Olimpia a koreai válságban: nincs ok az aggodalomra?

Fellobbant a láng, de az éleződő politikai helyzet kérdéseket vet fel. A magyar szakértő három megnyugtató tényezőt említ.

Radványi Benedek
2017. 10. 25. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször is eleredő esőben tartották meg kedden a hagyományos lánggyújtási ceremóniát a görögországi Olümpiában. A februári, phjongcshangi téli olimpia házigazdájának részéről a Manchester United Bajnokok Ligája-győztes labdarúgója, Pak Csiszong vitte először a fáklyát, amely november elsején érkezik Dél-Koreába, ahol kezdetét veszi a hagyományos váltófutás. Apró bökkenő, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a hétfői főpróbán fellobbantott lángot használták, mivel a szokásos megoldásra – a napsugarakat egy pontba fókuszálva egy fém parabolatükör szítja fel a tüzet – ezúttal nem nyílt lehetőség. De így is hálát adhattak az égieknek a szervezők, hogy a meteorológusok által jósolt, az esemény halasztását is felvető nagy vihar elkerülte a térséget.

Fekete felhők inkább a rendező ország égboltján gyülekeznek: Phjongcshang ugyanis a kettéosztott Kangvon tartományban található, egyik része a Koreai Köztársaságban, a másik pedig a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság területén fekszik, a legközelebbi versenyhelyszín nyolcvan kilométerre van a határtól. Az elmúlt időszakban éleződő politikai helyzet – Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre, rövid időn belül kétszer is rakétát lőtt át Japán felett, atomtámadással fenyegetve Japánt és az Egyesült Államokat – árnyékként vetül az ötkarikás játékokra. Hogy helyből tudjanak reagálni az eseményekre, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság két munkatársát már múlt héten a helyszínre küldte, és szintén előremutató, hogy nemcsak amerikai és japán sportolók lesznek ott Phjongcshangban, hanem

észak-koreai versenyző is kvalifikált már.

Bár idén februárban a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) a törökországi terrorcselekmények miatt a magyar küldöttség végül nem utazott el Erzurumba, hasonló visszalépés nincs kilátásban, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői több fronton is jelezték: a koreai válság ellenére nem lehet biztonsági probléma. Kulcsár Krisztián elnök is elmondta, az 1988-as szöuli tapasztalatok is azt mutatják, hogy a konfliktus kicsit lenyugszik, amikor olimpia vagy nagyobb sportesemény zajlik Dél-Koreában.

A jelenleg Pekingben élő Vajda László, aki a phjongcshangi pályázat előkészítésén dolgozott, és csaknem két évig élt Dél-Koreában, lapunk megkeresésére így összegzett: „Egyrészt az északiakkal való huzavonának van egy ciklikussága, nem ismeretlen dolgokról van szó, nem olyanról, mint amilyenbe például a 2004-es rendező, Athén került a 2001-es amerikai terrortámadást követően, amikor kétséges volt az esemény globális hatása. Másrészt

az olimpiákat az utóbbi időben elkerülték a nagyon heves politikai megnyilvánulások,

például négy éve, Szocsi előtt is felmerültek a csecsenekkel való problémák, de az is lecsengett. És szintén nagy megnyugvást jelent nekem, hogy van egy nemzetközi, a titkosszolgálatokból kifejezetten az olimpiákra létrejövő biztonsági háló, amely nem engedne megrendezni egy eseményt úgy, hogy biztonsági rizikó van benne.”

Bár hivatalosan még csak két magyar rendelkezik kvótával, tíz-húsz versenyző részvételére lehet számítani, ez a szám nagyban függ rövidpályás gyorskorcsolyázóinktól, illetve az ő kvalifikációjukról döntő világkupa-sorozat két novemberi állomásának eredményétől. Nekik köszönhető, hogy hosszú idő elteltével nem túlzott optimizmus állítani: 1980 után ismét van esély magyar éremszerzésre.

De ne felejtsük, a Szocsiban lesiklásban hetedik alpesisíelő, Miklós Edit – aki januári balesete után augusztusban speciális térdvédőben megkezdte a havas edzéseket – az aranyérmet tűzte ki célul maga elé, s továbbra sem adja alább. Lapunknak nemrég így nyilatkozott: „Nem azért utazom ki egy olimpiára, hogy megnézzem, milyen a koreai kaja, hanem azért, hogy győzzek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.