Rasmussen belebukott a vb-kudarcba

Beigazolódott a papírforma; a gyatra világbajnoki szereplés és a Nemzetközi Kézilabda-szövetség határozatlan idejű eltiltása alapján várható volt, hogy Kim Rasmussen aligha marad a női kézilabda-válogatott szakvezetője. A magyar szövetség tegnap maratoni hosszúságú elnökségi ülést tartott, amelynek végén menesztette posztjáról a dán szakembert. A márciusi olimpiai selejtezőn és a Montenegró elleni Eb-selejtezőn minden bizonnyal a Győr és a Ferencváros edzője, Danyi Gábor és Elek Gábor vezeti a válogatottat. Elek számára nem ismeretlen a feladat, 2016-ban Ambros Martínnal párban már belekóstolt a szövetségi kapitányi munkába, sőt veretlen maradt a válogatott élén.

2020. 01. 08. 12:45
null
Levegőben lógott a kapitány menesztése, be is következett az elkerülhetetlen Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Célom egy egységes, összetartó, győztes csapat kialakítása. Magam is megtapasztaltam, hogy a magyarok mennyire rajonganak a kézilabdáért. Fantasztikus a kézilabda-kultúra Magyarországon. Alig várom, hogy Budapestre költözzek” – szólt Kim Rasmussen ­2016-os videóüzenete. A CSM București-től elcsábított szakember nagy reményekkel érkezett Magyarországra, de nem sok minden valósult meg a terveiből.

Az eredményekkel nem tudta elkápráztatni a kézilabdaközeget, mentségére legyen szólva, a generációváltás levezénylése és egyéb tényezők

– például a sérülések és néhány játékos gyermekvállalása – miatt szinte soha nem a legerősebb összetételű csapattal vett részt az aktuális világversenyen. Első nagy tornáján, a 2016-os Eb-n tizenkettedik, majd a 2017-es világbajnokságon a tizenötödik helyre vezette a válogatottat. A tavalyelőtti Eb-hetedik helyezés kellemes meglepetés volt, paradox módon a siker téves értelmezése vezetett az idei kudarchoz.

Kim Rasmussen olyannyira hitt a fia­talításban, hogy a decemberi világbajnokságon a junior Európa-bajnok Vámos Petrát abszolút újoncként nevezte be a csapatba, rajta kívül a tehetséges, ám tapasztalatlan junior-világbajnok Faluvégi Dorottyának, Kiss Nikolettnek, Pásztor Noéminek, Klujber Katrinnak és Márton Grétának a Japánban zajló vb volt az első világversenye a felnőtteknél. A megfiatalított válogatott az összes útjába kerülő európai csapattól, Spanyolországtól, Montenegrótól, Romániától és Franciaországtól kikapott. A doppingbotrány miatt igen tartalékos románok elleni hétgólos vezetésről elbukott csoportmérkőzés után eldőlt, Kim Rasmussen csapata lemarad a középdöntőről, s akkor félő volt, hogy lecsúszhat az olimpiai részvételről.

Levegőben lógott a kapitány menesztése, be is következett az elkerülhetetlen
Fotó: Mirkó István

Később kiderült, az ominózus, románok elleni találkozó pecsételte meg a kapitány sorsát. Rasmussent a meccsen előbb sárga lappal figyelmeztették, majd a hajrában a reklamálása miatt kétperces kiállítással sújtották a csapatát. Az összecsapás után a kapitány minősíthetetlenül viselkedett, „nem megfelelő szóhasználattal” élt a sajtótájékoztatón, ezért a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) azonnali hatállyal felfüggesztette, ám a vizsgálatot azóta sem folytatta le ellene, ezért nem tudni, milyen mértékű büntetés vár rá. A magyar válogatott a vb-tizenötödik helye ellenére kijutott az olimpiai selejtezőtornára, ahol Szerbia, Kína, valamint Oroszország lesz az ellenfele márciusban.

A Magyar Kézilabda-szövetség nem várta meg az IHF állásfoglalását Rasmussen eltiltásának mértékéről, tegnap maratoni hosszúságú elnökségi ülésen felmentette a dán szakembert a munkavégzés alól, s egyben felkérte a női szakágért felelős Pálinger Katalin alelnököt és Novák András operatív igazgatót, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Danyi Gáborral és Elek Gáborral. A tervek szerint a Bajnokok Ligája-címvédő Győr, valamint a Ferencváros vezetőedzője együtt látná el a szövetségi kapitányi feladatokat a március 20–22-i győri olim­piai selejtezőtornán, valamint a Montenegró elleni Eb-selejtezőkön. A páros felállás nem példátlan a magyar női kézilabda-válogatott történetében: 1998-ban Németh András és Zsiga Gyula, 2016-ban Elek Gábor és Ambros Martín vezette a csapatot. Elek Gábor akár szerencsét is hozhat: ő még veretlen szövetségi kapitányként. Isten tartsa meg jó szokását.

Danyi alig várja

– Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy felvetődött a nevem a válogatott szövetségi kapitányaként. Elek Gáborral harminc éve ismerjük egymást, biztos vagyok benne, hogy gördülékeny lesz köztünk az együttműködés. A válogatott keret nagy részével dolgoztam már korábban, alig várom, hogy sikerrel vívjuk meg márciusban az olimpiai selejtezőt – mondta lapunknak Danyi Gábor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.