszont meglehetősen higgadtan értékelt: „Sajnos nem jöttek be a lövéseink, nem úgy építettük fel a támadásainkat, ahogy elterveztük, ez benne van a sportban, ebből tanulni kell és továbblépni.” Kérdésünkre rávilágított, hogy nem lehet úgy meccset nyerni, hogy a második félidőben nem lőnek gólt.

Bíró Attila: „Nem csináltak olyan extrát, amire ne készültünk volna, a saját pontatlanságunk miatt vesztettünk. Hogy mi az oka, nem tudom, lehet, hogy a lányoknak egyszer-kétszer megremegett a kezük.”

Női vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország–Kanada 4-6 (0-1, 4-3, 0-1, 0-1)
gól emberelőnyből: 1/5, ill. 3/6.
gólszerzők: Monika Eggens 5, Emma Wright 1, ill. Szilágyi Dorottya, Czigány Dóra, Illés Anna, Takács Orsolya 1-1.

A másik három negyeddöntő eredménye:
Olaszország–Oroszország 8-9
Egyesült Államok–Ausztrália 7-5
Görögország–Spanyolország 10-10 – büntetők után 2-4

A szerdai elődöntők párosítása:
Oroszország–Egyesült Államok
Kanada–Spanyolország

Az ötödik helyért:
Olaszország–Ausztrália
Magyarország–Görögország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.