Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium

A sportolószerelem nem ismer határokat, Phjongcshangban is dúl a lamúr

Valentin-napon kicsit más szemmel nézünk a sportolótérképre is. Gazdagok és szépek; magángéptől a börtönig.

2018. 02. 14. 11:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A pénz nem boldogít” – tartja a közhely, ami épp attól az, hogy igaz. Érvényes volt a nagy nőfaló hírében állt golflegendára, Tiger Woodsra is; noha ő volt az első, aki sporttal szerzett vagyonát tekintve átlépte az egymilliárd dollárt, a magánéletben nem találta meg a számítását. Öt éve aztán nagy fába vágta a fejszéjét, magánrepülőt küldött Lindsay Vonn olimpiai és világbajnok sízőért, egyenesen az ausztriai Schladming mellé, hogy az épp akkor, épp ott súlyos balesetet szenvedő szőke sportolónő pályafutását megmentse.

Szerelmük révbe ért – Vonn el is vált Woodsért –, de három évig sem tartott. 2015. májusi szakításukkal nagy kárt is okoztak azoknak a brit fogadóirodáknak, akik szerelmük hajnalán négyszeres pénzt ígértek arra az esetre, ha 2015 januárjában még együtt lesz a sztárpár.

Woodshoz hasonlóan szédelgő életmódot folytatott a szintén amerikai André Agassi is, nem sikerült neki sem „elsőre”: de ma már két gyermekét együtt terelgeti a hozzá hasonlóan óriási teniszmúltú német Steffi Graffal (kettejüknek együtt 30 Grand Slam-diadala és két olimpiai elsősége van), 17 éve házasok.

Marion Jones, a tékozló leány

Bár tartja magát ahhoz, hogy szerek nélkül is olimpiai bajnok lett volna, erre már sosem derül fény, csöbörből vödörbe került az amerikai sprinter Marion Jones élete. Sokan már amiatt is kritizálták, hogy 23 évesen, 1998-ban hozzáment a nem túl szimpatikus megjelenésű C. J. Hunter doppinggal lebukott súlylökő-világbajnokhoz, de Jones sikerekkel válaszolt: öt éremmel tért haza Sydney-ből. 2002-ben aztán elváltak, ami megpecsételte Jones sorsát is. Noha újra megtalálta a boldogságot egy atléta (Tim Montgomery világbajnok sprinter) oldalán, és közös gyermekük is született, később együtt buktak le tiltott szerek használatával – s éppen az exférj vallott a futónőre, aki ezután még pénzmosási és csekkhamisítási ügyekbe is keveredett, csoda, hogy 2008-ban fél év börtönnel megúszta. Ekkor persze Marion Jones már újra férjnél volt, sydney-i bronzérmes sprinter barátja, a barbadosi Obadele Thompsonnak szült újra fiút, majd egy lányt is.

Maradva még külföldön, de visszarepülve az időben a legnagyobb áldozatot a szerelemért az ötszörös olimpiai bajnok Nadia Comaneci és a kétszeres aranyérmes Bart Conner hozta. 1976-ban egy amerikai tornászversenyen szerepeltek együtt, a román lány 15 éves volt, de az amerikai fiú is még csak 18. Öt évet várniuk kellett, hogy szerelmük beteljesedhessen, 1989-ben, a Ceausescu-diktatúra alkonyán Comaneci hazánkba szökött, innen távozott az Egyesült Államokba, ahol 1994-ben jegyesek lettek, 1996-ban Bukarestben pedig irgalmatlanul nagy lagzit csaptak. Ma közös sportközpontjuk van, az asszony aktívan jótékonykodik is.

Itthon „álompárnak” mondják Vincze Ottó volt válogatott labdarúgót és feleségét, Görbicz Anitát, aki a Győr háromszoros Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázója. A Kisalföldön mindenki emlékszik arra a 2013. májusi délutánra, amikor az ETO Parkban a futballcsapat mérkőzésének szünetében több ezer szurkoló előtt Vincze megkérte a női kéziválogatott csapatkapitányának kezét. A győri levegőben lehetett valami, ugyanis a győri futballcsapat akkori játékosa, Nikola Trajkovics szintén helyi kézislány – a norvég Katrine Lunde – szívét ejtette rabul.

Szerelmek Phjongcshangban

A jelenleg is zajló téli olimpián a britek rövid pályás gyorskorcsolyázó csillaga, a magyar válogatottal gyakran együtt edző Elise Christie és a mi büszkeségünk, Liu Shaolin Sándor évek óta egy párt alkot, közös bennük az is, hogy Phjongcshangból már van egy-egy ötödik helyük 500, illetve 1500 méteren. Nagy Konrád gyorskorcsolyázónk szíve szintén külföldi lányért dobog, az olimpiai felkészülését szavatoló kanadai válogatott tagja az ő barátnője. Nagy 29. helyet jelentő futása előtt csókot is váltottak a jég szélén.

A curling vegyespáros versenyében a bronzérmet pedig egy orosz házaspár szerezte meg, valószínűleg otthon is sokat gyakorolják a söprést...

Imre Gézának és Kökény Beának az 1996-os, atlantai olimpia „fajult” házasságig. A világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó elárulta, ki nem mondott szabály volt a magyar csapatban, hogy aki érmet szerez, maradhat a játékok végéig. „Első nap megnyertem a bronzérmemet, így jöhettem haza a végén az aranygéppel. Huszonegy éves voltam, abszolút ráértem, akkor ismerkedtem meg a válogatott és a Ferencváros kézilabdázójával, Beával” – idézte fel a riói olimpia után adott interjújában a Magyar Nemzetnek.

19 éve házasok, két gyermekük van. S egyáltalán nem cikizésképpen, de közös sportsors is jutott nekik: Kökény tagja volt a 2000-es olimpiai döntőt 20-14-ről elbukó nemzeti csapatnak, Imre pedig 14-10-es vezetésről, zsinórban 5 tust benyelve lett ezüstérmes Rio de Janeiróban.

Már 1952 (Helsinki) is gyümölcsöző volt az élethosszig tartó szerelem szempontjából. A csehszlovák Zátopek házaspár tagjai ráadásul ugyanazon a napon lettek olimpiai bajnokok; a férj 5000 méteres síkfutásban, a feleség gerelyhajításban. Gyarmati Dezső és Székely Éva két éve voltak házasok, amikor ugyanott mindketten révbe értek – vízilabdában, illetve úszásban. Az ő közös történetük azonban 1964-ben véget ért. Gyarmati csapattársa, Lemhényi Dezső a helsinki olimpia után kelt egybe Tass Olga tornásszal, aki viszont már feleségként, 1956-ban lett olimpiai bajnok.

Bár közös videoblogot is indítottak a tavaly nyári vizes-vb előtt, nem lubickol már a boldogságban pillangó- és Sebestyén Dalma mellúszó.

Évek óta kitart egymás mellett viszont megannyi férfiszív megdobbantója, és válogatott úszótársa, a nála két és fél évvel fiatalabb Telegdy Ádám.

A honi uszodavilág álompárja lenne a korábban Molnár Ákossal is járó és edzője (tavaly nyár óta férje is), Petrov Iván, ha ebben a „műfajban” nem volna híresebb náluk és Shane Tusup – ha ugyan aktuális lesz valaha még ez a kijelentés. A slusszpoén kedvéért: Petrovék szintén győriek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.