A bundázással gyanúsított kézilabdabírók továbbra is vezethetnek meccset

A szövetségnek fogalma sincs, kikről van szó. Az úgyszintén gyanúba keveredett szövetségi alkalmazott is dolgozhat.

Gabay Balázs
2017. 09. 20. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbízható forrásból úgy értesültünk, hogy az a négy kézilabda-játékvezető, akit a Budapesti Nyomozó Ügyészség a napokban kihallgatott vesztegetés gyanújával, a következő fordulókban is kaphat meccseket, vagyis tovább dolgozhat. Mindez annak köszönhető, hogy a nyomozó hatóság – a jogszabályok szerint eljárva – egyelőre nem hozza nyilvánosságra azoknak a neveit, akik a bundaügyben érintettek. A négy játékvezetőn kívül két klubvezető, két edző és egy szövetségi alkalmazott is köztük van.

Szerda délelőtt mi is írtunk róla, hogy a főügyészség tájékoztatása szerint a korábbi hat gyanúsított száma kilencre nőtt a fentiekkel együtt. Az eddig nyomozás kiderítette, hogy „egyes klubcsapatok vezetői, illetve edzői a mérkőzések eredményének befolyásolása érdekében kínáltak fel jogtalan előnyt (alkalmanként több százezer forintot), amit az érintett játékvezetők elfogadtak”.

A júniusi házkutatások során okiratokat és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le a nyomozók, ez alapján tudták elkezdeni felgöngyölíteni a szálakat. Az ügyet egyébként maga a szövetség (MKSZ) az élén Kocsis Máté elnökkel robbantotta ki, ugyanis a sportágban régóta közszájon forgott, hogy a női bajnokság legfelső osztályában szereplő klubok, melyek a kiesés ellen küzdenek, megvásárolják a játékvezetőket. Pontosan ennek elkerüléséért vette saját kezébe a szövetség a klubok helyett a bírók díjazását, ami évi 80-90 milliójába fájt. 

Az, hogy a négy játékvezető kilétét az ügyészség nem hozza a szövetség tudtára, Kocsiéknak a legkényelmetlenebb, hiszen így utólag rajtuk maradhat a bélyeg, hogy a bundázó bírókat is engedték meccset vezetni, miközben a vesztegetési botrányt maga az MKSZ akarta a nyilvánosság elé tárni.

Úgy tudjuk, a gyanúsítottak közt szereplő szövetségi alkalmazott az ügy kirobbanása után jelezte érintettségét az MKSZ-nek, de mivel a munkaadója nem ismeri a gyanúsítás tartalmát, és úgy véli, megilleti alkalmazottját az ártatlanság vélelme, az illető maradhatott a posztján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.