Szilágyi Áron és Szász Emese első egyéni vb-aranyáért küzd Lipcsében

Guinea, Guayana, Szamoa, Antigua, Burkina Faso, Srí Lanka és Barabados pengeforgatói is ott vannak.

Arday Attila
2017. 07. 19. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egy ordítás számít, a diadalordítás – Churchillre hivatkozva állítja ezt Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, aki a becenevét Joseph Fouchéról, a francia forradalom utáni rendőrminiszterről kapta. A ma kezdődő németországi hadviselés – a nyolc napon át tartó lipcsei világbajnokság – kapcsán beszélgettünk vele a magyar vívásban uralkodó állapotokról. A felszínen a korábbi évek látványos belharca, pengeváltásai után gyanúsan nagy a csend, ez minden remény szerint valóban a rend jele.

Volt idő, amikor veszekedések, ordibálások közepette készültünk egy világversenyre, aztán mégis nagy siker lett belőle, de olyan is, amikor nyugalom uralkodott, aztán semmi eredménye nem lett – hallottuk a kapitánytól, aki ugyan a háborút idézte, de a béke híve. – A túlzott uniformizálást nem szeretem, látom itthon néha az edzőtáborokban, hogy futballcsapatok csupa szürkében jönnek reggelizni, ez nekem militarista légkört jelent. Nagyon jó viszont a vívószövetség kezdeményezése, amely a világversenyeken megköveteli a küldöttségtől az egységes viseletet.

Egységesnek tűnő, erős csapattal vág neki Magyarország az év legnagyobb eseményének. Bár Boczkó Gábor már csapatvezetőként utazott Lipcsébe, Imre Géza pedig a riói érmei óta elsősorban edző és (könyvíró), nem versenyző, vannak azért még olimpiai érmeseink.

Szilágyi Áron kétszeres ötkarikás bajnok, de vb-n még nem jutott egyéni döntőbe; Szász-Kovács Emesének két korábbi vb-ezüst és -bronz után szintén csak egy célja lehet, és akkor ott van még Márton Anna, a vb-bronzérmes kardozótehetség – meg természetesen a csapataink is. Több mint százéves vívótörténelmünkből kiemelkedik a férfikard- és -párbajtőrcsapat, most ismét e kettő számít a legütősebbnek. Az egyik Szilágyi Áron (és a szezonban csillogó Szatmári András), a másik a riói bronzérmes Rédli András és Somfai Péter főszereplésével.

– Mi mindig csapatban gondolkodtunk, ez így volt Boczkó Gáborékkal is, a kapitány szokta mondani, hogy a csapatban van a nemzet ereje. Abból jöhet egy-egy jó egyéni eredmény is, mint három éve az Európa-bajnoki győzelmem, vagy két éve Imre Géza világbajnoki aranya – mondja lapunknak Rédli András, aki már tavaly átvette a legfontosabb pozíciót, a befejezőember szerepkörét Boczkó Gábortól.

– Élvezem ezt a pozíciót, idegileg, szakmailag stabil vagyok, a katonaság komolyabbá tett, pszichológus és gyógytornász is foglalkozik velem.

Az borzasztó érzés volt, amikor tavaly tavasszal az olimpiai kvótáról döntő világkupán ott ült Imre Géza a hátam mögött; utolsóként felmentem a pástra egy-két tus előnnyel, és innentől rajtam múlott, hogy ő kijut-e az olimpiára.Megfiatalított párbajtőrcsapatunk (Siklósi Gergellyel és Bányai Zsomborral) is érmet akar nyerni a vb-n, az elődöntőig Kínán és Dél-Korán át vezet az út, felettébb nehéz Mint Rédli András mondja, a kardcsapatról biztosan sokan írnak majd, hiszen Fehéroroszországon és Iránon keresztül a legjobb négyig nyilván eljut. Ott meg

– Szerintem az oroszok sem erősebbek nálunk – véli Szatmári András. – Akkor szoktunk jól szerepelni, ha Áronnak és nekem is megy a vívás.

Van már ezüstje és bronza is a csapatnak vb-ről és Eb-ről, persze hogy az arany a célunk. Mi más lehetne?

Mint a magyar szövetség honlapja beszámol róla: az egyéni versenyeket a „régi rend” alapján vívják majd, a verseny első két napján – szerdán és csütörtökön – mind a hat fegyvernem selejtezőit megrendezik, azaz a legjobb 64-ig jutnak el a jelentősen eltérő létszámú mezőnyök.  A legutóbbi vb-t ugyan a világkupákon megszokott menetrend szerint (selejtező, majd másnap a 64-es tábla) vívták két éve, Moszkvában, de a nemzetközi szövetség a vb szabálykönyvét hivatalosan nem változtatta meg. Abban a „régi-új” szisztéma szerepel kötelező lebonyolításként, és a német szervezők természetesen a leírt verdikt szerint cselekedtek  

A hunfencing.hu úti élményeket is közöl, hiszen „valahogy” sikerült eljutni Budapestről a német városba:

„Csehországban megtanultuk megbecsülni a magyar útviszonyokat. A Brno és Prága közötti, legforgalmasabb cseh sztrádaszakaszon ugyanis egymást követték az útlezárások – és ebből következőleg a dugók. Azon pedig ezek után már nem is csodálkoztunk, hogy a prágai körgyűrűn ugyancsak lépésben haladtunk.

És miközben az úttorlaszok igencsak akadályozták a forgalmat – dolgozni egyetlen munkást sem láttunk

Mindezek ellenére Boczkó Gábor – immáron csapatvezetőként és megbízott főtitkárként – a szövetség kisbuszával hétfőn nem sokkal négy óra után begördült a lipcsei Seaside Park Hotel mélygarázsába, hogy előkészítse a küldöttség fogadását, a nagybusz pedig alig két órával később meg is érkezett. A hotel minden igényt kielégít, a városközpontban van (a Seaside név természetesen senkit se csapjon be, szállodaláncról van szó, és nem tengerpartról), mindössze két kilométerre az Arena Plazától, a verseny színhelyétől. Amely ugyancsak minden igényt kielégít A precizitás németes ezen a téren is, máris minden elkészült, az akkreditációkat zökkenőmentesen átvehettük, ugyanakkor akinek rossz minőségű volt a fotója, azt a helyi szervezők nemes egyszerűséggel visszadobták Három fényképarccal volt probléma, Gémesi Csanád, Somfai Péter és Szatmári András fejét, pontosabban portréját kellett lecserélni. Megtörtént.”

A lipcsei világbajnokságra – írja a hazai szövetség honlapja – 119 ország 875 vívója nevezett. Utóbbi szám nem tekinthető rekordnak, ennél a moszkvai, olimpiai kvalifikáló vb-n, 2015-ben valamivel többen indultak (892-en). Viszont, ami a sportág szempontjából még fontosabb,

a 119 részt vevő nemzet abszolút világcsúcs!

Ebben a tekintetben eddig Moszkva 108-cal tartotta a rekordot, és a tíz százalékos fejlődés újabb óriási eredménye a sportágnak, még ha nem is oly látványos, mint az olimpiai számok tizenkettőre emelkedése. 

A jól ismert nemzetek mellett olyan országok sportolói is pástra lépnek majd, melyekről vívás terén a sportág legelvakultabb rajongói sem hallhattak. Ott lesznek Németországban – a teljesség igénye nélkül – Brunei, Guinea, Guayana, Málta, Namíbia, Nicaragua, Ruanda, Szamoa, Szíria, Türkmenisztán, Antigua és Barabados, Nepál, Bahrein, Togo, Burkina Faso, Líbia és Sri Lanka pengeforgatói is  

A lipcsei világbajnokságon részt vevő magyar válogatott. Férfi tőr: Dósa Dániel (Törekvés), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd), Hári Máté (FTC). Női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Mohamed Aida (UTE), Lupkovics Dóra (Honvéd), Kondricz Kata (Honvéd, egyéni), Knapek Edina (Honvéd, csapat). Férfi párbajtőr: Somfai Péter (Honvéd), Siklósi Gergely (Honvéd), Bányai Zsombor (Vasas), Rédli András (Honvéd). Női párbajtőr: Szász-Kovács Emese (Vasas), Mihály Kata (Debrecen), Várnai Vivienn (Honvéd), Budai Dorina (Honvéd). Férfi kard: Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (Vasas), Gémesi Csanád (Gödöllő), Decsi Tamás (KVSE). Női kard: Márton Anna (MTK), Katona Renáta (Vasas), Garam Nóra (MTK), Pusztai Liza (BVSC).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.