Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Szilágyi Liliána: A májam, a vesém, az inzulinom instabilan működik

Nem hallgattam a testemre, sem pedig a szívemre. Elárultam saját magamat – Eb-ezüstérmes úszónk arról, hogyan lett bulímiás.

MN
2018. 02. 20. 18:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eb-ezüstérmes és kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszónőnk őszintén beszámolt a blogján betegségéről, mely sokáig közvetlen környezetében sem volt ismert. Mint írja, pszichés problémától szenved, szorong, és bulimiás is. Gyerekkora óta küzd a ránehezedő nyomással, a sok elvárással: „legyek okos, ügyes, mosolygós, sikeres, tökéletes”. Szülei többféle sportot kipróbáltattak vele, hogy lefogyjon. „Kiskoromban husi gyerek voltam” – láttatja magát a helytelen elvárások fényében. Eleinte balettre és ritmikus gimnasztikára járt.

„Ahogy múlt az idő, elkezdtem sikeres lenni mind a sportban mind a tanulmányokban. Rengeteg csodás lehetőség és cél volt előttem, a körülöttem levők pedig biztosítottak arról hogy csinálnom kell. Én pedig minden szinten azon voltam hogy ennek meg is feleljek. Szerettem volna a sikereimmel örömet okozni mindenkinek és ennek az érzésnek alárendeltem mindent.” Mint a 21 éves sportoló megjegyzi, ez annak a kezdete volt, hogy ne érezhesse jól magát, hiszen felborult a bioritmusa a napi 8 órás edzések miatt.

Sem az étkezés nem volt megfelelő számára, sem a stresszt nem tudta kezelni. A fájdalom állandósult a testében, így az iskolában sem tudott kellőképpen odafigyelni. „Hétköznapokon reggel 5-től este 11-ig rohantam edzések és az iskola illetve magánórák között.” Sokszor enni sem maradt ideje. „Elfelejtettem hallgatni a testemre, ami egyre csak jelezte, hogy ereje végét járja, és ha így folytatom, nem lesz jó vége.”

Aztán jött a bulimia. Első alkalommal, amikor kihányta az ételt, még segítséget kért, ám leintették. „Nem az én dolgom” avagy „Ne reagáljam túl” – hangzottak a reakciók. Mindezt személyre szabott bűnhődésnek gondolta, mert nem tudott százszázalékos lenni. Majd a hánytatásból rendszer lett, míg végül két éve tudatosult benne, hogy ennek komoly egészségkárosító hatása lehet. Jelentkeztek is a bőrproblémák és a hasi tünetek.

„A májam, a vesém, az inzulinom és az összes vitaminom és hormonom instabilan működik. Az immunrendszerem gyenge, és a bőröm semmilyen védelmet nem képez magának ezáltal. Nemcsak mint élsportoló, de mint egy hétköznapi ember sem vagyok egészséges” – összegzi. Az úszónő az elmúlt két évét igazi küzdelemnek élte meg, melyből mostanában kezd kilábalni, hiszen már képes szembesülni a problémáival. Majd átgondolta, valójában melyek a külső elvárások, illetve melyek azok, amelyeket saját maga támasztott. Elkezdte jobban megismerni saját magát, ez bizonyult a jó útnak. Kínos élményeit azért is írta meg, hogy segítsen azoknak, akik hasonló helyzetben vannak. „Így, az üzenetem nektek, mindannyiótoknak az az, hogy ne féljetek a változásoktól, attól hogy felvállaljátok magatokat és kövessétek az álmaitokat. Hogy azok legyetek, akik akartok lenni!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.