Kósa Lajos: Néha így beugrik, hogy „Szél Bertalan”

Téli olimpiára való jégcsarnok épül Pesten, a 2026-os játékok társrendezésére vágyik a Fidesz-politikus.

2017. 09. 21. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem frakcióvezető, de már túl van a miniszteri meghallgatáson Kósa Lajos fideszes politikus, aki a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökeként társalgott Szombathy Pállal a Digi Sport tévé stúdiójában csütörtök reggel. Kiderült, lesz új korcsolyastadion, a téli olimpiára pedig érmet ígér. De haladjunk sorban.

Mint mondta, sosem keverte Fidesz-frakcióvezetői feladatait a korcsolyaszövetségi teendőkkel, mindkettő „menedzseri képességeket igényel”, de mindig tudta, melyik helyen van, hiába is szekálja azzal a nyilvánosság, hogy már több ízben Szél Bertalannak nevezte Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét. „Néha ez így beugrik”, jegyezte meg tréfálkozva a politikus-sportvezető.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős leendő tárca nélküli miniszter elmondta, a felügyelete alá rendelt 3388 milliárd forintból mintegy 100 milliárd kerül sportcélokra, ebből a pénzből tornatermek és kisebb sportlétesítmények épülnek majd, kifejezetten a megyei jogú városok kérésére.

A Debrecen polgármestereként városában huszonöt sportvilágversenyt megélt vezető úgy látja, esélyünk lett volna 2024-ben olimpiát rendezni, és ha Ausztria „benevez” a 2026-os téli olimpiáért folyó versenybe, akkor eldönthetjük, hogy csatlakozunk-e hozzájuk, ugyanis hosszú pályás jégcsarnokot nyugati szomszédunk egyáltalán nem szándékozik építeni, Budapest viszont igen, most írták ki a nemzetközi tervpályázatot az Istvánmezei úti létesítményre. Ez, mint mondta, potenciális olimpiai helyszín lesz, mivel a Nemzetközi Korcsolyaszövetség (ISU) előírásai szerint készül. Hogy mennyibe fog kerülni, arról Kósának fogalma sincsen, szerinte ez megválaszolhatatlan kérdés.

„Lehetne összegekkel dobálózni, de semmi értelme sincsen. Autót is lehet kapni 60 ezerért és 200 millióért is” – rendezte le a kérdést Kósa.

A közelgő téli olimpiáról szólva elmondta, pechesek lennénk, ha nem szerezném érmet, és furcsa is lenne, hisz a legutóbbi világbajnokságról számos jó eredményt hoztak a magyarok, a hölgyváltó – egyébként roppant szerencsés körülmények között esett – ezüstérmét külön kiemelte.

Hozzátette ugyanakkor: „a jég csúszik, a labda kerek, bármi lehet”, az elmúlt években a kajak-kenu és az úszás mögött a harmadik legeredményesebb sportágunk a rövid pályás gyorskorcsolya volt. Mint fogalmazott, miért ne célozhatnánk meg akár a legfényesebb érmet is.

Jövő héten téli olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek Magyarországon, Kósa célja, hogy mind a tíz téli olimpiai kvótánkkal éljünk, noha tudja, összesen száz igazolt rövid pályás versenyzőnk van, és az erőforrások is végesek. Ennek ellenére úgy látja, „szédítő kilátásaink vannak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.