Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kim Dzsongun nem mehet az olimpiára

Nem egyszerű a közel ötszáz fős északi delegáció beutaztatása sem.

Lukács Csaba
2018. 02. 02. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenlegi állás szerint 26 állam- és kormányfő lesz jelen a téli olimpián, és ebből tizenhat mindjárt a jövő pénteken esedékes phjongcshangi nyitóceremónián. Lapunk információ szerint a helyi idő szerint este nyolctól kezdődő ünnepségre bejelentkezett Abe Sinzó japán miniszterelnök, de ott lesz a német és a szlovén elnök, a svéd király, valamint a norvég és a holland miniszterelnök is. Hogy Észak-Koreát milyen szintű vezető képviseli (Kim Dzsongun biztosan nem lesz ott), azt még nem tudni. És itt jönnek a problémák.

Észak-Koreával kapcsolatban ugyanis számtalan nemzetközi szankció van életben, és ez komoly fejfájást okoz mind a szervező országnak, mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). Arról már beszámoltunk, hogy az olimpia összes részt vevő sportolójának jár ugyan egy 1100 dollár értékű mobiltelefon a rendezvény főszponzorától, a Samsungtól, ám a NOB egyelőre nem tudja, hogy a 22 észak-koreai sportoló átveheti-e az ajándékot. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által életbe léptetett szankciók ugyanis tiltják a luxustermékek és elektronikai cikkek Észak-Koreába juttatását.

Nem egyszerű a közel ötszáz fős északi delegáció beutaztatása sem. (Mellékszál, de Észak-Korea a sportolók és edzőik mellett „szurkolókat” is küld-küldött az eseményre – gyanítható, hogy a lelkes drukkereknek van egyéb feladatuk, netán rangjelzésük is otthon, amikor épp nem szurkolnak.) A két ország között jelenleg nincs működő szárazföldi határátkelőhely, így légi megoldást kerestek. Észak-koreai repülőgép a szankciók miatt nem kaphatott repülési engedélyt délre, ám amikor a déliek gépet akartak küldeni Phenjanba, kiderült, hogy a fuvar miatt megbüntethetik a légitársaságot is, évekre kitiltva az ENSZ BT rendelkezéseit betartó országok légteréből. Végül hosszan egyeztetés után sikerült megtalálni azt a jogi kiskaput, amelynek köszönhetően elindulhatott egy déli repülőgép az északi delegáció után.

Az északiak egyébként saját biztonsági szolgálatuk által védett szállodában laknak – gyaníthatóan nem az idegenek behatolását akarják meghiúsítani (bár a nemzetközi sajtó már most élénken érdeklődik minden velük kapcsolatos részlet iránt), hanem a sportolók és a stáb egyben tartására kell figyelniük. Az ugyanis nagy blamázs lenne a kommunista országnak, ha a gyűlölt délen kérne valaki menedékjogot a hivatalos delegáció tagjaiból.

Végére maradt a kérdés, Észak-Korea milyen szinten képviselteti magát a nyitóceremónián? Egyelőre nem tudni, de a felső vezetésből, netán Kim Dzsongun családjából hiába is indulna bárki, mert rájuk utazási tilalom vonatkozik, sőt, a párt magas rangú vezetői, valamint a kormánytagok sem utazhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.