Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Tizennégyezer doppingtesztet végeztek el tavaly

Hetven százalékkal több sportolót ellenőriztek 2017-ben, mint a megelőző évben.

MTI
2018. 01. 18. 18:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly tizennégyezer doppingtesztet végeztek el a februári phjongcshangi téli olimpia tisztasága érdekében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtöki tájékoztatásában közölte, ez 70 százalékos növekedés 2016-hoz képest. A doppingellenőrök április és december között hatvanegy nemzet több mint hatezer sportolóját ellenőrizték.

Az év utolsó két hónapjában kétszer annyi orosz sportolótól vettek mintát, mint bármely más nemzet képviselőitől. Ennek hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentésben kifejtették azt is, hogy az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az oroszok phjongcshangi részvételéről december elején döntött a NOB: az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) azonnali hatállyal felfüggesztette, így az orosz sportolók indulását csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte. Ennek nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták: nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, így „Olimpiai Sportoló Oroszországból\" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek majd Dél-Koreában.

Az idei ötkarikás játékokat február 9. és 25. között rendezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.