Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Federerék búcsújával új korszak köszönthet be a teniszben

Az ATP szélsőségesen átszabná a szabályokat, hogy a fiatalok számára is élvezetessé tegye a sportágat.

Gabay Balázs
2018. 02. 20. 19:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A tenisz jelenleg nagyon jó állapotban van, mondhatnám, makkegészséges, de azért, csakúgy, mint a testünkkel, ezzel is óvatosan kell bánni.” Ezt az egykori sztárjátékos, Mats Wilander mondta az Origónak hét évvel ezelőtt. Szavait 2017-ben annyival finomítjuk, hogy a tenisz köszöni, jól van, de lassan ideje fölkészülnie rá, hogy ha a jelen legnagyobb sztárjai kiöregednek, és leteszik az ütőt, bajba kerülhet a talán legnagyobb pénzügyi jólétben tobzódó sportág.

Bizonyos felmérések szerint napjainkban a teniszt élőben és televízión keresztül követők átlagéletkora 61 év. A férfi játékosok legfőbb érdekvédő szervezete, az ATP tavaly rögzítette, hosszú távon gondolkodva ez nem jó irány, nyitni kell az ifjak felé. Csakhogy a fiatalokat egyre kevésbé kötik le a 3-4 órás mérkőzések, ezért a Chris Kermode által vezetett szervezetben már egy ideje törik a fejüket, hogyan lehetne a hagyományok tiszteletben tartása mellett nézőbaráttá, vagyis rövidebbé, egyben akciódúsabbá tenni a világ ötödik legnépszerűbb sportágát.

Ennek mentén ötölték ki például odafent a Fast4Tennis rendezvényeket. Az ausztrál szövetség kezdeményezésére 2015 óta gálameccsekre hívják a világ legjobbjait, ahol teljesen új fajta szabályok szerint játszanak. Az adogatóudvarba érkező necces szerva esetén nincs ismétlés, megy tovább a játék. Egy játékon belül 40-40-nél nincs előny, hanem döntő pont jön, a szetteket pedig 3-3 után tie-break zárja le, tehát csak 4 game-et kell nyerni egy játszmán belül. A fenti cél teljesül: fölgyorsul, élesebbé válik a küzdelem a pályán.

A módosításokat a világ hét legjobb 21 éven aluli játékosát tömörítő Next Gen sorozat milánói döntőjében és a Hopman-kupán is tesztelték a vegyes párosoknál. Továbbá idén január 10-én Melbourne-ben megrendezték a Tie Break Tenst. A formabontó meccsek lényege, hogy nincsenek szettek, csak tíz pontig menő, kvázi tie break küzdelmek, nyolc versenyzővel, ami soha nem látott módon pörgette föl a mérkőzéseket – egynapos villámtornának is lehetne hívni.

Nadal vs. Pouille januárban Melbourne-ben: 

Az ATP kifejezett célja itt is új nézőközönséget bevonzani, vagyis a megszólítani a fiatalokat. – Meg kell próbálni még fogyaszthatóbbá tenni a sportágat a következő generáció megváltozott szokásainak figyelembevételével – emelte ki Kermode 2017 végén.

Hazai pálya

A magyar országos bajnokságban 2018 januárjától a 18 év alatti korosztályoknál necces szerva után, ha adogatóudvarba megy a labda, nincs ismétlés, felnőtt-csapatbajnokságban döntő szett helyett tízes tie break dönt. A fedettpályás ob-n szettenként egyszer bemehet játékosához az edző tanácsokat adni.

Fenti szabályváltoztatások mellett egy sor más módosítást is tervez az ATP, amiket szintén kipróbáltak a milánói Next Gen-fináléban. Ilyen volt, hogy az oldalsó lelátórészeken játék közben is szabadon mozoghattak a nézők. A szervezet ezt szintén a magukat hamarabb elunó, fiatalabb szurkolók miatt eszelte ki. A 25 másodperces adogatási időt az Australian Openen immár óra méri, illetve a bemelegítésre szánt öt percet senki sem lépheti túl. A szervezet rövid távon eltüntetné a vonalbírókat, és csak a vezetőbírót hagyná meg székében, akinek a sólyomszem (vagyis a videobíró) segítene minden kétes ítélet esetén. Szintén fontos újítás, hogy Milánóban már lehetett coachingolni, vagyis a játékosok fejhallgatón keresztül a pihenők alkalmával megbeszélhették edzőjükkel, hogyan tovább. Eddig ezt legföljebb a lelátóról be-beüvöltve tehették meg az edzők – büntetést kockáztatva.

Egy kis betekintés a Next Gen lebonyolításába: 

Lépésről lépésre az összes felnőtt versenyen szeretné bevezetni az ATP a fenti változtatásokat, ami teljesen átszabná ennek a rendkívül konzervatív sportágnak a kereteit. Köves Gábort, a magyar Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitányát kértük meg, mondjon véleményt a reformtervekről.

A szakember úgy látja, a szurkolók szabadabb mozgásának engedélyezésével nincs gond, az adott szektorok kívül esnek a játékosok látószögén, és hamarosan be is vezetik a módosítást. A 25 másodperces adogatási idő betartatásával azoknak a játékosoknak vehetik el az egyik fegyverét, akik – mint például Novak Djokovic vagy Marin Cilic – pszichológiai hadviselésként a végtelenségig pattogtattak a szerva előtt.

Köves Gábor a játékos és az edző közti mikrofonos kommunikációt hasznosnak tartja, persze ez olyan teniszezőknek nagy segítség, akik jelentősen támaszkodnak a segítő szavakra. Sávolt Attila például nekünk korábban hangsúlyozta, kifejezetten ilyen versenyző, ők még a büntetés kockázatát vállalva is szót váltottak meccsek közben.

A necces szervák utáni folytatással a kapitány szerint azok járhatnak jobban, akik sűrűn adogatnak a háló tetejéhez igen közel, de ilyen játékosból nincs sok. Ennél érdekesebb volna, ha az ATP eltörölné a második adogatást. – Ez kicsit játékosabbá tenné a teniszt, hiszen az adogatógépek innentől nem feltétlenül erőltetnék az irgalmatlan erejű szervákat, inkább a pontos végrehajtás kerülne előtérbe. Arról, hogy a sólyomszem technika helyettesítse mindenhol az emberi szemet, az a meglátása, hogy meg lehet csinálni, csak ehhez minden tornán ki kellene építeni a rendszert, ami magas költséggel jár.

A sportágat legradikálisabban átszabó lépés a négy nyert játékig tartó játszmák bevezetése volna. – Kicsit komolytalanabbnak látszik, mint a mai hosszabb szettek, meccsek.

Ez a döntés alapjában megváltoztatná a teniszt. A Grand Slam-tornákon egyelőre nem támogatnám a négy nyert game-ig tartó szetteket. Képzeljünk el egy wimbledoni meccset, ahol a játszmák akár tizenöt perc alatt is eldőlhetnek, így egy mérkőzés akár egy óra alatt befejeződhet.

A fizikai megterhelés csökkenése pozitív lenne a játékosoknak, de a GS-versenyek hagyományosan arról szólnak ma, hogy ki bírja tovább szusszal a három nyert szettig menő küzdelmet.

Köves Gábornak ebben igaza van, de az ATP-nek záros határidőn belül el kell döntenie, akar-e néhanapján olyan meccseket, amilyet 2010-ben John Isner játszott Nicolas Mahut ellen Wimbledonban. Mivel itt két game különbséggel kell nyerni a döntő szettet, a két játékos három napon át teniszezett, összesen 11 órán keresztül. Végül Isner 70-68-ra nyerte a döntő játszmát.

Nem szabad megfeledkezni az ATP és a versenyzők közti talán legkényesebb vitáról sem, ez pedig a játékosok részesedése a tornák díjazásából. A világ legjobban kereső harminc sportolója között több teniszező is akad, ennek ellenére a játékosok nem maradéktalanul elégedettek helyzetükkel. Ennek legfőbb oka, hogy a viadalok összdíjazásának még mindig csak a 7-8 százalékát kapják meg, a többi marad a szervezőknél. Ha csak a négy Grand Slam-viadalt nézzük, összesen mintegy 171 millió dollárról beszélünk, a tét tehát komoly. Az ATP, hogy növelje a teniszezők elégedettségét, folyamatosan próbálja emelni részesedésüket, de így is van rá minimális esély, hogy ha nem teljesülnek a követeléseik, egyszer sztrájkba lépnek.

– Más sportágakban a verseny bevételének 45-50 százalékát adják a versenyzőknek, a tenisz egyelőre igencsak elmarad ettől.

– Úgy hallottam, hogy emiatt a GS-versenyeken nemsokára 50 ezer dollárról 100 ezerre növelik az első fordulós vesztes pénzdíját is. Ez egyébként a fogadási csalások számát is csökkenheti a teniszben. A selejtezős díjazást is föl kéne emelni, mert rengeteg olyan nem top 100-as versenyző van, aki az életét teszi arra, hogy jó teniszező legyen, de csak a legjobbak aratnak igazán. Bojkott nem hiszem, hogy lesz, mert azért így sem keresnek rosszul a teniszezők.

Hogy mikor, milyen formában kellene behozni a felnőtt versenyekre az új szabályokat, Köves Gábor nem tud biztos válasszal szolgálni, inkább üzleti példát hoz. – A dolog úgy működik, mint a tőzsdén. Az van nyert helyzetben, aki már előre látja, merre kell lépni, hogy nyerjen vele a sportág – véli, hozzátéve: amíg a nagyok játszanak, nincs veszélyben a nézettség.

Novak Djokovic, Rafael Nadal, Stan Wawrinka, Andy Murray, Nisikori Kei: az elmúlt évek GS-győztesei közül öt klasszis, akik sérülés miatt vagy el sem indultak, vagy a legjobb nyolc között – jórészt korábbi sérülésüknek köszönhetően – kiestek Melbourne-ben. A kérdés az, vajon ha ők már nem lesznek, a szponzorok és a szurkolók látnak-e ugyanannyi fantáziát az újakban, hogy rájuk is pénzt áldozzanak? A tenisz hosszú távú fejlődési pályáját talán leginkább meghatározó kérdések egyike ez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.