Titok, hol vannak Hosszú Katinka riói érmei

Az egy éve kezdődött olimpia dobogósait faggattuk érmük hollétéről. Egyik vívónk „rettenetesen éremirigy”.

Radványi Benedek
2017. 08. 05. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve, augusztus 5-én nyitották meg a XXXI. nyári olimpiai játékokat Rio de Janeiróban, s a magyar csapat rögtön az első teljes versenynapon már két aranyéremmel állt Szász Emesének és Hosszú Katinkának köszönhetően. Ám nem az eredménylistát idézzük most fel (a memóriafrissítésben segít lenti grafikánk és a beágyazott videó), s nem is azt vezetjük le, hogy egy év alatt mi történt a dobogósainkkal, hanem az iránt érdeklődtünk náluk, hogy az érmük milyen utat járt be: hová került véglegesen, és feleleveníthető-e egy-egy érdekes eset a „tárgyi jutalommal” kapcsolatban.

A legnagyobb titkolódzás Hosszú Katinka érmeit övezi, a Rióban nyert három olimpiai aranyérmét és egy ezüstjét egy igen biztonságos helyen őrzi, és ezek mellett helyezte el a budapesti világbajnokságon szerzetteket is, elkülönítve minden más medáljától. Ennél többet azonban nem tudtunk meg, még azt sem, hogy Magyarországon, Svájcban vagy a Kajmán-szigeteken lenne-e érdemes keresgélnünk.

A tavaly nyáron szintén három ötkarikás aranyat bezsebelő Kozák Danuta sem sűrűn találkozik az érmeivel, egy banki széfben tárolja őket (a Pekingben és Londonban szerzettekkel együtt). Szabó Gabriella viszont – akivel Kozák kajak kettesben és négyesben is nyert Rióban – megkeresésünkre büszkén mondta, hogy minden nap köszön nekik.

– Vitrinben vannak a lakásomban, bár nem tudom, jól teszem-e, hogy ezt elmondom – viccelődött.

Hozzátette: az érmekhez járó lecsukott dobozokban vannak, mivel a védelem nélkül tárolt londoni aranya elszíneződött.

Ezüstérmeseink közül Imre Gézának érdekes módon körül kellett néznie a lakásában, hogy válaszolni tudjon, de aztán pontos leírást adott. – Egy pezsgő és a Magyarok az olimpiai játékokon című könyvön, a dobozban vannak. A többi a vitrinben található, de „ők” még néha jönnek velem iskolákba, előadásokra – közölte a párbajtőrvívó. A többes szám ugyebár arra utal, hogy az általa fehéraranynak keresztelt ezüst mellett a csapattal bronzérmes lett.

Társai közül Boczkó Gáboré Tapolcán „lelt nyugalomra”, a most már csak a szülei által lakott családi házban található nagyvitrinben, azon belül is kiemelt helyen, a 2004-es athéni ezüst mellett. Somfai Péter is vitrinben, s azon belül is a dobozában őrzi a bronzot, nagyon gondosan. – Bevallom, rettenetesen éremirigy vagyok, nem adom ki a kezemből, így az enyém teljesen jó állapotban van, szemben például a Gézáéval – utalt arra, hogy nemcsak „kollégája”, hanem sok más sportoló riói medálja is megkopott, illetve lepattogzott róluk a festék. (Egy májusi hír szerint mintegy száz sportoló jelezte, hogy kéri érmeinek a cseréjét, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvileg közben is jár ezért a brazil szervezőknél.) Somfai azért hozzátette: gyermekei például „felpróbálhatták”, tehát azért nem csak az ő nyakában lógott a medál.

Márton Anita bronzérme a hálószobájában található üvegvitrin legfelső polcán van, a riói kabalafigura társaságában, Kapás Boglárkáénak viszont egy év után sem lett állandó helye, jelenleg a nappalijában van kitéve a könyvespolcra, de később, ha még több rangos érme lesz, szeretne egy impozánsabb helyet kialakítani nekik. A szintén úszó Kenderesi Tamás kapcsán pedig hiába fantáziálnánk arról, hogy elhíresült nyilatkozata miatt egy sajtbureszbe rejtette a bronzot, neki van vitrinje, amelynek közepére, jól látható helyre került a riói medál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.