Csak a csillagos ég a határ a svéd titán előtt

Usain Bolt 2017-es visszavonulása után bizony már nagy szüksége lenne az atlétikának valakire, aki legalább némileg betöltené a jamaicai sprinter után támadt űrt, egyfajta brandépítőként. Szombat óta Armand Duplantist is beírhatjuk a potenciális jelöltek közé. A svéd versenyző Toruńban húszévesen 617 centiméterre javította a rúdugrás világcsúcsát, és akár a pályafutását nézve is Szergej Bubka-i magasságba kerülhet.

2020. 02. 11. 18:05
Athletics meeting Orlen Copernicus Cup 2020
Az egész csarnok vele ünnepelt a rekord után Fotó: TYTUS ZMIJEWSKI Forrás: MTI/EPA/Tytus Zmijewski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Usain Bolt világcsúcsait 100 és 200 méteren (9,58 mp, 19,19 mp) egy ideig aligha döntik meg, az amerikaiak új csillagai közül Christian Coleman a rövidebbik távon 9,76-nál, a hosszabbikon 19,50-nél jár – ezektől az időeredményektől azért nem ájultunk el. A riói olimpia döntőjében 400 méteren Wayde van Niekerk 43,03-as világcsúcsától igen, ráadásul a dél-afrikai atléta legendás rekordot adott át a múltnak, Michael Johnson még 1999-ben, a sevillai vb-n futott 43,18-as idejét. Van Niekerk azonban 2017 októberében térdszalagszakadást szenvedett, a rehabilitációja során komplikációk léptek fel, még mindig várnunk kell a visszatérésére. A főként az oroszok doppingesetei miatt megtépázott atlétikának, mint egy falat kenyér, úgy kellett, hogy ha világcsúcsként nem is hitelesíthető, a kenyai Eliud Kipchoge októberben Bécsben mégiscsak első emberként két óra alatt (1:59:40) futotta le a maratont. Ez a laboratóriumi körülmények ellenére – az iramfutók szó szerint a széltől is óvták Kipchogét – remek reklámja lett a sportágnak.

Múlt hét végén pedig újabb hős született, mégpedig a leglátványosabb ügyességi számnak tekinthető rúdugrásban, amit szabadtéren és fedett pályán is űznek – ez sem mellékes szempont az eladhatóság, a televíziós közvetítések szempontjából. A lengyelországi Toruńban rendezett fedett pályás versenyen Armand Duplantis azután, hogy 552 centin „bemelegített”, majd elsőre jutott át az ­572-n, az 592-n és a ­601-en is, a második kísérletére átlibbent a 617 centiméter felett is. Így egy centivel megjavította a bevallottan példaképének tartott francia Renaud Lavillenie 2014-es világrekordját. A még csak húszéves Duplantis már múlt kedden Düsseldorfban is megpróbálkozott a 617 centivel – azután, hogy kerek 600 centivel, fedett pályán egyéni csúccsal megnyerte a versenyt –, és hajszálon múlt, hogy akkor még kifogott rajta. A szombati verseny előtt amúgy SMS-t kapott idoljától, aki tréfálkozva azt írta neki: „Legyen jó napod, kölyök, de azért ne túl jó!” Lavillenie is érezte, nagy veszélyben van a rekordja.

Az egész csarnok vele ünnepelt a rekord után
Fotó: MTI/EPA/Tytus Zmijewski

Duplantis legjobbja szombatig 605 centi volt, ennyivel győzött a 2018-as berlini szabadtéri Eb-n. Tavaly a dohai vb-n 597 cm-rel másodikként zárt az ugyanennyivel győztes amerikai Sam Kendricks mögött; az 592-n csak harmadik kísérletével jutott át, míg ellenfele elsőre.

A Mondo becenevű svéd tizenhat éves sem volt, amikor megnyerte az U18-as vb-t, tizennyolc esztendősen pedig magától értetődő természetességgel az U20-ast. Majd egy hónap múlva jött az a bizonyos 605 centi és a felnőtt Eb-arany. No persze volt kitől örökölnie az elhivatottságot az atlétika iránt, a rúdugrás pedig a génjeibe van kódolva, hiszen édesapja, Greg is ezt űzte – ő 580 centiig jutott –, édesanyja, Helena pedig hétpróbázó volt. Armand 1999-ben az Egyesült Államokban született, és a családi legendárium szerint otthonukban, a louisianai Lafayette-ben már négyévesen (!) megpróbálkozott a rúdugrással. De azon is hüledezhetünk, hogy hétévesen 386 centit ugrott.

– Három-négy éves korom óta az a célom, hogy megnyerjem az összes lehetséges aranyérmet, de a legnagyobb álmom a világrekord megdöntése volt. Mindenki várta már, mikor javítom meg, és én is tudtam, hogy képes vagyok rá – mondja az újdonsült világrekorder, aki bevallottan szeretné folytatni a felfelé lépegetést, természetesen centiméterenként. A követendő példa adott előtte. Szergej Bubka ugyancsak húszévesen ugrott először világcsúcsot, 1984-ben fedett pályán 581 centit, 605-től pedig szisztematikusan centinként haladt 615-ig.

Armand Duplantis előtt a határ a csillagos ég, de ha azt nem is, a Lavillenie szerint mérföldkőnek számító 620 centis magasságot rövid időn beül elérheti. Legközelebb szombaton Glasgow-ban kell figyelnünk rá, ahol persze egyelőre a 618 centi a cél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.