Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Negyven percen át volt esély a dánok ellen a felemelő varasdi légkörben

Szélsőjáték nélkül nem lehetett legyőzni az olimpiai bajnokokat az Eb nyitókörében.

Arday Attila
2018. 01. 13. 18:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondanánk, hogy fényűző helyre építették a varasdi sportcsarnokot, a nagy sötétségben és hidegben viszont fényt és melegséget árasztott magából. Háromnegyed nyolckor, negyvenöt perccel az Eb-meccs kezdése előtt az ötezres lelátón már voltak vagy háromezren, abból mintegy száz volt dán, egyenpólóba öltözve. Férfiválogatottunk számára hazai környezetet teremtett rajtuk kívül az egész létesítmény, pedig a szurkolók többsége még odakint volt, igencsak jó hangulatban. 

Azt a hangrobbanást viszont nem ők okozták, hanem a szolidabb benti társaság, amely a melegíteni jövő legjobbjainkat fogadta a pálya környékén. Nem sok nehezebb ellenfelet lehetett elképzelni a nyitómeccsre, mint az olimpiai címvédő Dánia, de a tavalyi vb-n, a nyolc közé jutásért is összejött ellenük a bravúr.

Bartók Csabát, a szegediek egykori válogatott átlövőjét délután négy óra tájban még egy Balaton menti benzinkútban láttuk nyugodtan kávézni, este nyolc felé már jóval idegesebbnek tűnt a csarnokban.

Magyar mezben, kifestve, sállal a nyakában többek között fiáért, a huszonegy éves Donátért szurkolt, aki az Eb egyik nagy felfedezettje lehet a felkészülési meccsek alapján. A székelyudvarhelyi édesapáról egyébként e napon derült ki, hogy a Fidesz egyik jelölje lesz a választáson, a szegedi 1-es körzetben. A 2-es körzetben pedig B. Nagy Lászlót indítják.  

Mi egy B. nélküli Nagy Lászlót láttunk itt Varasdon, ő is szegedi, illetve 2012 óta veszprémi, és ezt a világversenyt már a lelátóról nézi. A posztján, a balkezes átlövők között éppen Bartók Donát játszhat többek között, akitől az édesapja félórányi játékra számított. Legalábbis úgy tippelt a balatoni benzinkútnál, hogy ennyit ad neki Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány. Az pedig a meccs fele, első világversenyén nem is lenne rossz. 

A kezdésre dugig telt természetesen a csarnok, a dánok ekkor már háromszázan voltak, és mi tagadás, gyönyörűen énekelték a himnuszukat most is. Ami a miénk alatt volt, azt úgysem lehet leírni.

 

 Balkezes átlövő nélkül kezdtek az északiak, nekünk viszont volt a pályán kettő is: Balogh Zsolt a saját pozíciójában, Ancsin Gábor a szélen. Egy következő támadásnál viszont már éppen fordított volt a helyzetük, Ancsin mindjárt hatalmas gólt is ragasztott Landin kapujába, ezzel lett 2-2. Toft Morten Olsennel vívott gólpárbajt, mindketten irányítók (3-4 ide). Mikkel Hansen rendre belőtte a heteseket. Tíz perc eltelt kapusvédés nélkül mindkét oldalon, végre Mikler fogott egyet. Nekünk viszont nem nagyon akartak hetest ítélni. 

Lassú volt a játék. Ez ugyan nem Vranjes stílusa általában, most nem bántuk, egy északi csapat ellen ez sosem baj.

Az eredmény is ezt mutatta, félidő felénél 8-7 volt oda. A védekezésen volt mit javítani, időt is kért a magyarok szerb-svéd kapitánya. 

A támadásainknál addig inkább a jobbszárny működött, Balogh Zsolttal az élen. Emberhátrányban viszont nagyon könnyen kaptuk a gólokat.  

Érezhetően felgyorsult a játék a félidő hajrájához közel, de tartottuk a lépést a dánokkal, gyors középkezdéses gólra is volt erő, a Bodó Richárd helyére érkező Dzsamáli Imán lőtte. Vranjes forgatta a csapatot, Császár Gábor irányított, Bartók Donát lett a jobbátlövő. És mindjárt akkora gólt ragasztott a jobb felsőbe, hogy édesapja örömében és meghatódottságában arcát a kezébe temette. A következőt már páros lábra ugorva ünnepelte, ezzel lett 14-12, de sajnos oda, mert közben a dánok kapust cseréltek, és Jannick Greennel már meggyűlt a bajunk. 

Négy lövésből három gólnál tartott a pályán lévő Bartók, egyre feljöttek a mieink, miután a közönség nagy örömmel nyugtázta, hogy Mikkel Hansent kiállították.

Ligetvári Patrik üres kapura egyenlített, az egekig emelő légkör uralkodott a csarnokban. Mi, magyar újságírók a szünetben már arról beszéltünk, a szokásosnál is nagyobb bennünk a drukk ilyen közönséget látva, hallva.

A pályán viszont megint könnyen kaptunk gólokat, és elmentek a dánok kettővel, hárommal. A széleken is nagyon veszélyesek voltak, szemben a mieinkkel. Ez volt a különbség. Vranjes időt is kért negyven perc után, tenni kellett valamit, elakadtunk. Mikkel Hansen, a világ egyik legjobbja viszont végleg lemehetett a pályáról egy újabb kiállítás nyomán. Ettől viszont még nem játszottunk jobban, emberelőnyben sem. Négy volt már oda, öt lett negyed órával a vége előtt. Hansen helyén Michael Damgaard és Rasmus Lauge Schmidt lőtte a gólokat, Vranjesnek megint időt kellett kérnie, nem is maradt több ilyen lehetősége.

Ancsin szélről volt eredményes, de néhány pillanattal később kiállították, és gólt kaptunk hetesből. Kezdett elmenni a meccs, a kapuba Borbély Ádám jött. Green sajnos továbbra is jól védett.

A csarnokot pedig a dánok éneke zengte be, minden helyzetből gólt lőttek, távolról és közelről is. Tíz volt közte, hazaindultak a magyarok, a vége 32-25 lett. Folytatás hétfőn, a spanyolok ellen. 

„A drukkon már átestem a svédek elleni felkészülési meccseken – mondta a Magyar Nemzetnek Bartók Donát, akinek a személyében egy nyílt tekintetű fiatalembert ismertünk meg. –

Megható volt ezt a közönséget megtapasztalni, de amint elkezdődött a meccs, már csak a játékkal foglalkoztam. A második félidőben a dánok védekezésben változtattak a mi oldalunkon, előrébb jöttek, nehezebb volt gólt lőni. De sok technikai hibát is elkövettünk, ezeket ki kell javítani. Nem hiszem, hogy reális ekkora különbség.”

„Forró fejjel nehéz értékelni – mondta lapunknak Császár Gábor. – A második félidőben nagyon könnyen lőtték a dánok a góljaikat, mi pedig megszenvedtünk értük. Ekkor már nem volt feszes a védekezésünk, pedig az első meccsen még nem fáradhattunk el.”

Ancsin Gábort megviselte a vereség, a földet nézte az interjúzónában, de így is készségesen beszélt velünk. „Végig küzdöttünk, negyven percen át volt esélyünk, de a védekezésünk szétesett, és a dánok kapuscseréje is vitathatatlanul sokat számított. Fel kell állnunk ebből a helyzetből.”

Férfi-Európa-bajnokság, D csoport, 1. forduló

DÁNIA–MAGYARORSZÁG 32-25 (14-12)

Varasd, 5200 néző. Vezette: Gubica, Milosevic (horvátok)

DÁNIA: N. Landin, Green (kapusok), Damgaard 5, Hansen 6 (2), Kirkelokke, M. Landin 2, Lauge 7, Lindberg 2 (2), Mensah Larsen 1, Mortensen 3, Mollgaard, Olsen 3, Svan 1, H. Toft Hansen 2, R. Toft Hansen, Zachariassen. Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen

MAGYARORSZÁG: Mikler, Borbély (kapusok), Ancsin 2, Balogh 3, Bánhidi, Bartók 4, Bodó 3, Császár 2, Hornyák, Dzsamáli 2, Juhász, Lékai 5 (1), Ligetvári 1, Schuch 3, Szöllősi Sz., Vilovski. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes

Kiállítások: 10, ill. 10

Hétméteresek: 4/4, ill. 2/1

A csoport másik meccsén: Spanyolország–Csehország 32-15 (16-9)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.