Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Hatalmas meccsen kaptunk ki a spanyoloktól Varasdon, a kézi-Eb-n

Lékai Máté sírva vette át a meccs legjobbja díját. Ez már sokkal jobb volt, mint a dánok ellen.

Arday Attila
2018. 01. 15. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerettük volna felgyorsítani az időt férfikézilabda-válogatottunk számára, hogy minél korábban eljusson arra a szintre, amelyre képességei által hivatott, pedig tudtuk a horvátországi Eb előtt is, egy átalakított, megfiatalított csapatnak elsősorban időt kell adni. A dánok elleni szombati nyitómeccs pontosan ezt mutatta, ahogy viszont a magyar drukkerek a hétgólos vereség után hozzáálltak a csapathoz, az példaértékű: ők adtak, adnak időt. És ott voltak lelkesen hétfőn este is Varasdon, a legutóbbi Eb-n ezüstöt nyerő, mindig favoritnak számító spanyolok ellen.

Tudtuk azt is, hogy olyan kapusteljesítménnyel, amilyet a dánok ellen láttunk, most sem lesz esély. Ahogy azt, hogy a spanyol hálóőröktől aligha várható, hogy nem védenek, ahogy a dánok első számú kapusa, Landin tette az első félidőben szombaton. 

Ehhez képest most a szünetig Mikler magasan felülmúlta a kapuban spanyol kollégáját, Corralest. Alig több mint negyed óra után nem véletlenül éltette őt a lelátó, háromszor olyan hatékony volt, mint szemben lévő  portás, 36 százalékkal, ami egy klassziscsapat ellen közelít a klasszis szinthez.

Azt is tudtuk, beállójáték nélkül sem fog menni. A dánok elleni nem meccse volt, ráadásul megsérült a válla, Vilovski helyettesítette egy ideig, lőtt gólt. Aztán a félidő hajrájában Bánhidi bevétésére is sor került, parádés Császár Gábor passzokból kétszer is betalált.   

Az áltövőkre nem lehetett panasz, nagyon fontos előrelépésnek számít, hogy a jobb mellett a bal oldal is aktív volt, Dzsamali Iman és Bodó Richárd is kétszer-kétszer betalált az első harminc percben, míg a jobbátlövőkre, Balogh Zsoltra és Bartók Donátra ezúttal is lehetett számítani. 

Többször eladtuk a labdát. 10-7-re is gyorsan visszajött a csapat, mentálisan rendben volt, 13-12-es hátránnyal zárta a félidőt. Ez a dánok ellen sokat szidott magyar védekezést dicséri elsősorban. 

Juhász Ádám irányítóként egyenlített, pedig a válogatottban szélsőt játszik. Ekkor már Pérez de Vargas védett odaát, a nevesebb spanyol kapus. Mindjárt lőtt is egy üres kapus gólt.. Juhász és az első számú magyar játékmester sok mozgással, helycserével igyekezett rést találni a nagyon nyitott spanyol védelmen. A szélsőjátékunk viszont nagyon hiányzott ezúttal is, de hát ezt is tudtuk előre. 

Elég improvizatívnak tűnt, amit támadásban láttunk, és ez meglepte a spanyolokat, újabb hatalmas gólt lőtt Bartók, egyre jobban belejött Bánhidi, szépen megtalálták a társak. Negyven perc után 17-17-re álltunk. Megtorpantunk, pedig vezethettünk volna.   

Újabb lerohanással voltak eredményesek a spanyolok, nálunk ez is hiányzott. Dee emberelőnyből megint egalizáltunk, ezúttal Balogh, kétgólos hátrányból visszajőve. Egészen különleges volt a látvány támadásban, Császár a bal szélen, Ancsin Gábor a jobb szélen, egy irányító és egy jobbátlövő. Közben hét a hat ellen jöttek a mieinkre a spanyolok, kerestük az ellenszert, megint elmentek kettővel, át is rohantak rajtunk. Pérez de Vargas ragyogóan védett, el kell ismerni. De a harmadik beállónk, Szöllősi Szabolcs is eredményes volt. Tizenhárom perc volt hátra, egy oda. 

Nekik is voltak viszont szélsőik, éppúgy mint a dánoknak, Vranjesnek időt kellett kérni az utolsó tíz perc előtt, és egyszerre volt nyugodt és tüzes, talán ez a legjobb párosítás.  

Lékai hetest harcolt ki és belőtte, egy oda. A spanyolok támadásai is akadoztak, időt is kértek kilenc perccel a vége előtt. Nagyon nem hiányzott Lékai kiállítása, nem is volt jogos. Még hetest is lőhettek, nagyon nehéz volt a helyzet.  

Balogh 6 lövésből 5 gólnál járt, ez világszint. Vranjes váratlanul 7 a 6 elleni támadást választott, Lékai kapufa lett belőle. Majd emberhátrányban jöttünk fel megint egyre, de megint szélsőgólt kaptunk. Másfél perccel a vége előtt mínusz kettő volt, és ők támadtak, de passzívan. Nem lehetett hibázni.

Lékai belőtt egy ajándékhetest, passzív jelzésnél támadtak egy gólkülönbségnél a spanyolok az utolsó fél percben. Ám Ligetvári Patrikot elvitte a hév, Alex Dujshebaev szemére csapott, jogosan küldték le. A jobb szélről be is vágták, 27-25 a vége, 

Lékai Máté sírva vette át a meccs legjobbjának járó díjat. A közönség nagyon elismerte azt, amit a magyaroktól látott.

– Mindent megtettünk, győzelmet érdemeltünk volna. Győzelmet érdemelt volna az egész ország. Ebből a küzdeni tudásból kell építkeznünk – mondta Balogh Zsolt az M4-nek, a stúdióban Gulyás Péter és Iváncsik Tamás ült mellette. Két nemzetközi szintű szélső, aki tavaly vonult vissza. Utódaik továbbra is kerestetnek.

Az MTI-nek a lefújás után a Mol-Pick Szeged játékosa kiemelte: sokkal többet, jobb eredményt érdemelt a magyar férfikézilabda-válogatott.

„A meccs elején sok technikai hibát vétettünk, kapkodtunk, ami nem megengedett. Mindenki nagyon akart, igyekeztünk átlendülni, szerettünk volna vezetést szerezni a szünetre, de csak szorossá tudtuk tenni az állást” – fogalmazott.

A jobbátlövő hangsúlyozta, hogy a második félidőre nagyon jó hozzáállással tértek vissza, de néhány apró hiba, pontatlanság miatt nem sikerült a bravúr.

„Nagyon csalódott vagyok, mert sokkal többet érdemeltünk volna. Végig ott voltunk a nyakukban, nagyon bosszantó így kikapni. Úgy gondolom, semmivel nem voltak jobbak a spanyolok, talán a nagyobb tapasztalat szólt mellettük, a végjátékban ez dönthetett” – közölte.

„Egyik kudarc sem kellemes, a dánok ellen is nagyon fájt a vereség, mert negyven perc után hideg zuhanyként jött a visszaesésünk, most pedig azért fájdalmas, mert megérdemeltünk volna ennél sokkal jobb eredményt” – vélekedett Balogh Zsolt.

Elárulta, hogy mivel az első mérkőzésükön negyven perc után eléggé elfáradtak, Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány azt kérte, ne rohanjanak a spanyolok elleni találkozó elején, mert nem marad erejük a végére, tehát tudatosan lassították a játékot.

Lékai Máté emlékeztetett arra, hogy a román játékvezetők Gedeon Guardiola sérülésénél, az első félidő huszadik percében azonnal visszanézték videón az esetet, a meccs utolsó 5 percében, két magyar kiállításnál azonban nem tették meg ugyanezt. „Ezek mérkőzést befolyásoló szituációk voltak. A meccs hevében nem tudom megítélni, valóban két perc volt-e. De ilyenkor legalább nézzék vissza, hiszen ezért találták ki ezt az egész rendszert” – nyilatkozta az irányító, aki hét kísérletből négy gólt szerzett, hármat büntetőből. A Telekom Veszprém játékosa is hangsúlyozta, hogy végig ott voltak a spanyolok nyakán, mindannyiszor felzárkóztak, de nem tudtak fordítani.

„Valamit mindig elrontottunk döntetlen állásnál. Ettől függetlenül dicséret illeti a csapatot, amit ígértünk, hogy az utolsó pillanatig küzdünk, azt betartottuk” – szögezte le.

A Dánia elleni mérkőzésen megsérült Bánhidi Bence válla, ennek ellenére vállalta a játékot, sőt hét kísérletből 6 gólt dobott, ezzel a mezőny legeredményesebb tagjának bizonyult. Nyilatkozatában kifejtette, sokat köszönhet a magyar válogatott egészségügyi stábjának, és némileg az adrenalin is elnyomta a fájdalmát.

„Nem nagyon foglalkoztam a meccs előtt azzal, hogy fáj a vállam. Úgy fogtam fel, hogy minden rendben van vele, fejben ez sokat segített. Nagyot küzdöttünk, talán ha okosabbak és tapasztaltabbak vagyunk, akkor ez a mérkőzés másképpen alakulhatott volna” – mondta.

Minimum egy pontot megérdemelt volna a csapat. Sokkal okosabban kell a végjátékokat játszani. Amikor át vehettük volna a vezetést meccs közben, gyerekes hibákat követtünk el – mondta Varasdon az állami sporttévének Bánhidi Bence.

– Büszke vagyok a fiúkra, az utolsó pillanatig küzdöttek, megérintették a szívemet – tette hozzá Vranjes kapitány. Az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy az első tíz percben problémákkal küzdött a csapat, de a játékosok mindent megtettek, amit tudtak. - Maximálisan elégedett vagyok velük, különösen a hozzáállásukkal, mert nagyszerűen küzdöttek az utolsó pillanatig. Amiatt természetesen csalódott vagyok, hogy nagyon közel voltunk a pontszerzéshez, és végül elszalasztottuk, bár végig méltó partnerei voltunk a világ egyik legjobb csapatának. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.