Vívó-vb: válogatottunk meghajolt az új nagyhatalom előtt

Férfikardcsapatunk ezüstérmet szerzett a lipcsei vb-n.

Arday Attila
2017. 07. 24. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Szilágyi Áron berobbant a sportágba, Dél-Korea még sehol sem volt. Pedig a kardforgatás magyar géniusza még most is nagyon fiatal, huszonhét éves, és éppen tíz éve, a 2007-es szentpétervári világbajnokságon csillogtatta meg először, még nagyon gyerekként a kardját, jól megverve Oroszország büszkeségét, Sztanyiszlav Pozdnyakovot, vb-aranyhoz segítve Magyarországot.

Ku Ponkilről és társairól akkoriban még nem is hallottunk, ám Dél-Koreában félelmetesen rövid idő alatt – külföldi edzők és angolnyelv-ismeret nélkül, videofelvételek alapján – világszínvonalú kardvívókat képeztek. 2011-ben már négyen voltak közülük a világranglista legjobb tíz helyezettje között, 2012-ben pedig megnyerték csapatban a londoni olimpiát. A következő években Szilágyi Áronnak is rengeteg gondot okoztak a páston, kétszeres olimpiai bajnokunk három éve a Facebook-oldalán tette fel a költői kérdést a sokadik elveszített asszó után: mondjátok meg, mit csináljunk velük? Az a fajta sebesség és erőnlét, amit a pástra vittek, teljesen újszerűen hatott a vívásban, Szilágyi és stábja a legjobbkor, a riói olimpia előtt kezdett igazán hatékonyan vívni ellenük, ez látszott a tavalyi olimpia egyéni elődöntőjében Kim Dzsunghvan ellen (15:12 ide).

Most, a lipcsei világbajnokságon Magyarország–Dél-Korea mérkőzést tartottak az aranyért: jobban belegondolva ez egy fantasztikus párosítás (lehetne). A sportág legnagyobb múltú nemzete a legújabb nagyhatalom ellen. És micsoda érzés kimondani, hogy az egyéni olimpiai címvédő mellett az egyéni vb-címvédő is a miénk már: Szatmári András pénteken az egyéni fináléban Ku Ponkil ellen 4:8-ról fordított!

Lipcsében hihetetlen út vezetett kardcsapatunk számára a fináléig. A 16 közé jutásért Guatemalát kellett felülmúlni, 45:13-ra sikerült, maga az eredmény nem olyan hihetetlen, az már inkább, hogy ilyen ellenfél is van már. Ez a rekordok világbajnoksága, ennyi nemzet, jóval több mint száz, még soha nem indult. A nyolcaddöntő már egész más tészta volt, Szilágyi Áronnak nem ment Fehéroroszország ellen, Szatmári Andrásnak is csak közepesen. De ott volt Gémesi Csanád! Ez a harmincéves úr csupán négy éve, nagy-nagy várakozás után tudott helyet kapni a kardcsapatban, és a hatalmas szívével meg is hálálta. A mostani nyolcaddöntőben a mieink közül egyedüliként zárt pozitívan, +6-tal, és ez nagyon kellett a 45:43-as sikerhez. A negyeddöntőben Irán, egy újabb feltörekvő vívóbirodalom ellen Szilágyi Áron már újra önmaga volt, ezúttal ő volt az egyetlen pozitív emberünk, annyira, hogy +9-cel zárt, ami egy újabb nagyon nehéz, 45:42-es csatanyerést ért. És hol voltak még az igazi izgalmak?

Az Olaszország elleni elődöntőben sokáig egyik versenyzőnk sem találta a nyerő fegyverét, Szilágyi Áron 34:40-nél ment fel a pástra az utolsó párbajhoz, Luca Curatoli ellen. Mindjárt kapott egy tust, reménytelennek látszott a helyzet. De nem neki...

Nem véletlenül beszéltünk korábban róla. Miután viszonylag korán kiesett az egyéni versenyben, feltétlenül érmet akart a csapattal (meg amúgy is), valahogy úgy, mint 2014-ben Kazanyban. Akkor szenzációs vívással fordította meg a házigazda oroszok elleni bronzmeccset – ahogy a mostani elődöntőt is. 40:43-nál is rosszul állt a szénája Curatoli ellen, mégis 45:44 lett ide! És jöhetett Dél-Korea!

Bár ne jött volna... Nem gondoltuk erről a magyar válogatottról, hogy egyszer csak elveszíti a hitét a páston, a fináléban mégis ez történt. 32:16-os hátrányban kezdtük magunkat nagyon rosszul érezni, bár a nap hozott korábban egy felfoghatatlan fordítást, a házigazdák volt világbajnok csapatát 40:23-ról győzték le a franciák a nyolcaddöntőben (egészen konkrétan Anstett az idei Európa-bajnok Hartungot verte meg innen). Haza is mentek bánatukban a német drukkerek, és megittak néhány korsó sört.

A döntő azonban számunkra hozott szomorú véget, nagyon súlyos, 45:22-es vereség lett belőle. Szép lett volna tíz évvel a 2007-es vb-győzelem után újabb aranyat ünnepelni, azóta két bronzig és egy ezüstig jutott a kardcsapatunk. Most megint ezüst lett belőle, amit másnap már biztosan szebbnek látunk. Csak dolgozzuk fel a döntőt

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.