Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Új sportág hódít a magyar iskolákban, óriási versenyelőnye van

A frizbi az USA-ban a második legnépszerűbb sportág. Itthon már 70-80 suliban repül a korong nap mint nap.

Gabay Balázs
2017. 12. 25. 16:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sosem találja ki a kedves olvasó, melyik a második legtöbb igazolt versenyzővel bíró sportág az Amerikai Egyesült Államokban. Segítünk, nem a baseball, a kosárlabda vagy a jégkorong, amelyek nézettségben az amerikai futball mögött sorakoznak. Hanem az ultimate frizbi, hivatalos nevén a repülő korong vagy csapatfrizbi, összesen ötmillió igazolt játékossal. (Hétmillió versenyző van világszerte.)

Egy hét a hét elleni sportról van szó, amelyet egy 100-szor 37 méteres területen játszanak, a borítás lehet fű és műfű is. A szabályok szerint a támadó, vagyis a korongot birtokló csapatnak a kétszer ötven perces játékidő során minél többször a célzónába kell juttatnia a játékszert. Akinél a frizbi van, nem futhat, csak passzolhat. Ha a korong földet ér, vagy a védekező csapat a levegőben megszerzi, ő támadhat. A játékosok nem ütközhetnek. Nem elhanyagolható tényező, hogy külön férfi-, női és vegyes csapatok is indulhatnak a világversenyeken és az országos bajnokságokban.

Egy kis kedvcsináló a 2017-es Világjátékokról, az ausztrál-lengyel összecsapásról: 

Kevesen tudják, de idehaza már az 1990-es években megjelentek a pályákon a sportág képviselői; a Magyar Frizbiszövetség, mai nevén Magyar Repülőkorong-szövetség 2004-ben jött létre. Egészen a közelmúltig zömmel a parkokban vagy épp a Balaton partján űzött szabadidős tevékenységként tekinthettünk a frizbire, de úgy tűnik, komoly változás állhat be a sportág megbecsültségében.

– Mintegy hatvan általános iskolában és tíz-tizenöt középiskolában frizbiznek már itthon napi szinten testnevelésórán a gyerekek. Óriási versenyelőnye a sportágnak, hogy nem igényel komoly anyagi befektetést, hiszen egy nadrágon és mezen kívül csak stoplis cipőt kell beszerezni, illetve egy korongot, amit a szövetségtől jutányos áron, háromezer forintért meg lehet vásárolni – ecsetelte lapunknak a sportágban rejlő potenciált Erdősi Zoltán, a hazai szövetség (MRKSZ) elnöke.

Persze nemcsak a fenti borításokon, hanem iskolai betonpályákon és teremben is lehet játszani, így a tanórákon egyre kedveltebbé válik a frizbi. Sorjáznak a több száz fős diákolimpiák, és mivel a szövetség erőfeszítéseinek hála a frizbi kilépett a szabadidősport keretei közül, idén majd hatszáz versenyengedélyt váltottak ki, háromszor annyit, mint tavaly. A repülőkorongozók száma ezzel elérte a korfball-, a baseball- és a floorballversenyzők létszámát.

A szövetség ott akar átütő eredményt elérni, ahol a legnagyobb érdeklődés mutatkozhat erre a sportra: az iskolák segítségével növelnék tovább a népszerűséget. Az iskolákat felügyelő Klebelsberg Központ által befogadott ingyenes frizbiképzésre két hét alatt száz pedagógus jelentkezett.

Erdősiék 2019 végéig ezer frizbioktató felkészítését vállalták, 2023-ig pedig további tízezer versenyengedély kiadása a cél. Megközelítőleg ennyi igazolt hazai röplabdázó van ma Magyarországon.

Nem véletlen a nagy igyekezet: ebben az évben eldől, hogy a 2025-ös Világjátékokra már nevezhet-e a magyar válogatott, és ugyanekkor kiderül az is, hogy a 2028-as olimpia új sportágai közé bekerül-e az ultimate frizbi. Mivel az Egyesült Államokban egyedül az amerikai focisták vannak többen, az amerikai lobbi mindent megtesz majd azért, hogy Los Angelesben ott legyen a repülő korong. Egészen furcsa, egyben felemelő látványt nyújtana egy piros-fehér-zöld mezes repülő korongos csapat a nyári játékokon.

A csapatfrizbi Európában is egyre több érdeklődőt vonz. A kontinens legjobbjai a britek: a férfi- és a vegyes mezőnyben is ők nyerték a 2015-ös Európa-bajnokságot. – Kelet-Európában a lengyelek és a csehek a legerősebbek. A magyar válogatott távlati célja, hogy felzárkózzon az elithez. A mostani erősségünk alapján valahol ott állunk, mint a magyar futballválogatott, vagyis a középmezőny alján – mondta Erdősi Zoltán. A válogatottnak, amely általában a legutóbbi hazai bajnokcsapat gerincére épül, a 2019-es Európa-bajnokság lehet a nagy dobása. Erdősi elárulta, miért. – Győr városával beadtuk a pályázatunkat a rendezésre, az eredmény január végére várható.

A nemzeti csapat egyébként évente több hétvégén is együtt edz, a kerettagok az első és másodosztállyal bíró magyar bajnokságban játszanak. Tavaly óta bivalyerős lengyel, cseh és szlovák csapatok ellen is mérkőzhetnek, a legjobb magyar egyletek ugyanis részt vehetnek a V4+ (visegrádi négyek) Ultimate Liga-sorozatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.