Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ami az apró tetőfedőnek nem sikerült, az Stochnak igen

Nyolc évvel az után éli aranykorát a lengyel síugrás, hogy Adam Malysz visszavonult.

Arday Attila
2018. 01. 07. 16:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc évvel az után éli aranykorát a lengyel síugrás, hogy Adam Malysz, akivel minden kezdődött, visszavonult. Malysz, az apró tetőfedő, akit csakúgy repített a szél, Zakopanében hihetetlen kultuszt teremtett a sportágnak, nézők tízezrei mentek ki csak a kedvéért szurkolni. Világbajnoki és a világkupa győzelmeivel, olimpiai érmeivel minden idők egyik legnagyobb alakja lett a sportágnak, a nagy síugrónemzetek között (osztrákok, németek, norvégok, finnek) egyet jelentett a lengyel síugrással. Három olimpiai bajnoki címet nyert volna, ha nem lett volna akkora balszerencséje, hogy Simon Ammann éppen azokra az olimpiákra hegyezi ki a csúcsformáját, amelyekre ő, Malysznak így három ezüst jutott, meg egy bronz.

Nyert négysáncversenyt is, az viszont neki sem sikerült, ami eddig egyedül a német Sven Hannawaldnak, másfél évtizede: hogy a sportág legendás, 65 éves viadalán egymás után nyolc nap alatt mind a négy sáncon győzzön. Mintha mindaz, ami Adam Malysz pályafutásából hiányzott, beteljesülne Kamil Stoch versenyzése közben. A most harmincéves Stoch tíz évvel Malysz után született, Zakopanében, háromévesen síelt először, négyévesen már ugrott. (Sokkal később nem is nagyon lehet elkezdeni a sportágat, hogy ki ne alakuljon az a félelem, amit egy felnőtt átél, amikor lenéz egy sánc tetejéről).

Malysz már a Dakar-ralinak hódolt, amikor Stoch pályája elkezdett meredeken felfelé ívelni, hogy aztán a 2014-es szocsi téli olimpián a középsáncot és a nagysáncot is megnyerje. Ő lett a harmadik, akinek összejött a duplázás: az első Finnország hírhedt fenegyereke, Matti Nykänen volt (későbbi fő ismertetőjelei: alkoholizmus, késelés, súlyos testi sértés a feleségével szemben, összesen három és fél éves börtönbüntetés), a második Simon Ammann – ő kétszer is megnyerte mindkettőt. Kamil Stochot ezért az év sportolójának választották hazájában, majd tavaly a négysáncverseny megnyerésért és a csapatban nyert világbajnoki címéért ismét megkapta az elismerést. Bár csupán néhány nap telt el 2018-ból, nehéz lesz idén jobbat találni nála.

Túl azon, hogy szombaton megvédte a címét a négysáncversenyen, Hannawald nyomában ő lett a második ember, aki mind a négy állomáson a legjobbnak bizonyult. Bischofshofenben nagy német riválisa, az Innsbruckban bukó Richard Freitag el sem indult, összetettben hatalmas fölénnyel vezetett Stoch, az utolsó állomáson már egész más volt a tét. De éppen ennek kizárása vezetett ezúttal is eredményre.

– Órási nyomás volt rajtam Hannawald miatt, de csak a saját ugrásaimra figyeltem, hogy minél többet kihozzak belőle. – Ez annyira sikerült, hogy az első sorozatban az élre állt, a második végén pedig, az egész viadal utolsó ugrójaként az összetett mellett Bischofshofen győzteseként landolt.

A legjobb tizenöt között négy lengyel végzett. Bár egy hónap alatt sokat változhat a forma, minden reményük szerint újabb fantasztikus olimpia elé néznek.

Négysáncverseny, Bischofshofen:
1. Kamil Stoch (lengyel) 275,6 pont (132,5 és 137 méter)
2. Fannemel (norvég) 272,4 (130, 139)
3. Wellinger (német) 270,5 (129, 139,5).

Összetettben: 1. Stoch 1108,8 pont, 2. Wellinger 1039,2, 3. Fannemel 1021,3.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.