Alsómocsoládon jött össze az európai kés- és fejszehajító elit

A sportág komoly szabályzattal bír, nem keverendő össze a kocsmai bicskázással.

Tompos Ádám
2017. 09. 05. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis túlzással megduplázódott a hétvégén a háromszáz fős baranyai falu, Alsómocsolád lakossága. Most rendezték ugyanis a településen a kés- és fejszehajító Európa-bajnokságot, aminek köszönhetően 130 versenyző látogatott el a faluba, és szinte mindegyikük hozott magával még egy embert – edzőt, kísérőt. Ettől még Alsómocsolád nem lett veszélyes hely, sőt családias hangulatban mérték össze erejüket a tizennégy országból érkező küldöttek, akik elmondásuk szerint elégedettek voltak a vendéglátással. Többen csak a hüvelykujjukat mutatták, amikor az ellátásról vagy a szállásról kérdeztük őket, s szinte mindegyik alanyunk megjegyezte azt is, mennyire tetszett neki, hogy a falu határában egy hatalmas céltáblát állítottak a verseny szervezői a tiszteletükre.

Meglepőnek hathat, de külön méltatták a körülbelül egy focipályányi területen felállított versenypályán az általuk „megdobált” célpontokat is. Több külföldi hajító ugyanis arról számolt be, hogy néha mindössze egy lécet raknak eléjük, azt kell eltalálniuk, míg Alsómocsoládon a helyi kés- és fejszehajító egyesület tagjai társadalmi munkában minden igényt kielégítő, folyamatosan nedvesített táblákkal várták a mezőnyt.

Talán ebből az apróságnak tetsző részletből is kiderül, hogy a kés- és fejszehajítás bizony komoly szabályrendszerrel bíró sport, és nem tévesztendő össze holmi közönséges kocsmai bicskázással. Mert ahogy nem mindegy az sem, hogy mibe hajítjuk a kést vagy a fejszét, úgy természetesen az eldobandó penge sem lehet akármilyen. Sok versenyző ezért maga tervezi fegyverét – természetesen a megadott súly- és hosszparamétereket betartva.

A versenyek több kategóriában zajlottak az alsómocsoládi Eb-n: a 3, 5 és 7 méterről való késhajítás, illetve a 4 és 7 méterről történő fejszedobás mellett a leglátványosabb számok talán a hab, a no-spin és a speed versenyszámok voltak. Előbbi szabad fordításban annyit jelent, hogy „forgás nélkül”, azaz a versenyzőnek úgy kell beleállítania a céltáblába a pengéjét, hogy az ne forogjon. A másik izgalmas kategória a speed, azaz a gyorsasági dobás, amelyben az a lényeg, hogy a dobó 20 másodperc alatt minél több pengét a célba állítson – egyébként a rekord 29 penge. A hab pedig a mozgó célpontra dobás: egy mérleghintához hasonló, mozgó eszköz két szárnyán található három-három célpontra kell dobni késsel, illetve fejszével.

A sportág egyébként jelenleg válaszúton áll: a szövetség az Európa-bajnokság előestéjén tartott Alsómocsoládon gyűlést, amelyen felmerült, hogy a jövőben megpróbálnak úgy változtatni a szabályokon, hogy a játékok még érthetőbbek, izgalmasabbak és látványosabbak legyenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.