Szerb és montenegrói vízilabdasztárokat honosított Magyarország

Akár magyar válogatottak is lehetnek egy év múlva, kérdés, mit akar a szövetségi kapitány, mit szólnak a magyar játékosok.

Gabay Balázs
2017. 08. 24. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alex Giorgetti még csak kísérlet volt, Sasa Misic és Milos Milicic már nem biztos, hogy az lesz. A Miskolci Vízilabda Club két játékosa csütörtökön letette a magyar állampolgári esküt, így innentől magyarnak számítanak, ez alapján pedig, ha 366 napon át nem szerepelnek saját válogatottjukban (Misic montenegrói, Milicic szerb), akkor a magyar kapitány akár be is hívhatja őket a keretbe. Giorgetti ügye azért volt emlékezetes, mert a magyar felmenőkkel bíró, de olasz színekben játszó vízilabdázónak idén sportállampolgárságot kért a hazai szövetség – Märcz Tamás szövetségi kapitány javaslatára –, amit végül nem kapott meg a nemzetközi szövetségtől. Lett is volna haddelhadd, hiszen a játékosok egy része súlyos ellenérzéseket táplált iránta: Hárai Balázs lapunknak korábban arról beszélt, Giorgetti válogatott szidalmakat zúdított a mieink nyakába – magyarul – azokon a meccseken, amikor az olaszok megvertek bennünket.

A délszláv honosítottakról Bachner András, a miskolciak klubelnöke úgy nyilatkozott: mindketten évek óta Magyarországon élnek, Misic már öt éve, Milicic 2015-ben igazolt hozzájuk. A családjuk is itt él, jól beszélnek magyarul, és hosszú távon Miskolcon szeretnének letelepedni. Mivel aktívan hozzájárultak az idei bajnokságban elért 5. helyhez, és ezzel az Európa-kupában való induláshoz – először szerepelhet nemzetközi porondon az MVSC – így a vezetőség támogatta az állampolgárságuk megszerzését, majd a szövetség is ugyanígy tett. Az eskütételnél maga a polgármester, Kriza Ákos is jelen volt.

A szabályok szerint a magyar bajnokságban egy csapatban csak három légiós játszhat, a miskolciaknak pedig Alex Bowennel kiegészülve épp ennyi külföldi pólósuk van. Illetve csak volt, a honosítással az amerikai maradt egyedül, így akár új játékosokat is igazolhatnak a határon túlról. Bachner állítja, nem ez volt az eskütételük fő célja és mozgatórugója. (A közelmúltban felmerült, hogy a szabályt úgy módosítsák, hogy csak az számíthasson magyarnak, akinek állampolgársága van, és nem játszik más ország válogatottjában. Misicre ez egyelőre nem igaz.)

Milicic évekkel ezelőtt volt szerb válogatott, a Kragujevaccal Bajnokok Ligáját nyert. Misic centerposzton játszik, korábban a Ferencvárosban és a Debrecenben pólózott, 28 évesen sokszoros montenegrói válogatott. Barcelonában 4 éve vb-döntőt játszott ellenünk, de van Eb-ezüstje is. A pár hete véget ért vizes vébén is csobbant montenegrói színekben, így neki egyelőre hónapokat kéne várnia, ha szóba kerülne a magyar nemzeti csapatnál. Arról, hogy mennyi esélyük lenne magyar sapkában bemutatkozni, Hárai Balázst, a magyar válogatott első számú centerét szerettük volna megkérdezni, de ő annyit mondott érdeklődésünkre, hogy megvan az egészről a véleménye, de nem szeretné a nyilvánosság elé tárni.

Decker Ádám sokkal bőbeszédűbbnek bizonyult. Az elsősorban bekként, de centerként is bevethető játékosnak markáns véleménye van a kérdésről. – Ahogy a Giorgetti-ügy is bizonyította, a magyar vízilabdában van annyi tartalék, hogy nincs szükség külföldi játékosok honosítására, így azt gondolom, hogy a fenti játékosok válogatott behívójára sincs sok esély – szögezte le, majd hozzátette:

A múltunkból, és a jelenlegi játékosanyagból kiindulva nem hiszem, hogy szükségünk lenne rájuk, de ez az én véleményem, a döntést mások hozzák meg.

A vb-arany- és ezüstérmes játékos szerint bekk poszton nincs hiány e pillanatban a magyar válogatottban. Igaza van, raja kívül Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky és Török Béla is remekül képes leradírozni a centereket. Centerben szerinte felmerülhetnek kérdések – ezzel minden bizonnyal Háraira gondolhat, aki egyelőre nekünk sem tudott biztos választ adni arra, hogy lesz-e még válogatott –, de úgy véli, az utánpótlás bő merítési lehetőséget nyújt.

A lényeg persze az, hogy mit gondol az egészről maga a kapitány. Märcz Tamást a tajvani Universiadén értük utol, csapatával épp a szerbek elleni sorsdöntő meccsre készült. Mint mondta, jelenleg csak az előttük álló megméretésre szeretne összpontosítani, így nem akar mondani semmit az ügyről. A jövő magyar válogatottjával kapcsolatos kérdésekről csak akkor nyilatkozik, ha hazatértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.