Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A „magyar lelemény” rákként burjánzik a taó testében

Trükköznek a klubok, a támogatók, megjelentek a taóügynökök; hogy mire megy a pénz, már senkit nem érdekel odafent.

2017. 12. 21. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaságiadó- (taó-) rendszer életre hívása óta 360 milliárd forintnyi közpénzről mondott le a magyar állam – az idén 82–92 milliárddal nőhet is az összeg –, a hasznosulására viszont senki semmilyen garanciát nem vállalt – olvashatók a szikár, tényszerű szavak a Magyar Narancs legfrissebb számában a témáról megjelent hosszú, elemző írásban. Mint ismeretes, a legfelső bíróság szerepét ma betöltő Kúria két ítélete is kellett hozzá, hogy a kormányzat kiadja a hímes tojásként őrzött taóadatokat – legalábbis részben nyilvánossá tegye. Az ugyanis, hogy kik ajánlottak fel pénzt, továbbra is homályos, a cégek éves beszámolóiból kell kibogarászniuk ráérő újságíróknak, hogy ki mennyit szánt sportcélra az adóként befizetett összegből. Minden bizonnyal listavezető az OTP 47 milliárd forinttal, ám a cégek által közölt adatokból épp az nem válik világossá, hogy kihez irányítottak pénzt.

Hogy mi valósul meg az összegből, arra lassan rálátni:

a balatonfüredi kézilabdasport például bentlakásos akadémiával gazdagodott taóforrásból, a létesítmény azonban a szalagátvágás óta négycsillagos wellnesshotelként üzemel, Pécsett pedig több utánpótlás-mérkőzés jegyzőkönyvébe fiktív játékosokat írtak.

A sportklubok, ahol jól gazdálkodtak a pénzzel, utánpótlásbázisukat tekintve erősödtek, hiszen egy edzőnek kevesebb csapatot kell vinnie, mint korábban, ráadásul több falusi gyerek kapcsolódhat be a sportba, miután az utaztatás megoldható a pénzből – no meg a versenyeztetés is, ami talán még az edzéseknél is fontosabb. Az állam is keres a taón akkor, amikor fehéredik a foglalkoztatás a sportban, a növekvő fizetések után már nem kell annyit ügyeskedni (értsd: adót csalni), mint korábban.

A pénzekhez lehívásos formában lehet hozzájutni, és bár az a gyakorlat alapján jó, hogy a klubok a szövetséggel egyeztetni tudnak, hogy mire hívjanak le forrást, az már kevésbé, hogy a rendszer ennyire függ a politikától. Mint a Magyar Narancs cikke kitér rá, például

a kézilabda taókerete azután ugrott meg, hogy a józsefvárosi polgármester Kocsis Máté megérkezett a sportági szövetség élére.

A legnagyobb támogatást begyűjtő FTC alelnöke szintén Kocsis, az „ezüstérmes” Veszprém pedig épp egy VIII. kerületi telken ruházna be sportcsarnokra. A röplabda Bánki Erik fideszes képviselő javaslatára lett „taós”, de az is beszédes, hogy az utóbbi években a fociban „kis Felcsúttá” vált Mezőkövesd (Tállai András NAV-elnök, államtitkár csapata van itt) és Kisvárda (Seszták Miklós fejlesztési miniszter felségterülete). A cégek pedig „tudják”, hová kell küldeni taóforintjaikat. Czett Szabolcs, a lapnak nyilatkozó sportjogász nyíltan beszél arról, hogy az NB I-es fociban a nagypolitika konkrétan beleszól a taózásba, le van osztva felülről, ki hová adja a pénzt.

A rendszert még „kifinomultabbá” teszik az ügynökök, akik a támogatásszerzés gördülékenyebbé tételéből élnek, illetve maguk a trükkös támogatók, akik nem pénz, hanem megrendelések formájában nyerészkednek egy-egy sportklub támogatásán – építőipari, táplálékkiegészítőket vagy sportszereket gyártó cégekre kell gondolni.

Aztán a klubok is trükköznek: felnőtt sportolók ugyanis nem kaphatnak fizetést taópénzből, ezek után könnyű belegondolni, hogy az utánpótlás munkatársaiként papírozzák le őket egy-egy egyesületnél. Például a kecskeméti első osztályú klubnál a felnőtt női sportolók fele „dolgozik” az utánpótlásban is.

A taó rendszerén belüli, 300 millió forintnál magasabb támogatási összegekkel kapcsolatban az Emmi ellenőriz, ám az csak formalitás, hiszen mindössze a számlák meglétét tekintik át. Ligeti Miklós, a taópénzek nyilvánosságát részben kiperlő Transparency International jogi igazgatója szerint a taó totális ellenőrzése az ellenőrzés totális hiányába csapott át.

Lapunk májusban írt arról, hogy az MLSZ a taó első három évében 300 esetben állapított meg valamilyen szabálytalanságot, ám a minisztérium nem bizonyult túl szigorúnak később. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a taórendszerbe mint támogatásba kódolva van az erőforrás-pazarlás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.