Jugoszláviából röptében sem

Roger Federer simán és három, Rafael Nadal nehezebben és négy játszmában jutott túl a második fordulón az angol nyílt teniszbajnokságon, miközben a hölgyeknél kiesett a címvédő német Angelique Kerber. A legnagyobb vihart, még ha nem is Londonban, a tegnap szünnapos Novak Djokovics kavarta, akit alaposan kérdőre vontak azért, mert az egykori horvát kedvencet, Goran Ivanisevicet bevette az edzői stábjába. Fucsovics Márton újabb szoros mérkőzést vívott, a 12. kiemelt olasz Fognini elleni ötszettes csatában maradt alul.

2019. 07. 05. 12:12
Wimbledon Championships
Teljes egyetértésben a jelen szerb és a múlt horvát kiemelkedő klasszisa Fotó: PETER KLAUNZER Forrás: MTI/EPA/Peter Klaunzer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki kötelezőt gyorsat letudhatjuk. Federer a második játszmát kicsit elszórakozta a brit Clarke ellen, különben lazán nyert, Rafael Nadalt annál nagyobb küzdelemre késztette az ausztrál Kyrgios – hiába, füvön azért a spanyolnak nehezebben megy. Kiesett a szerb színekben versenyző Györe László, a 9. helyen kiemelt, tavaly elődöntős amerikai John Isner, valamint a 13.-ként rangsorolt horvát Marin Cilic. A hölgyeknél a címvédő német Angelique Kerber váratlanul kikapott a világranglista 95. helyén álló apró, csupán 157 centi magas amerikai Lauren Davistől. Továbbjutott – méghozzá párostársa, a francia Kristina Mladenovic ellen – a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova, a világelső ausztrál Ashleigh Barty és az elnyűhetetlen Serena Williams.

A sztorit, ahogy már utaltunk rá, Novak Djokovics szolgáltatta. Aki még szerda este könnyedén túljutott a második fordulón, ám neki – nem is váratlanul – egy külön meccset is meg kell vívnia a torna során. A szerb világelső ugyanis meglepő húzásként felkérte a korábbi horvát klasszis Goran Ivanisevicet, hogy – egyelőre – a wimbledoni két hét idejére legyen tagja az edzői stábjának. A döntéséből országos ügy kerekedett Szerbiában, amiért odahaza inkább bírálják, semmint dicsérik az egyébként roppant népszerű teniszezőt. Egyértelmű jeleként annak, hogy a délszláv háború sebei még nem hegedtek be.

A korábbi NBA-játékos, Darko Milicsics szerint Djokovics megsértette saját szurkolóit, mivel közöttük vannak olyanok, akiket a háborúban inzultus ért vagy elveszítették szerettei­ket. Megszólalt Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök is, s ő békülékenyebb hangnemet ütött meg. Úgy véli, országának jó, ha Djokovics jó kapcsolatot ápol Ivaniseviccsel, mert ez segíti a múltbéli konfliktusok feloldását.

Teljes egyetértésben a jelen szerb és a múlt horvát kiemelkedő klasszisa
Fotó: MTI/EPA/Peter Klaunzer

Mint oly sok szerbiai családnak, Djokovicsénak is vannak horvátországi gyökerei: az édesanyja ott született.

„Amikor kissrác voltam és elkezdtem teniszt nézni, láttam Goran Pete Sampras elleni meccsét. Akkor mindenki Ivanisevicnek szurkolt a mi régiónkban – magyarázta a döntését a Wimbledonban címvédésre készülő világelső, majd nyomatékul hozzátette: – Mindketten olyan országból érkeztünk, amelyet egykor úgy hívtak: Jugoszlávia.”

Djokovics délszláv szimpátiája már tavaly megmutatkozott, amikor nyíltan felvállalta, hogy miután a szerb válogatott kiesett a labdarúgó-világbajnokságon, ő a horvátoknak szurkol, amiért persze szintén kritizálták. Ám lehet, hogy éppen ezzel a gesztussal győzte meg Ivanisevicet, aki úgy nyilatkozott a szerb médiában, váratlanul érte a szokatlan felkérés, de örömmel mondott igent. Djokovicsnak Wimbledonban kettőzött erőbedobással kell játszania, nemcsak önmagáért és Szerbiá­ért, hanem „Jugoszláviáért” is.

nagy csatában kapott ki az olasz Fabio Fogninitől
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Érdekesebb eredmények. ­Férfiak, 2. forduló: Fognini (olasz, 12.)–Fucsovics 6:7, 6:4, 7:6, 2:6, 6:3, Federer (svájci, 2.)–Clarke (brit) 6:1, 7:6 (7-3), 6:2, Nadal (spanyol, 3.)–Kyrgios (ausztrál) 6:3, 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (7-3), Nisikori (japán, 8.)–Norrie (brit) 6:4, 6:4, 6:0, Kukuskin (kazah)–Isner (amerikai, 9.) 6:4, 6:7 (3-7), 4:6, 6:1, 6:4, Sousa (portugál)–Cilic (horvát, 13.) 6:4, 6:4, 6:4, Millman (ausztrál)–Györe (szerbiai, 31.) 6:3, 6:2, 6:1.

Nők, 2. forduló: Barty (ausztrál, 1.)–Van Uytvanck (belga) 6:1, 6:3, S. Williams (amerikai, 11.)–Juvan (szlovén) 2:6, 6:2, 6:4, Bertens (holland, 4.)–Town­send (amerikai) 3:6, 7:6 (7-5), 6:2, Davis (amerikai)–Kerber (német, 5.) 2:6, 6:2, 6:1, Kvitova (cseh, 6.)–Mladenovic (francia) 7:5, 6:2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.