Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Elhunyt Szalay Gyöngyi olimpiai bronzérmes vívó

49 éves volt, szombat délután halt meg. Kétszer is újraélesztették.

MN
2017. 12. 30. 16:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 49. évében szombat délután elhunyt Szalay Gyöngyi. Az olimpiai bronzérmes vívót, a Balaton Vívóklub alapító-vezetőjét, korábbi önkormányzati képviselőt két újraélesztést követően szállították a veszprémi kórházba – tudta meg a Veol Rig Lajos országgyűlési képviselőtől és Dobó Zoltán tapolcai polgármestertől.

A portál szerint az olimpikon a december 30-ai tóparti kolbásztöltő verseny díjkiosztóján lett rosszul. A helyszínen az országgyűlési képviselő élesztette újra, aki a sportedzővel együtt részt vett a versenyen. A mentők néhány percen belül a tópartra értek, a mentőautóban még egy alkalommal újraélesztették, majd mentőhelikopter is a helyszínre érkezett, és a veszprémi kórházba szállította Szalay Gyöngyit, életét azonban már nem tudták megmenteni.

Szalay Gyöngyi egyéniben párbajtőrben az 1996-os, atlantai olimpián bronzérmet szerzett, 1991-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 1995-ben világbajnoki ezüstérmes, 1997-ben és 1998-ban vb-bronzérmes lett. Csapatban negyedik helyen végzett az 1996-os és a 2000-es olimpián is. 1990-ben és 1994-ben vb-ezüstérmes, 1991-ben Európa-bajnok lett. A magyar női párbajtőrcsapat hétszer volt világbajnok, legutóbb 1999-ben, Szalay mind a hétszer a csapat tagja volt. Ez egyedülálló rekord.

Szalay Gyöngyi megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet. Pro Comitau díjas, a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetettje, valamint Tapolca Városért díjas is.

A magyar szövetség honlapjának gyászjelentése emlékeztet arra, hogy Szalay Gyöngyi egész pályafutása során a szülővárosát, Tapolcát képviselte versenyzőként és edzőként is. Méltatásában szerepel, hogy remek eredményeit kivételes ütem- és taktikai érzékkel érte el, és a különleges stílusához páratlan egyéniség társult. Legnevesebb tanítványa akit 19 éves koráig képzett, nevelt, és aki korosztályos Európa-bajnok és világbajnoki érmes lett az irányításával.

Szalay Gyöngyit a Magyar Vívó Szövetség a saját halottjának tekinti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.