Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Botrány a síszövetségben – kizárták az épületből a megválasztott elnököt

Többek között megkérdeztük Bajai Andrástól, hogy kinek az utasítására nem léphet be az épületbe.

Lukács Csaba
2018. 02. 21. 14:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint már be sem engedik a Magyar Sí Szövetség épületébe a november végén megválasztott elnököt, Bajai Andrást, aki emiatt a Radnóti Miklós utcai épület előtt tart sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt 11 órakor.

A szövetség élén egyébként nagy a mozgás: Kálomista Gábor tavaly májusi lemondása után a miniszterelnök egyik főtanácsadóját, Megyesy Jenőt választották meg, de ő is csak négy hónapig bírta – egyebek között azért mondott le a szervezet éléről, mert hiába rendelte meg a közhasznú szervezet átvilágítását egy nemzetközi könyvvizsgáló cégtől, a síszövetség gyakorlatilag elszabotálta az adatszolgáltatást.

A szervezet más típusú botrányoktól is hangos: a jelenleg is zajló phjongcshangi téli olimpián egy olyan amatőr sportolót indítottak magyar színekben, akiből világszerte mém lett, mert az egyébként kötelező trükkök nélkül teljesítette a pályát. A félcsőben szereplő Swaney Elizabeth úgy indult az olimpián, hogy a szövetség tagjai nem is látták őt versenyezni.

Sikerült elérnünk Bajai Andrást:

– Ön az elnök, de nem mehet be a síszövetség épületébe. Hogy létezik ez?
– Úgy tudom, a szövetség Dél-Koreában tartózkodó főigazgatója utasította az alkalmazottakat, hogy ne engedjenek be. Egyébként sem volt nagy értelme bejárni, mert megválasztásom óta az iroda munkatársai részéről semmiféle együttműködési szándékot nem tapasztaltam. Hiába kértem, a dokumentumokba nem engedtek betekintést, az általam vezetett szervezettel megkötött szerződéseket sem láthattam. Ennek ellenére súlyos gazdasági szabálytalanságokra utaló jelekre bukkantam, vannak tárgyi bizonyítékaim is, és a tapasztalataimat jeleztem a nemzetközi szövetségnek is. Ilyen körülmények között nem tudom biztosítani, illetve ellenőrizni a síszövetség törvényes működését, pedig elnökként ez is a feladatom.

– Bár a választáson voltak súlyos viták, elég simán nyert novemberben, 52 szavazattal a 11 ellenében.
– Nézze, nem tagadom, én is a szövetség szürke eminenciásának, dr. Kaszó Klárának az embere voltam, engem is az általa működtetett szavazógép választott meg. Bíztam abban, hogy elnökként tudok dolgozni vele, elfogadja az észérveimet, de csalódnom kellett. A probléma gyökere az, hogy sok éve valójában ő vezeti az egész szövetséget. 102 tagszervezetünk, ez talán több is, mint ahány igazolt versenyzővel rendelkezünk. Alapos gyanúm, hogy ezek nagy része fiktív szervezet, abból a célból, hogy mellette voksoljanak. Így a versenyzők nyolcvan százalékát képviselő szervezeteket le tudják szavazni. A síszövetségben nincs olyan állás vagy pozíció, amiről nem az RTL jogi igazgatója, dr. Kaszó Klára döntene.

– Az előző elnök, Megyesy Jenő át akarta világíttatni a szövetséget egy nemzetközi könyvvizsgáló céggel, de aztán lemondott, mikor számára is kiderült, hogy akadozik az adatszolgáltatás.
– Azóta elkészült egy jelentés, de az csak abból dolgozhatott, amit nekik megmutattak. A jelentést hiába kértem, nem mutatták meg a szövetségben – végül a könyvvizsgáló cég adta ide, miután bebizonyítottam, hogy én vagyok az elnök. Egyébként hiába vagyok az, a bíróságon még nem jegyeztettek be, bár rég lejárt a törvényes határidő. Elszabotálta az adminisztráció, és nem csak ezt – amióta elnök vagyok, tizenhárom elnökségi döntés született (többek között az olimpiai nevezésekről), de ezek egyike sem nyilvános, nem voltak kiküldve a tagoknak, és a honlapra sem tették fel. Ezen döntések során is rendre kisebbségbe maradtam, nem vették figyelembe az érveimet. Tudomásom van törvénytelen elnökségi határozatról is.

– Miért volt szükség a Magyar Sí Szövetség közhasznú státuszának a megváltoztatására?
– Hogy többé ne lehessen kikérni a közérdekű adatokat. Ezt eddig úgy oldották meg, hogy a szövetség székházában nem is tartottak szerződéseket, azokat az ügyvédnő irodájában tárolták. Amikor Kálomista Gábor tavaly tavasszal lemondott, a mérlegadatokban volt egy 160 millió forintos eltérés. A tagság hiába érdeklődött, a miértre azóta sem kaptak magyarázatot. Számomra nagyon fájdalmas, hogy pont egy jogász veszi semmibe a törvényeket. Egykori versenyzőként és edzőként zavar az arrogancia is, amelyet a versenyzőkkel, szülőkkel és edzőkkel szemben a síszövetség vezetése tanúsít.

– Ön is lemond, mint elődei? 
– Felveszem a kesztyűt. Ha én is lemondanék, minden maradna a régiben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.