Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Haldokló fideszes sportágacska: a műtét sikerült, a beteg meghalt?

Húszéves leszállóág végén már országos bajnokságot sem tudtak rendezni a műugrók, de a remény hal meg utoljára.

2018. 01. 31. 8:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagy megtiszteltetés érte a magyar műugrósportot. Először választottak be magyar kandidálót a FINA Műugró Technikai Bizottságába Kelemen-van de Konijnenburg Ildikó MMSZ-alelnök asszony személyében” – e fantasztikus hír várja a műugrószövetség honlapjára látogatókat. A büszkeségre okot adó történés azonban – üröm az örömben – korántsem friss, a Márton-napi közlés ráadásul a honlap utolsó frissülése, ami után kérdések merülnek fel az emberben. Némi kutakodás után arra jutni: Magyarországon a profi műugrásnak – közvetlen fideszes felügyelet alatt – befellegzett.

Olvasóink talán emlékezhetnek rá, tavaly tavasszal edzésriportot készítettünk az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm Lizájával, az iskolájában kitűnő tanuló Hais Dorottyával; a korosztályos műugróbajnok sikerein (is) felbuzdulva megtelt a legfőbb hazai edzőközpont, a margitszigeti Buborék, a gyerekek egymás mögött sorban állva ugráltak lefelé a ruganyos deszkákról, úgy látszott, a sportág jövője biztosított.

A 2017. december 16–17-re kiírt korosztályos országos bajnokságot viszont nem tudták megrendezni, a sportági személyi infrastruktúra ugyanis kevéssel korábban összeomlott. Mint az Utánpótlássport.hu december 14-én szembejött cikkéből kiderült, a kiírt ob előtti utolsó

versenyeken már maguk az érintett rivális edzők pontozgatták az ugrásokat, a bíráskodásba még a versenyiroda vezetője is be kellett, hogy szálljon.

Ezen állapotok között a Magyar Műugró Szakszövetség nem vállalta, hogy megrendezzék az ob-t, noha tűzoltásként még azzal is próbálkoztak, hogy a kluboktól kérnek a versenyt lebonyolító szakembereket. Az MMSZ főtitkárának, Simon Tamásnak akkori, a sportportálnak küldött indoklásából kiderült, „a beérkezett felajánlások alapján a felelős megrendezéshez nem állt rendelkezésre valamennyi feltétel, különösen aggasztó a gyakorlott versenyiroda-vezető hiánya”.

Simon akkor azt is közölte,

a vizes vb után szétszéledtek élversenyzőink, és az állandó versenyszervezők is „befejezték tevékenységüket”.

Világos, hogy – mint Simon is mondja – ez a helyzet egy 20 éves lejtmenet következménye, viszont tény, ezeken a viszonyokon már harmadik éve finoman szólva sem tud úrrá lenni a sportág tetejére tett pártkáder, Tuzson Bence – ő a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős fideszes államtitkára. Az élsportba a pénzt két kézzel szóró kormányzat erős embere vezetésével korábban még képes volt rá, hogy „akár a víz alól is” versenyszervezőket, bírókat biztosítson a magyar műugró-ob-re, idén azonban – általános sportági megrökönyödésre – ez nem sikerült, pedig a vizes vb-n itt volt mindenki, akit leköthettek volna a kétnapos versenyre. A felszínen közben „minden egyre gyönyörűbb”, a Duna Arénában – Európában utolsó előtti országként – végre Magyarországon is van fedett téli-nyári edzőhely, és a kritizálni merészelő (erről később) kormányközeli Magyar Időkben Tuzson szeptemberben Gödnek is ígért egy ugrómedencét; kérdés azonban, a bizonytalan helyzetben ki fogja ezeket a létesítményeket megtölteni, ha a sportoló fiataloknak nem rendeznek versenyeket!?

No de: az üres gödör alján is van mit elosztani.

A kormány számára annyi mindent megoldó – például olimpiai megvalósíthatósági tanulmányt is író – PricewaterhouseCoopers hangyaszorgalommal készíti az új tízéves sportági stratégiát,

edzők, egyesületi vezetők bevonásával. És ha bírókat, versenyszervezőket biztosítani nincs is kapacitás a szövetségben, Simon beszámolója szerint a vizes sportok európai szövetsége (LEN) által szervezett edzőképzést az MMSZ azért elvállalta. Ezt és a bíróképzés tervét a Magyar Nemzetnek is megerősítette a főtitkár, részleteket azonban nem mondott.

Simon a fent említett közleményben arról is értekezett, hogy „pályafutásukat befejező versenyzők” is szerepet játszanak a történetben, ezért rákérdeztünk, ki vonult vissza, ugyanis mintha senkit sem értesítettek volna, hogy bárki is befejezte volna az ugrást a vizes vb-vel.

„Az elmúlt évek legeredményesebb versenyzői Kormos Villő és Reisinger Zsófia. Utóbbi Nagy-Britanniában dolgozik, utolsó versenye a riói olimpia előtt volt. Kormos és Fazekas-Gondos Flóra a vb óta nem versenyzett, és nem tudunk versenyen való aktív részvételükről. Hivatalosan valóban még nem jelezték visszavonulásukat”

– adott némileg kitérő, de sokat sejtető választ lapunknak Simon. Hogy más is lehet a vizes vb-n azért mégiscsak leszerepelt (a Gondos, Kormos duó 3 méteren 17. lett a 19 indulóból) legjobbjaink háttérbe vonulása mögött, arról a sportágra rálátó forrásaink úgy vélekednek,

a Magyar Időkben a vb műugrónapjai után megjelent, Dobtak egy hátast címet viselő publicisztika nagyobb felháborodást válthatott ki a válogatott edzője, Haász Katalin és csapata háza táján, 

illetve a versenyirodát működtet Kormos szülők is kivonultak a sportágból. Ugyanakkor arra a sportági berkekből sem találunk választ, miért nem tett semmit a szövetség azért, hogy a július és december közötti hónapokban biztosítsa az ob megtartását, de amellett, hogy Kormosék talán az utolsó pillanatban „szálltak ki”, az is lehetséges, hogy a Haász-csoport nem akart „trónfosztást” egy decemberi országos bajnokságon. Utóbbit erősítheti, ha a Buborékból származó értesüléseink igazak:

Haász a vizes világbajnokság után nem igazán tartott edzést

(Haász Katalint hetekkel ezelőtt kerestük, hogy adjon felvilágosítást egy-két kérdést illetően, de nem állt rendelkezésünkre.)

A műugrófőtitkár lapunknak egyébként egy reménysugárt is felvillantott: a 2017-es, korosztályonkénti országos bajnokságot március 3–4-én pótolják a Margitszigeten, ehhez jelenleg is zajlik a versenyirodában dolgozó önkéntesek képzése, beleértve a versenyiroda vezetőit is, s tartalékcsapatot is kialakítanak. Az „edző-bíróktól független” bírói csapat összeállítása folyamatban van, és mint arra korábban is volt példa, külföldi pontozók is lesznek. Az ob elhalasztásával a Haász-csoport nem vállalt túl nagy kockázatot (más kérdés, hogy mi történt azokkal a feltörekvő műugrókkal, akik az ob elmaradásáról csak kevéssel előtte szereztek tudomást...), fél év alatt ugyanis kiképezhető – papírral együtt – a sportági versenyrendszer fenntartásához szükséges, kellő számú szakember.

Az amúgy könnyen belátható, hogy a szövetség decemberben nem akart „pontozási botrányba” keveredni, amire azért nem kis esély volt, figyelembe véve, hogy a sportág szereplői érzékelik a feszültséget az egy légtérben edző különböző klubok között. Persze az Eb-kvalifikáció miatt mindenképp sürgető volt, hogy megrendezzék az ob-t; hamarosan talán a honlapon is frissülnek az információk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.