Bónuszpontért megyünk Splitbe

Tizenöt pont. Előzetesen a többség úgy kalkulált, ennyi elég lesz a továbbjutáshoz a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők E csoportjában. Három – Walesnek egyedül négy – fordulóval a vége előtt ezt így módosíthatjuk: elég lehet. A biztos sikerhez tizenhat pont kell, azaz kellene. Ebből az is következik, a magyar válogatottnak legalább hat, de inkább hét pontot kellene szereznie hátralévő három meccsén. A hétből egyet csütörtökön Splitben, ami azonban nehezebb feladatnak ígérkezik, mint a többi hat.

2019. 10. 09. 15:14
null
Marco Rossi nem az a szakember, akit meghátrálásra késztetnek a baljós előjelek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csütörtökön kikapunk, a szlovákok viszont legyőzik odahaza Walest, akkor északi szomszédainkat lényegében nem tudjuk megelőzni. Hiszen azzal nyugodtan kalkulálhatunk, hogy Hamsíkék az utolsó fordulóban – ugyancsak hazai pályán – megverik Azerbajdzsánt is, tehát legalább tizenöt pontjuk lenne. Feltéve, hogy Azerbajdzsán ellen itthon, majd Wales vendégeként mi is begyűjtjük a három-három pontot, akkor szintén tizenöt ponttal végeznénk; csak éppen az egymás elleni mérleg a szlovákoknak kedvezne. Ebben az esetben csak a horvátok megelőzésében bízhatunk, ami úgy állhatna elő, hogy ők a Wales elleni idegenbeli és a Szlovákia elleni hazai találkozókon legfeljebb egy pontot szereznek. A két döntetlen már „meleg” lenne, mert úgy néz ki, hogy a pontegyenlőség a horvátoknak kedvezne. Józan ember erre nem tenné föl a házát…

Persze ez az okoskodás már csütörtökön megdőlhet. Miért kellene feltétlenül hazai sikerrel kalkulálni a szlovák-walesi mérkőzésen? És persze miért kellene a horvát-magyaron? Tárgyilagosan úgy fogalmazhatunk, ha csütörtökön a szlovákok nyernének, akkor a magyar válogatott sorsa csak akkor marad a saját kezében, ha nem szenved vereséget Splitben.

A tizenöt pontos küszöb éppen azért ingott meg, mert a csoportban eddig egyetlenegy döntetlen született, az Azerbajdzsán-Horvátország találkozón, de hát ott sem a továbbjutásra ácsingózók osztozkodtak egymással a pontokon. A nagy számok sokat emlegetett törvénye alapján nem túl valószínű, hogy a horvát, szlovák, magyar, walesi négyes körben egyetlen döntetlen sem lesz az egész sorozatban.

persze erre nem építheti a taktikáját. A kapitány természetesen Baráth Botond, Pátkai Máté, Bese Barnabás és Tamás Krisztián nélkül sem adhatja fel a spliti találkozót. Azzal együtt sem, hogy az olasz maestro szavaiból kiolvasható, reálisan nézve ő is kevés esélyt lát a pontszerzésre, ezért inkább azt hangsúlyozza, a hátralévő három mérkőzésen hat pontot kell szerezni – ami elég lehet. S majd meglátjuk, az elég lesz-e.

Marco Rossi nem az a szakember, akit meghátrálásra késztetnek a baljós előjelek
Fotó: Mirkó István

Egy forgatókönyvet lenne jó mindenképpen elkerülni: hogy Cardiffban már tét nélkül lépjünk pályára. Egy selejtezősorozatot természetesen csakis a végeredmény minősít – továbbjut-e az adott csapat vagy sem –, mégis, ha Wales ellen, végződjön bárhogy is az a találkozó, úgy fut ki a magyar válogatott, hogy győzelemmel kijuthat az Európa-bajnokságra, akkor már nem vall szégyent.

Splitben, azaz – a szlovák-walesi meccsre is gondolva – csütörtökön tehát az a tét, hogy jussunk el Cardiffig.

E csoport, a még hátra­lévő mérkőzések

Október 10.: Horvátország-Magyarország 20.45, Szlovákia-Wales 20.45. Október 13.: Magyarország-Azerbajdzsán, Wales-Horvátország. November 16.: Azerbajdzsán-Wales, Horvátország-Szlovákia. November 19.: Wales-Magyarország, Szlovákia-Azerbajdzsán.

Az E csoport állása

1. Horvátország 5 3 1 1 10-5 10

2. Szlovákia 5 3 0 2 9-7 9

3. Magyarország 5 3 0 2 7-6 9

4. Wales 4 2 0 2 4-4 6

5. Azerbajdzsán 5 0 1 4 5-13 1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.