Nincs olyan, aki az utódja lehetne

Paolo Rossi és Fabrizio Ravanelli után egy újabb itáliai legenda jött el a már-már hagyományos CIB Italia Focitábor sajtótájékoztatójára Franco Baresi személyében. Az AC Milan és az olasz válogatott egykori csapatkapitánya egyebek között arról is beszélt, a hétszeres BL- és BEK-győztes lombar­diai klub jó úton halad új amerikai tulajdonosával afelé, hogy ismét nagy legyen.

Ch. Gáll András
2019. 04. 30. 14:58
null
A legendás középhátvéd szerint a Milan megindul felfelé F Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini – minden idők egyik legcsodálatosabb klubcsapatának, a Milannak hátvédsora a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján. Ennek a tökéletesen záró védelemnek a tengelyében Franco Baresi kergette őrületbe az ellenfél csatárait elegáns, határozott, mégis kristálytiszta futballjával. A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes, világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes, 81-szeres olasz válogatott legenda a Milan márkanagyköveteként járt Budapesten, népszerűsítendő a CIB Italia Focitábort, amelyben június 17. és 23. között 112 kiválasztott magyar kisdiák – 8 és 14 év közötti fiúk és lányok – ad számot tudásáról olasz edzők irányításával, s akik közül a három legjobb eljut Covercianóba, az „olasz Telkibe”, az azzurro, az olasz válogatott központi edzőtáborába.

„Mielőtt bárki is arra gondolna, hogy esetleg protekciós szülők nyomása is érvényesülhet a szerencsés hármak kiválasztásánál, gyorsan leszögezném: a szülők nem is férkőzhetnek a kiválasztást végző olasz szakemberek közelébe, s különben is: a Milan, az eseményt szponzoráló CIB Bank és a focitábort szervező Sport Goals cég nem játszhatja el a renoméját egy esetleges sumákolással” – biztosította a tegnapi sajtótájékoztató résztvevőit Marco Schembri, a Sport Goals ügyvezetője, akinek szavaira maga Baresi is nagyokat bólogatott.

– Jómagam legalább tíz éve nem jártam Budapesten. Meglehetősen hézagosak a magyar futballal kapcsolatos ismereteim és az élményeim, bár 1989-ben és 1991-ben csapatkapitányként ott voltam a válogatottunkban, amikor Tarantóban 4-0-ra, majd Salernóban 3-1-re győztünk Azeglio Vicini irányításával – idézte fel játékoskorának emlékezetesebb pillanatait Baresi, aki húszéves élvonalbeli karrierjét az első perctől az utolsóig imádott klubja színeiben töltötte.

– Détári Lajosról, akivel keresztezte egymást pályafutásunk Itáliában, csak halvány emlékeim vannak, de például amikor az imént azt kérdezték, hogy Puskás Ferenc befért volna-e a három évtizeddel ezelőtti nagy Milanba, mosolyognom kellett. Hiszen nincs olyan klubcsapat vagy válogatott, amelyikbe ne fért volna be minden idők egyik legfantasztikusabb csatára. És persze azt is tudom, hogy olasz szövetségi kapitánya van a válogatottjuknak, mint ahogy afelől sincs kétségem, hogy a magyar futball időről időre kitermel klasszisokat.

A legendás középhátvéd szerint a Milan megindul felfelé F
Fotó: Kurucz Árpád

Az 59. születésnapját egy hét múlva ünneplő Baresi három világbajnokságon is érmet szerzett a válogatottal. – 1982-ben, amikor győztünk, még nem jutottam szóhoz Enzo Bearzot tapasztalt játékosokból álló, a Juvéra épülő együttesében. Az 1990-es, hazai környezetben bronzérmet szerző társaság még kissé fiatal volt, az 1994-es ezüstérmes az idősebb és a zöldfülű játékosok egészséges elegye volt. Emlékszem, az Egyesült Államokban szenvedtünk a hőségtől, ami talán inkább a braziloknak kedvezett a döntőben – ráncolta a homlokát a sportember, aki arra is kitért, hogy milyen nehéz napjainkban befurakodni a világ vezető futballklubjai közé.

– Új tulajdonosunkkal azon van a Milan, hogy újra régi fényében csillogjon, de sokkal keményebb a konkurencia, sűrűbb a mezőny, mint az én időmben volt. Nem lesz könnyű menet – hangzott a prognózis.

Végül érkezett egy személyes kérdés is a középhátvédhez, akivel ezen a poszton legfeljebb Franz Becken­bauer vehette fel a versenyt: vajon lát-e olyasvalakit a mai mezőnyben, aki az utódja lehetne?

– Senkit – felelte lakonikus tömörséggel Baresi, körülbelül olyan magától értetődő természetességgel, mintha a Mona Lisa festőjétől megkérdezték volna, látja-e már az utódját, az új Leonardót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.