Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Huszadik Grand Slam-trófeáját is megszerezte Roger Federer

A svájci sztár a horvát Marin Cilicet győzte le a vasárnapi döntőben.

MN
2018. 01. 28. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finálé résztvevői előzőleg kilencszer találkoztak, a medjugorjei óriás mindössze egyszer tudott nyerni, a 2014-es US Open elődöntőjében, ahol később begyűjtötte eddigi egyetlen Grand Slam-trófeáját. A nyolcszor győztes Federer tavaly a wimbledoni döntőben mindössze nyolc gémet vesztett Cilic ellen, majd a szezonzáró londoni ATP-világbajnokság csoportkörében szetthátrányból fordított horvát riválisa ellen. A 36 esztendős szupersztár 95 tornagyőzelemnél tartott, míg a hét évvel fiatalabb Cilic 17 serleget gyűjtött – írja az MTI.

A 37 fokos hőség miatt bezárt tető alatt kezdődött meg a finálé, melyben a címvédő rögtön elvette ellenfele adogatását, majd tíz perc elteltével már dupla brékelőnyben volt (4:0). Ezt magabiztosan tartotta, és 24 perc után megnyerte a szettet (6:2). A 30. GS-döntőjét vívó Federer mellett szólt, hogy korábban csak három finálét vesztett el játszmaelőnyről.

A folytatásban a svájci bréklabdát hárított, majd az adogatásait nehezebben hozó ellenfele is, 4:4-nél Cilic második szervából ütött ásszal kerülte el a bréket. A horvát játékos 5:4-nél szettlabdához jutott, de fogadóként egy második szervát a hálóba ütött. A játszmát lezáró rövidítésben a címvédő már 11 ásznál tartott, ennek ellenére Cilic jutott újabb szettlabdákhoz, 1 óra 27 perc elteltével a harmadikat már értékesítette, és kiegyenlített.

Az Australian Openen első szettjét elvesztő Federer nem ingott meg, sőt, 3:2-nél elvette a néhány pillanatra elbizonytalanodó horvát szerváját, és hamarosan 5:2-re elhúzott. Cilic még szépített, de a volt világelső egy semmire hozott adogatójátékkal „behúzta” a harmadik szettet, így 1 óra 55 percnél már csak egy játszmára volt a diadaltól.

A negyedik felvonásban a belelendülő bázeli sztár rögtön brékelt, emellett az adogatása továbbra is „érinthetetlennek” bizonyult egészen 3:2-ig, amikor a mindent egy lapra feltéve tüzelő Cilic visszavette az elvesztett szerváját. A horvát nem lassított, ő került előnybe, és 1:3-ról sorozatban öt gémet nyerve ismét kiegyenlített. Ebben a szettben a visszaeső Federer mindössze 36 százalékban ütötte be az első szerváját.

Az utolsó szett elején a svájci kínkeservesen hárított két bréklabdát, majd váratlanul 3:0-ra, sőt 4:1-re meglépett. Cilic megroppanni látszott a tét alatt, elvesztette ismét az adogatását, és 5:1-nél a címvédő már magabiztosan kiszerválta a meccset, amely 3 óra 3 percig tartott. Federer a tavalyi fináléban is ötszettes csatában gyűrte le a jelenleg világelső Rafael Nadalt.

„Nagyszerűen éreztük magunkat itt az egész családommal, és gratulálok Marinnak, aki a jövő héten már harmadik lesz a világranglistán. Nehéz így este játszani, egész nap ezen járt az eszem, nagyon különleges diadal ez” – mondta a díjátadó ünnepségen a bajnok, majd patakzó könnyekkel fogadta a közönség ovációját.

Federer döntőbe pénteken, alig egy óra játék után jutott be: a svájci klasszis 6:1, 5:2-re vezetett ellenfelével szemben, amikor Csung Hje On lábsérülés miatt visszalépett az elődöntőtől. „Régebben én is játszottam hólyagos lábbal, ami nagyon tud fájni. Egyszer eljön az a pont, ami után már nincs tovább” – nyilatkozta Federer. Mint mondta, a második szettben érezte ellenfelén, hogy valami gond lehet, mert lassult a játéka.

A 96. tornagyőzelmét megszerző Federer 2004, 2006, 2007, 2010 és 2017 után hatodszor nyert Melbourne-ben, utolérve az eddig egyedül csúcstartó Novak Djokovicot. Egyben begyűjtötte pályafutása 20. Grand Slam-trófeáját, tovább javítva saját rekordját a férfi mezőnyben.

Eredmény:

férfi egyes, döntő:

(svájci, 2.)-Marin Cilic (horvát, 6.) 6:2, 6:7 (5-7), 6:3, 3:6, 6:1

Roger Federer Grand Slam-győzelmei:

A legtöbb GS-győzelem a férfiaknál:

A legidősebb férfi GS-bajnokok:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.