Gigantikus mezőny a pástokon

Hétfőtől Magyarország ötödször ad otthont vívó-világbajnokságnak – 1959, 1975, 1991 és 2013 után –, és a mostani azért is különleges, mert az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb versenye.

2019. 07. 13. 13:18
Szilágyi Áron
Vívó-Eb Düsseldorfban Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől Magyarország ötödször ad otthont vívó-világbajnokságnak – 1959, 1975, 1991 és 2013 után –, és a mostani azért is különleges, mert az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb versenye.

Legutóbb is eredendően ilyenre, a 2011-es rendezésre pályáztunk, ám azt Catania megkaparintotta előlünk. Az első két budapesti vb olimpiát megelőző évre esett, ám az ötkarikás mozgalomban akkor még ismeretlen fogalom volt a kvalifikáció. 1959-ben három aranyat tartottunk itthon, s ugyan kard egyéniben Kárpáti Rudolfot koronázták meg, komoly sokkot okozott, hogy kardcsapatunk a döntőben 9-7-re kikapott a lengyelektől.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Nemzeti Sportcsarnok falai között 35 éves veretlenségi sorozatunk szakadt meg! 1975-ben is hiányérzetünk lehetett arany nélkül, 1991-ben viszont a három vb-cím (Horváth Mariann – párbajtőr, női párbajtőrcsapat, férfikardcsapat) álomszerűvé tette a világbajnokságot.

Öt éve is szólt a magyar himnusz, mégpedig férfipárbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter) tiszteletére, míg a kardozó (képünkön) és Szász Emese (párbajtőr) bronzérmes lett. Szilágyi (képünkön) immár kétszeres olimpiai bajnokként és Rédli ezúttal is harcba száll a BOK-csarnokban.

Most azonban jóval többet kell tusakodni az érmekért.

2013-ban 807 vívó lépett pástra, az idei mezőny pedig hatalmas nevezési csúcsot jelentve 1068 vívót számlál; ennyit jelent, hogy hétfőtől a tokiói olimpiai részvétel is a tét. Az nem meglepetés, hogy a legnagyobb létszámot férfipárbajtőrben találjuk, ahol egyéniben 229-en neveztek és 43 csapat indul, ezek is új rekordok. Annak, hogy a vb-n részt vevő országok száma öt év alatt 101-ről 115-re nőtt, azért bájos magyarázata is van.

A Nemzetközi Vívószövetség milliárdos elnöke, az orosz Alisher Uszmanov a saját alapítványából azzal is támogatja a fejlődő országok vívóit, hogy fedezi egy-egy versenyző költségeit. Arubai, macaói, botswanai vagy togói pengeforgatót feltehetően ennek a projektnek köszönhetően üdvözölhetünk fővárosunkban.

A magyar vb-csapat. Férfiak, kard: Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron; párbajtőr: Koch Máté, Rédli András, Berta Dániel (csak csapat), Nagy Dávid (csak egyéni); tőr: Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Németh András. Nők, kard: Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, László Luca (csak csapat), Mikulik Júlia (csak egyéni); párbajtőr: Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga; tőr: Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.