Kerekített ötszög alakú lesz a nemzeti korcsolyapalota, nem lesz olcsó

A tervező szerint 43 milliárd forintból kihozható az épülő Puskás-stadion melletti létesítmény. Kósa Lajos már sorolja is az indokokat, miért nem.

2017. 12. 05. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest a napokban 11 milliárd forintért átpasszolta az államnak a szociálliberális kormányzati időszak emblematikus épületét, a Bálnát. A jelenleg ürességtől kongó pesti Duna-parti épületben mutatták be az Orbán-kurzus következő, istvánmezei presztízsberuházását: a nemzeti korcsolyaarénát. A sportlétesítmény nemzetközi tervpályázatán a Bordás Péter neve által fémjelzett Bord Építészstúdió lekerekített ötszöges terve diadalmaskodott, a műhely 43 milliárd forintos értékbecsléssel dolgozott a kivitelezést illetően.

Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség (MOKSZ) elnöke, a Fidesz korábbi frakcióvezetője, aki maga volt a bírálóbizottság elnöke sietve elmondta, ez „még csak iránymutatásra sem alkalmas szám”, hiszen a kiviteli tervek már számolnak például az irányadó talajvízzel és a geodéziai adatokkal, a beruházást lapunknak

„százszor ellenőrzött eljárásnak”

nevezte. – Ki tudja, az építőipari árak, amik az elmúlt időszakban 30 százalékkal, az alapanyagárak 10 százalékkal emelkedtek, hogyan állnak majd később – érzékeltette Kósa, hogy azért ez a beruházás

aligha jön ki majd az építészek által jelzett 43 milliárdból. Csak hogy érzékeljük: a második helyezett pályázó 35 milliárd forintra tippelte terve kivitelezését.

– Egy 400 méteres ovális korcsolyapályából és négy darab 30-szor 60 méteres short track pályából áll (ismert, ez utóbbi sportág a Liu fivérek sikersportága), egyben a jégkorongozók otthona is lesz. Az Istvánmezőn, a Kisstadion és a Velodrom elbontásával helyet kapnak még kiegészítő létesítmények, öltözők, edzőtermek, és akadémiai központ is lesz, hogy ilyen rendszerben lehessen oktatni a gyorskorcsolyát, illetve a műkorcsolyát – ismertette Kósa Lajos. A beruházó a kormány, a részletekről viszont még meg kell állapodnia a MOKSZ-szal.

Cselovszki Zoltán, aki jelenleg az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója „az építészszakma nevében” a győztes pályamű legfontosabb érdemei között említette, hogy egy, a városképbe illeszkedő, nem pedig uralkodó elképzelés nyert.

Miután Kósa mindenkit megnyugtatott, hogy a kerékpárosok szakszövetségével egyeztetve semmisítik meg a Velodromot – és épít helyette a kormány négy másikat, egyet a fővárosban, hármat vidéken –, feldobta lapunknak a labdát: mi lesz a nemzeti jégkorongarénával? Korábban ugyanis a sportági hírekben igen jól értesült Jégkorongblog arról értekezett a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva, hogy ugyanezen a helyszínen a hokisok kapnak otthont, hogy ne kelljen folyton a Papp László-arénát, illetve a Tüskecsarnokot kibérelni a fontosabb mérkőzésekre.

– A jégkorongozóké volt a Kisstadion, amit most bontani kell, a gyakorló jégcsarnokot pedig műkorcsolyázók és a short trackesek használják. De ha itt megvan ez a csarnok az említett pályákkal lelátók nélkül az új aréna alsó szintjén, akkor biztos, hogy

nem veszítünk jégpályákat, hanem inkább nyerünk

– adott kacifántos választ a politikus sportvezető. A gyakorló csarnokot véleménye szerint ugyanakkor fel kell majd újítani, de erről pontosabban majd akkor nyilatkozik, ha a mostani beruházás teljes költségigényét már látják.

A szeptember 19-én megjelentetett nemzetközi tervpályázatot 11 cég „vette ki”, és 8-an adták be november 21-ig, a győztes tervért a kormány azonnal ki is fizet 15 millió forintot, de további négy aspiránst is kifizet fáradozásaiért 2-10 millió forint közötti értékben.

A csarnok 2021-re épül meg, a sportolók pedig 2022-ben vehetik birtokba a komplexum egészét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.