Agykárosodást okozhat az amerikai foci

Most már komolyan veszi az NFL a korábban szúnyogcsípésnek tartott agyrázkódás gyanúját is

Molnár Csaba
2017. 08. 02. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más sportágakhoz képest az amerikaifutball-játékosok elképesztő védőfelszerelésben lépnek pályára, mintha csak egy gyorsvonattal terveznének frontálisan ütközni. Sisakot és szinte minden testrészükön páncélzatot viselnek, mégis gyakoriak a sérülések, egy átlagos játékos karrierje az NFL-ben (az amerikai profiligában) csak két-három évig tart. Az utóbbi években látványos szabálymódosításokkal próbálják csökkenteni a sérülések – különösen az agysérülések – kockázatát. Ezekre valóban szükség van, mivel korábban (és feltételezhetően jelenleg is) szinte minden játékos – derül ki a Bostoni Egyetem kutatóinak most közölt tanulmányából – a krónikus traumás enkefalopátiának (CTE) nevezett agysorvadásban szenvedett.

A kutatók 202 elhunyt játékos agyát vizsgálhatták meg, ugyanis a CTE jelenlegi tudásunk szerint csak a halál után, boncolással diagnosztizálható. Akadtak az elhunytak között, akik csak középiskolában, mások csupán az egyetemen amerikai fociztak, és voltak NFL-profik is. Az eredmények szerint a ranglétrán fölfele haladva egyre gyakoribb a CTE, de már középiskolában is megfigyelhető némelyeknél (14 játékos közül háromnál). Az egyetemi játékosoknál már teljesen általános az agysorvadás (53 vizsgált személy közül 48-nál), míg a több mint száz megvizsgált volt NFL-játékos közül mindössze egynél nem találtak sorvadásra utaló jeleket, tudósít az amerikai közszolgálati National Public Radio.

Ann McKee, a kutatás vezetője elmondta, messze ebben a vizsgálatban találták a CTE leggyakoribb előfordulását. Korábban más ütközéses sportágak atlétáitól (jégkorongozóktól, focistáktól, rögbisektől), és feji traumát elszenvedett veteránoktól is gyűjtöttek agymintákat, de az amerikaifutball-játékosoknál a leggyakoribb az agysorvadás. Nyolc évig tartott az adatgyűjtés, és eközben 177 esetben sikerült igazolni a CTE-t, ami arra utal, hogy a betegség ebben a veszélyeztetett csoportban sokkal gyakoribb (jóformán általános), mint korábban sejtették. Ugyanakkor – hívja föl a figyelmet a kutató – nem feltétlenül lehet ezekből a megdöbbentő adatokból egyértelműen arra következtetni, hogy hasonlóan gyakori lehet az agysorvadás minden amerikaifuball-játékosnál.

Ugyanis nem véletlenszerűen választották ki, kiknek az agyát vizsgálják meg, hanem az elhunyt volt játékosok családjai ajánlották föl tudományos célra a szerveket. Márpedig a családnak jellemzően akkor jut eszébe így tenni, ha eleve gyanakszanak rá, hogy valami nem volt rendben az elhunyt idegrendszerével. Magyarán várható volt, hogy a vizsgált mintákban az átlagosnál gyakoribb lesz az agysorvadás. Ám ez a gyakoriság még akkor is magas, ha számításba vesszük az említett torzító tényezőt, így McKee fontos jelzésnek tekinti az eredményeket: „Évek óta látjuk, hogy a CTE nagyon gyakori azok körében, akik életük során futballoztak. Így, bár nem ismerjük a pontos számokat és a kockázat pontos mértékét, biztosan tudjuk, hogy valós probléma a futballban” – idézi a National Public Radio.

Korábban az NFL igyekezett tudomást sem venni a már évtizedek óta sejtett agysérülések problémájáról, mivel attól tartottak, hogy ez költséges kártérítési perekhez, illetve rossz sajtóhoz vezethet, ami a nézőszám (és ezáltal a bevételek) csökkenését fogja okozni. Néhány éve viszont a helyzet tarthatatlanná vált számukra, így ma már együttműködési készségüket hangsúlyozzák. A mostani tanulmányra reagálva kifejezetten támogató közleményt adtak ki: „Nagyra becsüljük dr. McKeenek és munkatársainak munkáját, amely komolyan segítheti a CTE jobb megértésére irányuló kutatásokat. Az ehhez hasonló esettanulmányok fontosak a feji traumák hatásainak vizsgálatában ”

Az utóbbi években a korábban szúnyogcsípésnek tekintett, és jórészt ignorált agyrázkódást is komolyabban veszik. Ha fölvetődik a gyanú, azonnal, még a pálya mellett elvégeznek egy sok lépésből álló vizsgálatot (zavart-e, meg tudja-e tartani az egyensúlyát, kihagy-e az emlékezete), és agyrázkódás gyanújával nem mehet vissza játszani.

A tanulmány, eredményei legyenek bármily torzítottak is, nagy fölzúdulást keltett. A futball Amerika kedvenc sportja, népszerűbb, mint valaha; rengeteg gyerek álmodik arról, hogy NFL-bajnok lesz egyszer, a középiskolában, az egyetemen a focistákat körülrajongják a lányok. Így tömegek vesznek részt az iskolai edzéseken, a szülők pedig egyre jobban aggódhatnak, hogy vajon nem kockáztatják-e a visszafordíthatatlan agykárosodást, ha engedik fiukat focizni. „Nem akarom azt mondani, hogy a futball egyértelműen káros, és mások helyett sem akarok dönteni (hogy engedjék-e gyerekeiket játszani), de azt igenis hiszem, hogy a foci kockázatos dolog” – tartja a kutatást vezető McKee.

Alig néhány nappal a tanulmány publikálása után jelentette be a Baltimore Ravens egyik játékosa (támadó falembere), az alig 26 éves, 191 centis, 137 kilós John Urschel, hogy fölhagy a futballal, és inkább doktorátust szerez matematikából a világ első számú műszaki egyetemén, az MIT-n. Már korábban is ismert volt arról, hogy – ellentétben az NFL-játékosok közfelfogás szerinti nagy többségével – nemcsak azért járt egyetemre, hogy focizhasson, és fölfedezzék a profi csapatok, hanem tényleg tanult ott valamit. A The Washington Post megjegyzi, Urschel eddig sem távolodott el a matematikától, hiszen már kilenc tudományos tanulmánya jelent meg.

Bár hivatalosan azzal indokolta korai visszavonulását, hogy lehetőséget kaphassanak a kezdő játékosok is, mégis kevesen vannak, akik ne látnának összefüggést az agykárosodás veszélye és a döntés között. A mentális képességek esetleges romlása olyasvalakit különösen aggaszthat, aki korábbi interjújában fényes karriert képzelt maga elé a matematikában, és kutatásai olyan területeket érintenek, mint például a – nem csak a focisták körében ismeretlen – Schrödinger-operátorok, a sokdimenziós adattömörítés vagy a Voronoj-cellák. Persze eddig is sokan kérdezték Urscheltől, hogy miért amerikai focizik, miért kockáztatja egészségét. Erre ő eddig ezt az egyszerű választ adta: „Imádok ütközni másokkal.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.