Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Magyar érmet érhet a téli olimpián a jó lökés, de még a terpesztáv is

Honfitárs főszereplők mondják el, milyen apróságok számítanak a rövid pályás gyorskorcsolyázók váltóversenyében.

Radványi Benedek
2018. 01. 31. 12:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a közelgő téli olimpiával kapcsolatos éremesélyeinkről beszélünk, a reményteljes mondatok alanyai szinte kivétel nélkül Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, akik mindhárom egyéni számban (500, 1000 és 1500 méter) indulnak. Ám mi most két további rövid pályás gyorskorcsolyatávra szeretnénk felhívni a figyelmet: a 3000 és az 5000 méterre, azaz a váltók versenyére.

A már-már követhetetlenül sok, a nőknek 27, a férfiaknak 45 kör a 111,12 méteres pályán bő négy, illetve hét perc tömény izgalmat jelent, nekünk különösen, ugyanis idén először mindkét csapatunk kvalifikálta magát. Így már alapból a legjobb nyolc között, tehát éremközelben vagyunk. A fináléba jutásról az elődöntők határoznak, négy-négy csapat versenyében az első kettő az A, a második kettő a B döntőben lesz érdekelt. Tehát összesen két-két futam rangsorol, bár akár az is megeshet, hogy az A döntőben kizárnak két váltót, és így a B nyertese bronzérmes lesz.

Csapataink eredményessége az utóbbi években reménykeltő (lásd grafikánkat), ráadásul a fiúk a világkupákon háromszor nyerni is tudtak – 2015-ben, illetve 2016-ban kétszer –, igaz a tavaly őszi négy versenyen sorban ötödik, nyolcadik, hatodik és nyolcadik helyezések sikerültek. Azt viszont jó előjelnek tekinthetjük, hogy az egyik győzelem az olimpiai versenyeknek helyt adó kangnungi arénában született (hangolódásként érdemes megnézni a videót róla itt). Ám ahhoz, hogy egy (netán két) érem most is összejöjjön, a szerencse mellett számos más tényezőre is szükség van. Hogy pontosan mikre, azt az érintettektől kérdeztük.

szerint akkor jó egy váltó, ha a kitalált tervet mindenki meg tudja valósítani, és nincs olyan csapattag, akiben kevésbé bíznak.

„Ha valakinél mindig rezeg a léc, és könnyen meg lehet előzni, az sosem tesz jót.

Esetünkben ritkán szokott ezzel probléma lenni. A hibákat ugyanakkor sosem lehet százszázalékosan kiküszöbölni, minden új futamban jöhet egy kis akadály, amelyre az ember nem gondol előzetesen, vagy csak épp megtörik a jég” – mondta.

###HIRDETES###

Burján várhatóan Knoch Viktorral és a két Liuval küzd majd egy váltóban. Elismerte, a januári Eb, amelyen több megingás után lettek harmadikok, kapkodós verseny volt a részükről, de állítja, komoly megmérettetéseken nem szoktak ilyen nagyokat hibázni.

A csapatok négy tagja lökésekkel vált, egymás elé korcsolyáznak be középről. Hivatalosan elég lenne mindenkinek csak egyszer szerepelnie, illetve arra figyelni, hogy a befejező ember két kört fusson, ám szinte minden csapat másfél körönként vált. „Szerintem a kulcsfontosságú elem a lökés, hiszen ha valaki túl korán megy ki elém, akkor nekem utána kell lépnem kettőt, mire az ellenfelem mellettem már ellöki az emberét, ha viszont túl későn jön ki, akkor elkorizom mellette” – nyilatkozta a lányok kiválósága, Ő említette azt is, hogy gyakran elemzik videón egymás hibáit.

Társától, Heidum Bernadett-től azt kérdeztük, mennyire nehéz úgy összerakni egy csapatot, hogy ne legyen kockázata a rossz váltásnak vagy a kicsúszásnak.

„Annyira, hogy lehetetlen. Nálunk mindig benne van az esés a pakliban,

a jég csúszik, törik, néha a bóják is zavarnak, egyszer-egyszer rájuk lépünk. És ha egyben van az egész pakk, akkor négyen, azaz nyolcan váltunk egyszerre” – ecsetelte. Jelezte, ilyenkor még az is számít, kinek mekkora terpesze van. Minél nagyobb, annál inkább át lehet esni rajta.

Kulcsszerep a befejezőemberé is, ez a feladat bizonyára Jászapáti Petrára, illetve valamelyik Liu fivérre hárul majd.

Nevek és időpontok

A nők csapatát Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea és Kónya Zsófia, a férfiakét Burján Csaba, Knoch Viktor, Oláh Bence, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotja. Az ötből négyen szerepelhetnek az elődöntőben és a döntőben, de a kettő között lehet cserélni. Az elődöntők február 10-én (nők) és 13-án (férfiak) lesznek, az A és a B döntőket február 20-án, illetve 22-én rendezik. A rövid pályás gyorskorcsolya eseményei magyar idő szerint rendre 11 és 14 óra között zajlanak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.