Vb-színvonalú olimpiai selejtező – közepes jégen

Minden idők legnagyobb és legrangosabb gyorskorcsolyázó mezőnye érkezett Budapestre a csütörtökön kezdődő olimpiai kvalifikációs versenyre.

2017. 09. 27. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

30 év után csendül fel újra Dél-Koreában az olimpiai himnusz, az 1988-as szöuli nyári után 2018-ban téli olimpiát rendeznek – a furcsa névátírási szabályok miatt így helyes – Phjongcshangban. Noha végre a korábbiakhoz képest kimagasló esélyeink vannak arra, hogy Magyarország megszerezze első aranyérmét a téli játékokon, történelmi lehetőség előtt álló gyorskorcsolyázóink előtt az út helyett csak a pálya oldalfala van kipárnázva. A Liu fivérek fémjelezte magyar válogatott a magyar fővárosban csütörtökön kezdi meg 4 állomásos kvalifikációs sorozatát, amely végén a kezükbe nyomhatják a dél-koreai repülőjegyet.

A budapesti (hivatalosan világkupa-) versenyen sportági mércével mérve máris tolongás lesz, 43 ország 256 nevezője indul – csak összehasonlításképp: 2013-ban a debreceni világbajnokságra még csak 35 nemzet 179 sportolója nevezett. Most 14 olimpiai és 31 világbajnoki aranyérem gazdái, a 8-ból 6 aktív világcsúcstartó kezdi nálunk olimpiai kvótaharcát. Soha gyorskorcsolya-világversenyt nem rendeztek még ekkora és ilyen rangos mezőnnyel.

Lekéste gépe amszterdami csatlakozását, ezért némi késéssel megérkezett hozzánk hétfőn Liu Shaolin Sándor háromszoros világbajnok kedvese, Elise Christie, akitől túl azon, hogy a magyar konyha sokkal jobb, mint az angol és mivel kapcsolatukban ő a főnök, határozottan állítja, hosszú távra terveznek Shaolinnal, minden egyéni számban (500, 1000 és 1500 m) elindul, és a váltónak is tagja lesz, és bár dobogóra vágyik minden versenyén, a formáját a 134 nap múlva kezdődő téli olimpiára fogja kihegyezni. A bulvárkérdésektől sem visszariadó, korábbi élénk szőke hajszínét halvány rózsaszínre cserélő Christie edzésen kívül leginkább az ágyban szeret lenni, de szívesen csavarog „minálunk” a budai Várban és más, történelmi jelentőségű helyszíneken.

A kőkemény olasz versenyzőnő, Ariana Fontana gyűjteményében téli olimpiákról már csak arany színű érme nincs, ezért is különösen fontos számára ez az „utazás” – 25-szörös Európa-bajnokként.

A közelmúltban Olaszországban és Kanadában is edzőtáborozott magyar csapatra rátérve a férfiaknál a sportág első honi világbajnoka, Liu Shaolin Sándor, valamint öccse, Shaoang Ádó és a 23. születésnapját ma ünneplő Burián Csaba indul az egyéni számokban, a hölgyeknél kicsit bonyolultabb a kép.

Jászapáti Petra 500,1000 és 1500 méteren is indul, rajta kívül 500-on Kónya Zsófia és Keszler Andrea 500-on, Keszler és Bácskai Sára Luca 1000-en, Heidum Bernadett és Kónya pedig 1500-on lép jégre – tudtuk meg Bánhidi Ákos edzőtől. Kiderült még, hogy Knoch Viktor a válogatott olaszországi edzőtáborban szerzett sérülése még csak nemrég jött rendbe, ezért a váltóban sem biztos a szereplése, alig négy hete van újra jégen.

Apropó jég! Természetesen nincs állandó jégpálya a versenyhelyszínen, a BOK (volt Syma) Csarnokot csak nemrég „öntötték fel”. A jelenleg mínusz 7 fokos jégpáncél 7,5 centiméter vastag, ami már megfelel a nemzetközi szövetség, az ISU előírásainak, minősége a mindig maximalista Liu Shaolin Sándor szerint „közepes”, amit Szabó Tünde sportállamtitkár úgy fordított le magának, hogy „tökéletes”. A pálya 60-szor 30 méteres, szélét a jégkorongpályáktól eltérően nem palánk, hanem kipárnázott fal jelöli ki.

Korcsolyaháttér – csarnok és szakértelem

Mint a közelmúltban napvilágot látott, kiírták egy óriási budapesti jégaréna nemzetközi tervpályázatát, amiről lapunk megtudta, várhatóan 2021-re lesz kész, szintén az Istvánmezei úton, a BOK Csarnok tőszomszédságában. A 400 méter hosszú csarnok hosszú pályás nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas lesz, és két 60-szor 30-as pályája – a négyből – télen-nyáron használható lesz. Az áráról egyelőre semmit sem tudni, a beérkezett pályamunkákat az ősz végére várják, és decemberre lehet arról képet kapni, hogy „mennyi az annyi”. A sport szakmai hátterének előteremtéséért a TF-en megkezdődött a felsőfokú korcsolyaszakedző-képzés.

– A pályán 144 köbméter vizet öntöttünk ki, egy-egy edzésnapon 24 köbméter jég viszont eltűnik a pályáról, amit pótolni kell – tudtuk meg Váradi Orsolyától, aki versenyigazgatóként most debütál.

Már húsz éve a jégen van viszont a válogatott legrutinosabb tagja, Heidum Bernadett, aki rendkívül elégedett a rendezéssel: – Végre nem kell tolongani az edzőhelyért és a rögzített biciklikért. A női válogatott pedig soha nem volt még ilyen erős, mint idén, a fiúk pedig „biztos befutók” – értékelte a jelent egy nappal a verseny előtt Heidum, aki társaival festett pirogránit érmekért küzd majd.

A versenyek selejtezőit csütörtökön és pénteken díjmentesen lehet megtekinteni a Dózsa György úti arénában, jegyet csak szombatra és vasárnapra kell váltani – 1490, 2490 és 3490 forintos áron kaphatóak a helyszínen és a Ticketpro.hu-n, de látva a pályát mindenhonnan körülbelül egyformán lehet rálátni az ovális pályára. (Kerekesszékesek tízen juthatnak be, gyermek- és nyugdíjas kedvezmény nincsen.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.