Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Leválthatja-e az új magyar úszógeneráció a régit?

Összehasonlítottuk a Hosszú–Gyurta generáció indulását a mostani Késely–Milákkal – van remény.

2017. 12. 31. 6:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sós Csaba a tavaszi országos bajnokság előtt azt nyilatkozta, az idei lesz minden idők legszínvonalasabbja. Mégpedig azért, mert a múlt és a jövő 2017-ben találkozik egymással. Kétségtelen tény: a most 32 esztendős 2002 óta (szinte) mindegyik világversenyéről hazavitt érmet, idén a budapesti vb-ről viszont már a nála 15 évvel fiatalabb Milák Kristóffal karöltve tette ezt. Megérkezett, sőt betört idén az új generáció, amely levált(hat)ja a régit.

De méltó utódok-e a „kölykök”? A kérdés megválaszolásához akkor jutunk közelebb, ha visszalapozunk a históriás könyvekben, és megnézzük, a Gyurta Dániel vagy a Verrasztó gyerekek által fémjelzett generáció hogyan kezdett tizenkét évvel korábban.

2005, Budapest, ifjúsági úszó-Európa-bajnokság. Magyar szempontból minden idők legsikeresebb utánpótlás-világversenyén – a szintén hazai 2006-os felnőtt-Eb főpróbáján – 8 arany-, 12 ezüst- és 5 bronzérmet szereztek a magyar sportolók, Güttler Károly kapitány irányításával. A már akkor is számhalmozó Hosszú Katinka két egyéni aranya mellett termelt még két ezüstöt és egy bronzot is. Kétszeres első volt a kiismerhetetlen Verrasztó Dávid is, rajtuk kívül Kis Gergő és Molnár Ákost megelőzve Rácz Ákos lett első. E nevek közül néhány láttán ma már talán felhúzzuk a szemöldökünket, de csak a két Ákos maradt igazi felnőttdiadalok nélkül.

2017, Netánja, ifjúsági úszó-Európa-bajnokság. Egy újabb generáció tört be az úszósportba. A főnök Petrov Iván volt, a már említett Jakabos Zsuzsanna edzője, „újdonsült” férje. A nyitónapon 5 (!) dobogós helyezést ért el a csapat – Késely Ajna, Kalmár Ákos, Holló Balázs, és a 4×100-as gyorsváltó – annak tudatában, hogy e nyár eleji versenyt sokaknak a júliusi felnőtt-vb (Budapest), majd az augusztusi junior-vb (Indianapolis) követi oly módon, hogy a 15–17 éves gyerekeknek elnyújtott csúcsformában kellett maradniuk.

Igen enyhe kifejezés, hogy megfeleltek a netánjai ifi-Eb-n, a négy egyéni és két váltószámban aranyérmes Késely Ajna vezérletével 11 elsőség, 8 második hely és 2 harmadik a mérleg – ismét minden idők legjobb szereplése –, s kisvártatva Németh Nándor tagja volt a felnőtt-vb-n bronzérmes 4×100-as gyorsváltónak, Milák Kristóf pedig a világ idei legjobb úszója, mögött a második helyen csapott falhoz 100 pillangón, vagyis gyengébbik számában. Emlékeztetőül: a 2005-ös ifi-Eb hősei közül senki nem állt dobogóra a következő évi hazai felnőtt-Eb-n.

A számok is összehasonlíthatóak – annak ellenére is, hogy Gyurta Dániel olimpiai ezüstérmesként is túl fiatal volt a 2005-ös junior Európa-bajnoksághoz –, mert bár csak az utóbbi években értékelődött fel igazán az utánpótlás-korosztály nemzetközi versenyeztetése, a tizenkét évvel ezelőtti viadalon ugyanúgy huszonegyen versenyeztek, mint idén Izraelben.

Ez a generáció tehát bizony megütheti azt a szintet, mint a „kis” Katinkáéké, és ha az Iron Lady valóban folytatja a tokiói olimpiáig, még az is előfordulhat, hogy a legsikeresebb ötkarikás úszószereplésünk lesz a 2020-as. Boldog új éveket!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.