Mestervizsgára utaznak a fiatalok

Több szempontból is mérföldkő lesz a magyar utánpótlásfutball történetében a jövő héten kezdődő U18-as világbajnokság. A 2002-es korosztály valamennyi tagja az akadémiai rendszerben pallérozódott, így a brazíliai torna arra is választ adhat, hogy az itthoni képzés mennyire versenyképes a nagyvilágban. Vegyes képet mutat a magyar utánpótlás: az U18-as válogatott sikerei mellett a többiek nem kényeztettek el minket kiemelkedő eredményekkel.

2019. 10. 18. 7:06
null
Kata Mihály (fehér mezben) alapember Preisinger Sándor csapatában Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Preisinger Sándor szövetségi edző a héten megnevezte a kiválasztottjait; tizennyolc mezőnyjátékos és három kapus utazik a jövő héten kezdődő brazíliai U18-as világbajnokságra.

A zömmel 2002-ben született fiatalok között a legtöbben itthon futballoznak. Van, aki már bemutatkozott az NB I-ben (Orosz Donát a Diósgyőr színeiben), a többség a második vonalban szerepel (Kata Mihály az MTK alapembere), s persze olyan is akad, aki már külföldön igyekszik boldogulni.

A keret egyik legnagyobb ígérete a Vasas neveltje, Németh András a belga Genk csatára. Hegyi Krisztiánért tolongtak az európai nagy csapatok, a hórihorgas kapus a londoni West Ham Unitedet választotta. Kosznovszky Márk és Balogh Botond az MTK-tól jutott el az olasz Pármába, Major Sámuel a Salzburg, Mester Zsolt az Austria Wien, Molnár Rajmund pedig a Benfica szerződtetett játékosa. Mindannyiukban közös, hogy életkorukból adódóan az itthoni akadémiai rendszerben pallérozódtak.

Kata Mihály (fehér mezben) alapember Preisinger Sándor csapatában
Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia

A jövő heti korosztályos vb az első világverseny, amelyen a kétezres években megjelent labdarúgó-akadémiák növendékei képviselik az országot. A korábbi NB I-es gólkirály, magyar bajnok labdarúgóból lett szövetségi edző, Preisinger Sándor nem panaszkodhat a sorsolásra: október 26-án Nigéria, 29-én Ausztrália, november 1-jén pedig Ecuador lesz az ellenfél.

A négycsapatos kvartettből az első kettő, valamint a hat csoport négy legjobb harmadikja jut tovább a nyolcaddöntőbe. S ha ez megvalósul, akkor teljesítették a fiatalok a hivatalos elvárást.

A korosztály eddigi mérkőzéseiből kiindulva leszögezhetjük, nem dúskál a kaliberű tehetségekben, de a csapat szervezettsége kiemelkedő. Hogy az egység mennyit ér a nemzetközi színtéren, arra heteken belül megkaphatjuk a reménykeltő választ.

Ránk fér a siker, a többi évjárat ugyanis eddig nem kápráztatott el bennünket. Az U15-ös és U16-os korosztályra nem vonatkozik a kritika, őket még nem versenyezteti nemzetközi szinten az MLSZ. Már belekóstoltak az európai konkurenciába az U17-es fiatalok: Németh Antal tanítványai a nyáron Csehországtól 2-0-ra, Horvátországtól 4-2-re kaptak ki, Ciprussal szemben 1-1-es döntetlent értek el augusztusban a Telki-kupán, azóta egy-egy döntetlen és győzelem a mérleg Macedónia ellen. A korosztály legjobbnak ítélt játékosai október 24-től Eb-selejtező tornán vesznek részt, sorrendben Fehéroroszország, Lettország és Szerbia lesz az ellenfelük. A nyári eredmények alapján nem lesz ez könnyű menet.

Nem is olyan régen, éppen a felnőttválogatott spliti Eb-selejtezőjének hetében láthattuk, hogy a „fiatal felnőttek”, az U19-esek vajon mire képesek a hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtezőtornán. Bene Ferenc fia­taljai 2-0-ra kikaptak Horvátországtól, amit el lehet fogadni, a Grúzia elleni 2-4-re viszont nincs épeszű magyarázat. A Kazahsztán elleni 5-0 már nem osztott, nem szorzott.

Hivatalosan a huszonegy éven aluliak válogatottja a legidősebb korosztály, amely még az utánpótlásfutballhoz sorolható. Bernd Storcktól Marco Rossiig szinte minden szövetségi kapitány a felnőttválogatott „előszobájaként” határozza meg az U21-es csapatot.

Ha ezt elfogadjuk, akkor nem túl kedvező a jövőkép: a szeptember óta Gera Zoltán irányította – a 2021-ben esedékes hazai rendezésű Eb-re készülő – válogatott az elmúlt egy évben öt mérkőzést játszott: Máltától, Törökországtól, Norvégiától és Horvátországtól kikapott, Dániában 0-0-t játszott. Nagyon úgy tűnik, hogy minden bizodalmunk az U18-as korosztályban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.