Hazudott a Csomolungma megmászásáról az indiai rendőr pár

Hamis fotókat mutattak be a csúcsra érésükről.

MTI
2017. 08. 08. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a BBC hírportálja felidézi, a vizsgálat azután indult, hogy más hegymászók csalással vádolták a párt, akik állításuk szerint első indiai házaspárként hódították meg a világ legmagasabb csúcsát.

A rendőrség megállapította, hogy a 2016. május 23-ai csúcsra érésről bemutatott fotókat manipulálták.

Sahebrao Patil rendőrfelügyelő azt mondta, hogy a pár félrevezető információkat tett közzé, és szégyent hozott Maharashtra rendőrségére. A katmandui turisztikai hivatal tízéves mászási tilalommal sújtotta a hamisítókat.

A nepáli hatóság tavaly ugyan először igazolta, hogy feljutottak a Csomolungmára, de hamarosan egy másik indiai hegymászó jelezte, hogy a felvételek, amelyeket a pár közzétett, valójában az ő képei, amelyekre Dinesh és Tarakeshwari Rathod csak rámontírozta magát.

Más kétkedők szerint a nevezett napon nem volt elég jó az időjárás a csúcstámadásra, ráadásul a fotón a házaspár másféle cipőt visel, mint az expedíciójukon készült többi fényképen. A bírálók szerint a szélsőséges feltételek miatt a csúcs közelében már nem lehet lábbelit váltani.

A katmandui turisztikai hivatal utánajárt az ügynek, ezután tagadta meg a pártól a mászóengedélyt tíz évre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.